Брюксел ни урежда с лесни US-визи

Ще се дават на българи, които представляват "нисък риск"
Обновена: 13 апр 2016 07:03 | 13 апр 2016 07:00,
96
Брюксел ни урежда с лесни US-визи
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия ще предложи на американското правителство да въведе електронно разрешение за издаване на визи за българи и румънци, които представляват "нисък риск". Това се обещава в доклад за състоянието на визовата реципрочност в ЕС, прието от комисарите.

Като "нискорискови" в него се описват пътниците, които през последните 10 г. са получавали американски визи и не са ги нарушавали. Подобно облекчение ще се търси и от Канада, която също изисква визи от българите и румънците.

Още по темата

Според Еврокомисията гражданите на двете страни, както и поляците, кипърците и хърватите, които също се нуждаят от американски визи не представляват увеличен риск за сигурността на САЩ, нито че ще се втурнат да имигрират там.

В близките месеци канадските власти ще изпратят експерти в България и в Румъния, които да видят на място какво се прави в няколко области, за да преценят дали има основания да преразгледат решенията си. Като теми от интерес се посочват издаването на документи за пътуване и за произход, интеграцията на ромите, охраната на границите и борбата срещу корупцията.

В същото време в документа от Брюксел се посочва, че България и Румъния не отговарят на формалните критерии за сваляне на визите. И двете страни имат повече откази и повече нарушения на визовия режим от законовите прагове в Канада и в САЩ.

Отказите за издаване на визи на българи за Канада са 3 пъти над законово допустимите нива, а за САЩ – почти 6 пъти. По други критерии като биометрични паспорти и докладване за изгубени и откраднати документи за самоличност сме изпълнили изискванията.

Европейската комисия се отказа вчера да налага временни визи на американски граждани, задето те изискват от българи, румънци, поляци, хървати и кипърци такива. Като мотиви се сочат негативни последици за европейските граждани, икономически щети и влошаване на дипломатическите отношения.

Според Вашингтон и Отава могат да отвърнат със същото и да върнат визите за 23-те еврочленки, чиито граждани пътуват свободно. Това ще засегне около 8 млн. европейци, които ще трябва да плащат по $160, за да пътуват до САЩ, се казва в документа.

Освен това ЕС нямал техническа възможност да издава визи за 10 млн. американци и 2 млн. канадци, които всяка година го посещават, а адаптирането на Шенгенската информационна система ще струва на ЕС около 25 млн. евро, дори ако визите са само временни.

Анализът посочва, че от подобна стъпка най-много ще пострадат европейският туризъм и авиация. От намаляване на американските туристи само с 5%, загубите се изчисляват на 1,8 млрд. евро. Най-силно засегнати ще бъдат Франция, Германия, Италия, Испания, Гърция и Холандия.

Документът, който е изпратен за становище на Европейския парламент и на вътрешните министри от ЕС, предрича значителен отрицателен ефект и върху дипломатическите и търговски връзки между Общността и двата ѝ стратегически партньора – САЩ и Канада. Изрично се казва, че тя може да провали търговските споразумения, по които ЕС в момента преговаря с двете държави.

Евродепутатите и министрите трябва да се произнесат до 2 месеца дали споделят опасенията на Европейската комисия или все пак ще поискат от нея да въведе временни визи за американски и канадски граждани, в отговор на визите, които те изискват за пътуванията на 70 млн. европейци от България, Румъния, Полша, Хърватия и Кипър. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
38
 
! Отговори
Лърч преди 8 години
Хаха, значи, в България, през шубрака, може да влизат високорискови бежанци, а в Хамерика не може да влизат всякакви българЕ?
29
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
отказвам се от лесните визи в полза на някой бежанец.Дори ще му съдействам.
28
3
 
36
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Не искахме това от скапаните Янки ! Искахме от ЕС да защити правата ни ! Не искаме дискриминация ! Ние да не сме ...... ?!?! Да въведат лисни визи за Янките посещаващи ЕС ! Това е единственият разумен отговор на Щатската дискриминация ,спрямо България и Българите ! ЕС е длъжен да защитава правата на членовете си , а не тези на скапаните Янки !
27
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 51Те румънците като имат US бази на тяхна територия (че и затвор за терористи на ЦРУ имаше), що поне на тях не им махнаха визите ? Приказките за солидарност са само за баламите. Солидарността се отнася само за нас и трябва да се показва, когато налагаме санкции на Русия, спираме стратегически проекти, търпим загуби в името на същата тази "солидарност", но когато трябва да отидем в страната им - не, не ставаме. За тях (САЩ и Западна Европа) сме второ качество хора и второ качество членки
26
2
 
