Брюксел ни урежда с лесни US-визи

Ще се дават на българи, които представляват "нисък риск"
Обновена: 13 апр 2016 07:03 | 13 апр 2016 07:00,
96
Брюксел ни урежда с лесни US-визи
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия ще предложи на американското правителство да въведе електронно разрешение за издаване на визи за българи и румънци, които представляват "нисък риск". Това се обещава в доклад за състоянието на визовата реципрочност в ЕС, прието от комисарите.

Като "нискорискови" в него се описват пътниците, които през последните 10 г. са получавали американски визи и не са ги нарушавали. Подобно облекчение ще се търси и от Канада, която също изисква визи от българите и румънците.

Още по темата

Според Еврокомисията гражданите на двете страни, както и поляците, кипърците и хърватите, които също се нуждаят от американски визи не представляват увеличен риск за сигурността на САЩ, нито че ще се втурнат да имигрират там.

В близките месеци канадските власти ще изпратят експерти в България и в Румъния, които да видят на място какво се прави в няколко области, за да преценят дали има основания да преразгледат решенията си. Като теми от интерес се посочват издаването на документи за пътуване и за произход, интеграцията на ромите, охраната на границите и борбата срещу корупцията.

В същото време в документа от Брюксел се посочва, че България и Румъния не отговарят на формалните критерии за сваляне на визите. И двете страни имат повече откази и повече нарушения на визовия режим от законовите прагове в Канада и в САЩ.

Отказите за издаване на визи на българи за Канада са 3 пъти над законово допустимите нива, а за САЩ – почти 6 пъти. По други критерии като биометрични паспорти и докладване за изгубени и откраднати документи за самоличност сме изпълнили изискванията.

Европейската комисия се отказа вчера да налага временни визи на американски граждани, задето те изискват от българи, румънци, поляци, хървати и кипърци такива. Като мотиви се сочат негативни последици за европейските граждани, икономически щети и влошаване на дипломатическите отношения.

Според Вашингтон и Отава могат да отвърнат със същото и да върнат визите за 23-те еврочленки, чиито граждани пътуват свободно. Това ще засегне около 8 млн. европейци, които ще трябва да плащат по $160, за да пътуват до САЩ, се казва в документа.

Освен това ЕС нямал техническа възможност да издава визи за 10 млн. американци и 2 млн. канадци, които всяка година го посещават, а адаптирането на Шенгенската информационна система ще струва на ЕС около 25 млн. евро, дори ако визите са само временни.

Анализът посочва, че от подобна стъпка най-много ще пострадат европейският туризъм и авиация. От намаляване на американските туристи само с 5%, загубите се изчисляват на 1,8 млрд. евро. Най-силно засегнати ще бъдат Франция, Германия, Италия, Испания, Гърция и Холандия.

Документът, който е изпратен за становище на Европейския парламент и на вътрешните министри от ЕС, предрича значителен отрицателен ефект и върху дипломатическите и търговски връзки между Общността и двата ѝ стратегически партньора – САЩ и Канада. Изрично се казва, че тя може да провали търговските споразумения, по които ЕС в момента преговаря с двете държави.

Евродепутатите и министрите трябва да се произнесат до 2 месеца дали споделят опасенията на Европейската комисия или все пак ще поискат от нея да въведе временни визи за американски и канадски граждани, в отговор на визите, които те изискват за пътуванията на 70 млн. европейци от България, Румъния, Полша, Хърватия и Кипър. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шопе - тия са платени рубладжии! Само ти ги разбираш нещата и демокрацията! Виновен е Путин - той е платен ***!
49
5
 
14
 
! Отговори
Черно море преди 8 години
Интересно, но индианците от Чили пътуват без визи до САЩ! Българите са дискриминирани...и решението е само едно: въвеждане реципрочно визи на САЩ..моментално да свалим визите на Русия,..поне руснаците са добри туристи и имаме полза от тях!
48
7
 
2
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
Bulgari..rumune....vtora klasa...da chakat!!
47
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СиатълКъдето и да избягаш ще си останеш същият ***!!!
46
14
 
11
 
! Отговори
Сиатъл преди 8 години
Избягах от Лондон заради балканските ***, сега пък щели да идват да се изсерат и в САЩ и Канада. Айде марш в Русия, нали сте русофили
45
11
 
