Доналд Тръмп си каза: За Путин, НАТО, Брекзит и Меркел…

Новият US-президент предлага сделка с Москва за падане на санкциите
Обновена: 16 яну 2017 10:19 | 16 яну 2017 07:45,
114
Доналд Тръмп си каза: За Путин, НАТО, Брекзит и Меркел…
Снимка: архив Reuters

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп излезе с програмно интервю за британския в. "Таймс" и германския в. "Билд" в което очерта основните посоки на управлението си дни преди да встъпи официално като държавен глава на САЩ. 

В интервюто си Тръмп обяви, че ще предложи да бъдат отменени санкциите срещу Русия в замяна на споразумение за намаляване на ядрените въоръжения с руския президент Владимир Путин. Това предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Тръмп заяви, че иска ядрените арсенали на САЩ и Русия да бъдат "намалени доста съществено".

В същото време той разкритикува Русия за намесата й в гражданската война в Сирия, описвайки действията на Москва като "много лошо нещо", довело до "ужасна хуманитарна ситуация".

Тръмп каза, че засега има доверие на Путин и германската канцлерка Ангела Меркел. "Преди всичко имам доверие и на двамата, но ще видим колко дълго ще продължи това. Възможно е то въобще да не продължи дълго", заяви той.

Още по темата

Междувременно обаче новоизбраният президент на САЩ обвини Меркел, че е направила "катастрофална грешка" с политиката, позволила на един милион мигранти да влязат в Германия.

"Мисля, че тя направи една много катастрофална грешка и това беше, че прие всички тези нелегални", каза Тръмп.

"Аз много уважавам Меркел. Но смятам, че това, което се случи, е голямо нещастие", заяви той и отбеляза, че не иска да се "оказва в подобна ситуация".

Според Тръмп американският президент Барак Обама е пропуснал възможността да повлияе върху ситуацията в Сирия и вече е премината точката на необратимост.

Тръмп определи нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 г. като едно от най-лошите решения в американската история.

Новият президент на САЩ обяви отново, че НАТО има проблеми и че алиансът е остаряла организация, защото не е осигурила защита от тероризма. В същото време той обясни, че организацията е много важна за него.

"Аз бях подложен на толкова критики, когато казах, че НАТО е остаряла. Остаряла е, защото не се грижеше за тероризма. Понесох доста критики за два дни. А после започнаха да казват, че Тръмп е прав", заяви той.

"Отдавна говоря, че в НАТО има проблеми. Тя е остаряла, тъй като, както знаете, е била замислена преди много, много години", каза Тръмп.

Той добави, че много от членовете на НАТО не плащат това, което би трябвало да плащат, което според него е несправедливо спрямо САЩ. По думите му в момента само пет страни плащат това, което би трябвало да плащат.

"Но независимо от това НАТО е доста важна за мен", подчерта Тръмп.

Той коментира и Брекзит и прогнозира, че излизането на Лондон от ЕК ще се окаже "голямо нещо". Според него и други страни може да последват примера на Великобритания.

"Ако в различни части на Европа продължат да се стичат бежанци . . . мисля, че ще е много трудно да се запази единството, защото хората са разгневени от това", каза той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
6
 
11
 
! Отговори
Йордан преди 7 години
Руснаците страдат вероятно но това не е наш проблем а техен. Ние си имаме нашите неволи. Как ще ни помогнат нашите задокеански приятели не ми е ясно тъй като до сега виждам само как ни пречат. Ето това да каже Тръмп как живота на съюзниците му от Източна Европа ще живеем по добре. Стратегически обекти се провалят под натиска на Америка. Старо правило - има бизнес има разбирателство. Затова ли ни пречат на бизнеса с Русия?
61
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Русия е много хубаво но никой няма желание да ходи там.
60
13
 
11
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
С този президент - ''Бог да пази Америка''
59
2
 
5
 
! Отговори
Йордан преди 7 години
Става това което и си мислех. Не съм очаквал никаква промяна на американците спрямо руснаците. Дано греша. НАТО ще го има но с по-големи изисквания към всички в него най-вече за финансите и купуването на оръжие и то американско. Не говоря за повишаване на сигурността. Европа трябва да плаща и няма къде да мърда. Англия си е Англия . Въпроса е кого ще се кротнат мюслитата. Смятам че това е от особена важност за България.
58
11
 