2
 
! Отговори
$AЩ преди 8 години
Това снимката " кукловода" ли е. Ил е " цигулката" ? Ще е честно тези звездички най-накрая да ги заменят с $-та .
25
9
 
6
 
! Отговори
redordead преди 8 години
България е последната дупка на кавала в ЕС, не си ли го разбрал още. ЕС не е някаква глупост съставена от химерични реципрочности и културни алабализми, а най-вече икономика, която трябва да се захранва. Няма как да ѝ отнемеш възможността за стотици милиони, заради незначителен член като БГ. А и ако както казваш, тези визи ако са проформа, защото всеки американец така или иначе ще я получи, теб какво те грее това? Ще се пчоувстваш по-значим, защото БГ е натрила носа на САЩ ли?
24
2
 
20
 
! Отговори
sttekata преди 8 години
И поради факта, че много европейци пътуващи до САЩ щели да плащат по 160 долара дайте сега ще пребем другите - Българите само те да плащат а ние не.Толкова сме гъзолизиви , че няма накъде !
23
2
 
13
 
! Отговори
ово е 2н стандарт преди 8 години
Както се казваше в един бг филм " а а а за гърци може ,а за поляци да не може ..........." те така е в демократичната комуно *** сящ и кънадъ .....
22
12
 
9
 
! Отговори
redordead преди 8 години
Каква реципрочност бе човек, американците идват с цялото си семейство и за 3-4 седмици оставят хиляди долари. Българите, където и да отидат си взимат храна от магазина. Мислиш ли, че ЕС ще си чупи туризма, само за да угоди за някаква реципрочност. Имаш ли идея в градове като Барселона, Рим, Лондон - колко десетки милиони туриси от Америка минават на година? Това е малко като да си еколог и ако мравки си направят пътека през къщата ти, ти да я напуснеш, за да не им пречиш...никога няма да се случ
21
1
 
9
 
! Отговори
redordead преди 8 години
туристичека виза B1/B2 (мисля, че това беше) - това, че имаш десет годишна виза не означава, че можеш да стоиш 10 години там. На всеки 6 месеца трябва да напускаш територията на САЩ. Отделно, нямаш право да работиш. Просто, понеже не съм нарушил правилата, за този период мога да посещавам САЩ без да си вадя всеки път нова виза.Вземи малко се поинтерсувай какви са туристическите визи. Работните визи, ако отиваш командировка там, ако работиш към америсканкса компания са 1 годишни.
20
1
 
11
 
! Отговори
чича ви Митя преди 8 години
Това дори да стане не върши никаква работа. Пак сме в задния двор. Бях в САЩ миналата седмица. Имам 10-годишна виза. Проблема е, че когато си с виза чакаш на дългата опашка с китайците. Отне ми 1 час. Колегите ми от др. европейски страни с ЕСТА минаха за 10 мин... Така че каквото и да измислят ако не се казва ЕСТА си е прах в очите...
19
6
 
6
 
! Отговори
redordead преди 8 години
преди 3-4 години исках да отида на определени концерти в САЩ, издадоха ми визи без проблеми - 10 годишна - и почти на всички хора, които бяха там им издаваха визи. Отказваха на някакви хора, които определено не знаеха английски, нямаха професия и нямаха и работа тук. То е ясно, че на 70% сигурно отиват, за да останат нелегално там.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
XAXAXAXAXAXAXAXAXXAX
17
1
 
12
 
! Отговори
:) преди 8 години
Местя го. Затрябвало ми е да ходя при дядо Тръмп и Блак Лайф Матерс.
16
7
 
15
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
Хайде навирайте си ги отзад тези американски визи ! Никой нормален и свободомислещ бял човек не иска да ходи в нег.ърския затвор Америка !
15
6
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Граждани, които представляват "нисък риск" ...Сиреч - добри и покорни роби !
14
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е ред, а не дискриминация.Ако бяхме читави нямаше да имаме визи.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде пак дискриминация!
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Брюксел му трябва земята ни. Затова се е загрижил като лисицата за кокошките!
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямат ни за хора и това е,никакво равноправие няма в тоя Европейски съюз.