16
 
! Отговори
русофил преди 8 години
Кой го боли за глупавите им визи. Сега желаното място е Русия.
44
1
 
0
 
! Отговори
АБВ преди 8 години
До АБВ 61Имам един въпрос към двамата , които са сложили минусчета на коментарът ми. Кое от написаното от мен в пост 61 не е вярно?
43
1
 
21
 
! Отговори
nemeca преди 8 години
мдааа. общност от 'приятели' . Голямо европейско 'семейство'. Думи лишени от всякакъв смисъл. Бежанците биват третирани по-добре отколкото българите като член на ЕС.
42
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все по-безполезно, скъпо и обидно е возенето ни в европейския влак. Набутали са ни в последния вагон и обслужваме тоалетните. Време е да преоценим смисъла от цялата тази брюкселска идиотия!
41
3
 
20
 
! Отговори
до # 46 преди 8 години
Каква "България",бе,човече.Това е една овча кошара - "народът" търпи и блее,а овчарите само изпълняват заповедите на господарите от запада,с приоритет на краварите.На такива овце,това се пада!
40
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами от "Брюксел" вече ни уредиха с амеикански бази,в които се настаниха съвсем свободно краварските окупатори.Ха сега се опитайтеи да шавате срещу колониалната администрация и ще видите краварска "демокрация".Първата лястовичка е налице -ташакатурата повдига обвинение срещу "аборигенът",дръзнал да защити Родината си от нашествениците преминали незаконно границата.Разбрахте ли овце!Ние сме просто едно окупирано стадо! Стадото стои и по традиция,само блее!
39
3
 
2
 
! Отговори
Bock преди 8 години
Svodnici ot Bruxel ste urejdat lesni i eftini vizi na usa grajdani v eu?! :-):-):-)A zasto ne ravni iziskvania kam usa grajdanite za vhod v eu, kakto za eu grajdanite za vhod v usa?! Grajanite ot Kenia prez usa ste vlizat po-lesno v eu li?!
38
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 8 години
До Анонимени аз.
37
2
 
3
 
! Отговори
аз преди 8 години
На кой му пука.
36
2
 
27
 
! Отговори
me преди 8 години
И цялата дандания е заради търговското споразумение с Канада (CETA) ,което е предвестник на това със САЩ (TTIP). Смятайте щом от ЕС не могат да защитят една очевидно правилна за всички европейци позиция, какво остава за всички лобистки клаузи в тия споразумения. Това не са споразумения, на практика, а директиви спуснати от началството в САЩ и приети от *** в ЕС .А ЕС бележи епичен икономически спад тази година, какво ще стане след като се приемат СЕТА и TTIP не ми се мисли!
35
3
 
32
 
! Отговори
me преди 8 години
Значи вчера четох статия в Euractiv как ЕК се пъне и пени да въведе реципрочни визи, защото не можело едни европейци да пътуват без визи, други не. След това от САЩ казаха, че дори и да предложат от ЕК реципрочност, европейския парламент никога няма да го гласува! Забележете, те не предполагаха, а заявяваха най-нагло какво ще се случи във европ. институции. И днес, ЕК решава, че то нямало нужда от реципрочност, щото ние така или иначе сме втора ръка хора. Ей това е "нашият" ЕС!
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
We're all living in America,Amerika is wunderbar.We're all living in America,Amerika, Amerika.We're all living in America,Coca-Cola, sometimes WAR,
33
5
 
32
 
! Отговори
АБВ преди 8 години
И какво разбрахте от тази статия? Аз разбрах, че "интереса клати феса". Трябва да ни стане ясно, че сме истински европейци, но Франция, Германия, Италия, Испания, Гърция и Холандия имат по - голяма сметка от САЩ и Канада отколкото от някакви източноевропейци, в частност - българи. Да сте чували за двоен стандарт?
32
11
 
6
 
! Отговори
Kanadetz преди 8 години
Pravilno reshenie, ne iskam da mi se motat razni mizernici ot BG tuka
31
1
 
24
 
! Отговори
ъп преди 8 години
Това значи ,че няма никаква промяна!Сега който си вземаше визи пак ще ги взема !Или падат или остават.