US доклад: Идва краят на американското господство

Тръмп ще бъде изправен пред растящ риск от международни конфликти
10 яну 2017 08:46, Елка Василева
45
US доклад: Идва краят на американското господство
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Правителството на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп ще се изправи пред растящ риск от международни конфликти и небивало след Втората световна война отстъпление от демократичните ценности, предупреди американското разузнаване в доклад, публикуван вчера и цитиран от Франс прес.

Докладът с апокалиптично звучене бе оповестен три дни след друг доклад на разузнавателната общност, в който руският президент Владимир Путин бе обвинен, че е разпоредил кампания за въздействие върху резултата от президентските избори в САЩ.

Събитията в икономиката и политиката, технологичните промени и относителната загуба на американско водачество дават основание да се очаква мрачно и трудно бъдеще, се посочва в доклада на Националния съвет за разузнаване, озаглавен "Глобални тенденции: парадоксът на прогреса".

"В следващите пет години ще се появят напрежения във и между страните. За добро или за лошо, очертаващият се глобален пейзаж тласка към нейния край ерата на американското господство след Студената война", отбелязват авторите.

Националният съвет за разузнаване - изследователска група, подчинена на Службата на директора на националното разузнаване, която съгласува дейността на 17 разузнавателни агенции, публикува такъв доклад на всеки четири години, колкото е президентският мандат.

Тази година докладът описва почти апокалиптично предизвикателствата, пред които ще се изправи бъдещото правителство: екстремни разлики в доходите, демографски сътресения, въздействие на затоплянето на климата, разрастване на конфликтите.

"Ще бъде много по-трудно да се поддържа международно сътрудничество и да се управлява така, както очаква обществото", посочват авторите. Според тях над модела на либерализма, преобладаващ в западния свят, е надвиснала заплахата на популизма - ляв или десен. "Народите ще искат от правителствата си да им гарантират сигурност и просперитет, но стагнацията на доходите, поляризацията и множеството нови предизвикателства ще издигат пречки", се посочва в доклада, цитиран от АФП.
 

/БТА/
 


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВСИЧКИ АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТИ ОТ ПЪРВИЯ ДО ПОСЛЕДНИЯ СА УБИЙЦИ.
ПОВЕЧЕ ОТ ДВА ВЕКА АМЕРИКАНЦИТЕ УБИВАТ МИЛИОНИ ХОРА ПО СВЕТА.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"международно сътрудничество" - тип бомбокрация, нали?
Цяло щастие е , че няма да може да се поддържа.
28
2
 
7
 
! Отговори
Grom преди 3 години
Османската империя се е радпадала 2 века и въпреки това успява да се трансформира в държавата Турция, която от своя страна също следва да се разпадне на няколко части някой ден.
Ако американското разпадане започва сега, то няма да стане видимо поне още 100 години.
И да - либерализмът има вина. Но главно заради начинът на осъществяване с основен кусур - управление в сянка е корупционни схеми.
27
2
 
6
 
! Отговори
НФБ преди 3 години
Не трябва да се изнасят капитали в САЩ. Всяка страна да инвестира в собствената си икономика. .пътища. ..образование. ..досега САЩ реално края ха мозъци от цял свят...Сега Африка. .Азия. .Русия. ..трябва са крадат технологии да привличат специалисти от САЩ. .един много полюс е модел по хомогенен. ..тогава и миграцията ще спре..
САЩ съсипана света..
26
5
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 3 години
Либерализмът е кофти идея, създадена да облагодетелства една малка олигархия, за сметка на мнозинството хора, които се държат в невежество, за да са лесно манипулируеми. Големият проблем е, че това невежество рано или късно дава власт на нагли и не до там интелигентни популисти, които пък довеждат света и държавите си до големи световни трагедии.
25
12
 
