Брюксел ни урежда с лесни US-визи

Ще се дават на българи, които представляват "нисък риск"
Обновена: 13 апр 2016 07:03 | 13 апр 2016 07:00,
96
Брюксел ни урежда с лесни US-визи
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия ще предложи на американското правителство да въведе електронно разрешение за издаване на визи за българи и румънци, които представляват "нисък риск". Това се обещава в доклад за състоянието на визовата реципрочност в ЕС, прието от комисарите.

Като "нискорискови" в него се описват пътниците, които през последните 10 г. са получавали американски визи и не са ги нарушавали. Подобно облекчение ще се търси и от Канада, която също изисква визи от българите и румънците.

Още по темата

Според Еврокомисията гражданите на двете страни, както и поляците, кипърците и хърватите, които също се нуждаят от американски визи не представляват увеличен риск за сигурността на САЩ, нито че ще се втурнат да имигрират там.

В близките месеци канадските власти ще изпратят експерти в България и в Румъния, които да видят на място какво се прави в няколко области, за да преценят дали има основания да преразгледат решенията си. Като теми от интерес се посочват издаването на документи за пътуване и за произход, интеграцията на ромите, охраната на границите и борбата срещу корупцията.

В същото време в документа от Брюксел се посочва, че България и Румъния не отговарят на формалните критерии за сваляне на визите. И двете страни имат повече откази и повече нарушения на визовия режим от законовите прагове в Канада и в САЩ.

Отказите за издаване на визи на българи за Канада са 3 пъти над законово допустимите нива, а за САЩ – почти 6 пъти. По други критерии като биометрични паспорти и докладване за изгубени и откраднати документи за самоличност сме изпълнили изискванията.

Европейската комисия се отказа вчера да налага временни визи на американски граждани, задето те изискват от българи, румънци, поляци, хървати и кипърци такива. Като мотиви се сочат негативни последици за европейските граждани, икономически щети и влошаване на дипломатическите отношения.

Според Вашингтон и Отава могат да отвърнат със същото и да върнат визите за 23-те еврочленки, чиито граждани пътуват свободно. Това ще засегне около 8 млн. европейци, които ще трябва да плащат по $160, за да пътуват до САЩ, се казва в документа.

Освен това ЕС нямал техническа възможност да издава визи за 10 млн. американци и 2 млн. канадци, които всяка година го посещават, а адаптирането на Шенгенската информационна система ще струва на ЕС около 25 млн. евро, дори ако визите са само временни.

Анализът посочва, че от подобна стъпка най-много ще пострадат европейският туризъм и авиация. От намаляване на американските туристи само с 5%, загубите се изчисляват на 1,8 млрд. евро. Най-силно засегнати ще бъдат Франция, Германия, Италия, Испания, Гърция и Холандия.

Документът, който е изпратен за становище на Европейския парламент и на вътрешните министри от ЕС, предрича значителен отрицателен ефект и върху дипломатическите и търговски връзки между Общността и двата ѝ стратегически партньора – САЩ и Канада. Изрично се казва, че тя може да провали търговските споразумения, по които ЕС в момента преговаря с двете държави.

Евродепутатите и министрите трябва да се произнесат до 2 месеца дали споделят опасенията на Европейската комисия или все пак ще поискат от нея да въведе временни визи за американски и канадски граждани, в отговор на визите, които те изискват за пътуванията на 70 млн. европейци от България, Румъния, Полша, Хърватия и Кипър. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
15
 
! Отговори
Цанко преди 8 години
Татко ще ми купи колело ама някой друг път- така ще ни уреди и американските визи Брюксел
9
2
 
18
 
! Отговори
Геле до 8 преди 8 години
Дори и в империите онеправданите са вдигали въстания за да ги чуят. А тук - мълчанието на агнетата....
8
3
 
14
 
! Отговори
шупнал стига се пени преди 8 години
До ShoppДобре описа американския войник. Изпуснат на воля да пали и убива . Резултата е налице . Това с "Новия свят " сигурно има някаква връзка с " Новия ред ", предположително. Нещо с чипове, и ГМО ? Като начало пръстови отпечатъци ,за престъпниците които търсят болнични.
7
4
 
31
 
! Отговори
гого преди 8 години
За империята на злото ние сме заден двор, където се разполагат американски бази, строят се елцентрали, които продават скъп ток на раята за да се източва националното боготство, за САЩ тук е добро място да се насаждат етнически напрежения, да се купуват евтино васали като Боко, които за шепа грошове от контрабанда продават собствения си народ, САЩ сигурно отдавна са ни обещали на Ердоган, другия им верен слуга. Е, тогава защо да ни дават визи? Защо да си правят труда да симулират приятелство?
6
2
 
26
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Бареков с неговия английски така ще обясни какво искаме, че ще вземат да ни забранят достъпа и до страните от ЕС.
5
2
 
18
 
! Отговори
Геле преди 8 години
И естествено нашите ще си затраят като... Сигурен съм , че имат някакви лостове за въздействие - 2-3 вета по някои въпроси и може и да ни обърнат внимание. Ама ако чакаме Боко да го направи......
4
2
 
21
 
! Отговори
барек, варен геврек преди 8 години
Аз пък се надявах Барека и себеподобните му в брюкселския парламент, да оправят нещата.Може ле да съм толкоз наивна офца !
3
3
 
24
 
! Отговори
Геле преди 8 години
И на това "съюз" ли му викате ???
2
1
 
47
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Колко много приказки, за да ни кажат, че сме 2 ро качество...
1
1
 
27
 
! Отговори
Минко преди 8 години
Нищо ново.То и сега ги има тези "облекчения".Даже на такива им издават 10 годишни визи при желание. Мъчат се да ни замажат очите.