4
 
! Отговори
DreamTheater преди 3 години
За добро или лошо САЩ са най силната държава в света.И във военен и в икономически аспект.
24
2
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Ами всичко това от прогнозата се дължи на либерализма! Точно той "постила климчето" на всичко писано по-горе! Либерализма това е истинския популизъм! Кой изнесе реалната икономика - производствата от Щатите и Запдна Европа в Китай и обрече точно средната класа на деградация по тоз нвачин?!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом автор на статията е
този който е и присъствието
на бабини рецепти отгоре
са достатъчни за да може
да се оцени информацията
в нея.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светът не иска повече да бъде
управляван от САЩ защото не му
харесва.Някои може да не го осъзнават
но това не променя нещата.
Демократическите ценности
ако бъдат подложени на сериозен
анализ ще се окаже че не са
глобално приложими защото
планетарната екосистема няма
да издържи.
21
2
 
8
 
! Отговори
Имани преди 3 години
Никой не може да предвиди какво ще се случи!!! Даже, онеэи, които мислят че эад кулисите дърпат конците!!! Апропо, прословутото глобалиэиране, иэигра на човечеството и преди всичко на неговите инициатори САЩ и ЕС, най-лошата шега!!!
20
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ ще управляват света поне още 100 години. По-добри и по-знаещи и можещи засега няма. Почти половината от ТОП100 университети в света са американски. Най-съвършената държавно-правна система в света е американската. Затова са водещата нация и няма никакви причини някой да ги задмине. Никой не ще да живее по китайски или руски закони. Емиграцията от света се стреми към Щатите и Западна Европа. Този само факт показва кои са най-добрите. Дискусиите са безпредметни.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никъде не е побликуван такъв доклад, проверете.
Поредната лъжлива новина!
И за тежест е спомената АФП...
Стига с тия лъжи бе!
18
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тези трильони дългове, с износа на индустрията си в Китай, с войните, които разпалваше по цял свят .... Какво искат. Те сами си го направиха.
Ами тази каша в арабския свят, заради нефта? А Майдана, за да подкопаят Русия и да прилапат природнитр и ресурси.
Лошото е , че преди да умре змията хапе най- лошо.
17
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-накрая тук да се появи статия с тема, отдавна обсъждана по света. Що се отнася до мненията за това дали Русия е само износител на петрол изследвания, показват,че ако всички коли в света преминат на ток ще трябва в световен мащаб да се произвежда три пъти повече ток- нещо невъзможно без газ, въглища или АЕЦ. САЩ са умираща империя, но като умира тя ще рита.Да гледаме да пострадаме от това-нали сме нейни сателити.
16
1
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
от 1945 до сега сащ управляват света то не бяха атомни бомби индокитаи
германия и до сега е окупирана преврати убииства стига вече изтеглете се
от конфликтите за да настане малко мир по земята не ви искаме ценностите които
се основат само на печалбата
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 21
То винаги си е така! И сега хората си тъгуват по соцвремето на Бай Тошо! А китайците какво, поне има ред и дисциплина. Сигурно ще вкарат в ред нашите ромчета! Поне те ще ги накарат да работят.
14
1
 
8
 
! Отговори
dublin преди 3 години
Cetoh doklada za ruskata hakerska namesa.Po-maloumno cetivo skoro ne mi be popadalo.Vsicko e v stil-edna lelka kazala...
Ako imame zurnalistika,a ne DZurnAliZtika-dosega da sa go preveli i da sa go poblikuvali v grafa Humor i Satira.
No pusti mu grantove...;))
13
0
 
10
 
! Отговори
Скарлет преди 3 години
Терорът се превърна в рутина!!!
12
12
 
36
 
! Отговори
:) преди 3 години
Щатите имат едно оръжие - зелените хартии. Ако Китай и Русия им направят постановка и долара се срине, Щатите ще станат едно голямо негърско гето.
11
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та с две думи - ако не командвам аз, ако не ме слушате и изпълнявате всичко, което искам. Ако не ми предоставяте ресурсите си безусловно и т.н. ще бъдат нарушени ... "демократичните ценности" ?!
Ок, но ако е лошо за САЩ, защо пък да не е добре за другите държави?