12
 
! Отговори
до един там преди 7 години
Момче ти имаш ли на представа ,че мин. заплата в Русия е 100 долара ...аз имам роднини там и лятото като ни идват на гости редовно се оплакват колко е паднал стандарта. В Москва е друго ,също както в София са високи заплатите но на Север и особенно на Изток хората получават топло и евтини горива и храна и дотам . За телевизор се пести по 1-2 години, за печка пак....нямате ли познати да ви кажат как е там.
57
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя Тръмп си е една гола вода.
56
5
 
11
 
! Отговори
Достадърпамос Ракиев преди 7 години
Тоя назначи зед си -наследник на богат еврейски клан за министър на енергетиката.Значи скоро зелената енергия няма да я бъде ,а петрола ще скочи разко след падане на санкциите срещу Москва.
55
0
 
18
 
! Отговори
емии преди 7 години
Няма да е зле да каже две три приказки и за ромските имигранти от индия. Първата дума която те научават на чужд език е ДАЙ БАТЕ!!! Това как се търпи ????????????
54
4
 
11
 
! Отговори
мнение преди 7 години
САЩ се мъчат да убедят Русия да се откаже от нещо, в което е недостижима срещу празни обещания за сигурност. Само да си сметнат колко бази имат по нейните граници. Така обещаваха и при разпускането на Варшавския договор, а после ни лук яли, ни мирисали. Времената се били променили - ха, ха. Не вярвам Путин да се върже на такива приказки. Западът нито веднъж не е удържал на "мъжката си дума". Сигурно ще поиска такива отстъпки от Тръмп, че направо ще обезмисли това предложение...
53
6
 
4
 
! Отговори
Десни политици преди 7 години
Тръмп е десен политик,Путин също.И във Франция ще изберат десния Фийон,Меркел също е дясна.Борисов-десен.И как няма да се разберат.У нас президентите нямат лостове,и Цачева да беше-все тая.НС и Премиера решават.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
moje i da ima pravo s politikata si choveka, no vremeto shte pokaje.
51
14
 
6
 
! Отговори
Shopp преди 7 години
При положение, че САЩ вече имат работещо ПРО, логичният следващ ход е да поискат съкращаване на нападателните оръжия и остават в печеливша позиция. Путин няма ПРО и скоро няма да има, а маневриращите му бойни глави са само в сферата на добрите пожелания.
50
4
 
7
 
! Отговори
аз преди 7 години
До хората говорятАбе, човек?! Че кой, ако не Тръмп, е от омразния ти "елит"?! Кой, ако не той, е от свръх богатите?! От къде ти дойде абсурдната идея, че един свръх богаташ ще говори от името на народа?!
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Принципно е прав, ако действа както говори цена няма да има!
48
4
 
3
 
! Отговори
аз преди 7 години
До азДа добавя: САЩ станаха враг на Ирак след нахлуването на Садам в Кувейт, близък съюзник на САЩ по онова време! Ти би ли останал приятел с някой, който отвлече твой близък?! Би ли останал в добри отношения с някой, който пребие твой близък приятел?!
47
3
 
7
 
! Отговори
аз преди 7 години
До БобиНе демонстрирай невежество! Какъв шейх, какви пет лева! Иранците нямат шейхове (глава на племе)! Иранците имаха Шахиншах (шах на шаховете - екв. на император). И - да - след революцията и превръщането на Иран в религиозна република - всъщност след отвличането на десетки американски служители в посолството в Техеран - САЩ наложиха санкции на Иран. Но не са се съюзявали с Ирак - просто им продаваха оръжие! Както и ние - с което се набутахме - ако не греша - с около милиард долара!
46
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп към Путин:Влад, няма ядрени ракети, няма санкции !Путин: Даналд, има НАТО, има проблем, няма НАТО, няма проблем !Тръмп: Влад, НАТО пази тебе, както ти пазиш Асад от терористи!Путин: Тогава, Кримнаш !Тръмп: Е Влад, за това питай Порошенко !
45
7
 
16
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
До Анонимен"САЩ никога не е нападала Съюзник.."САЩ нямат приятели и съюзници,а само слуги и врагове!Естествено,голямото изключение е Израел-там отношенията са обратни,Богоизбраните са господари,а Янките-слуги!
44
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се заблуждавайте. евреите съвсем не са приключили. Дано Тръмп си изкара мандата жив и здрав преди всичко. Последният американски президент който се опита да реформира силовите структури бе JFK и знаем много добре как свърши. Едно е сигурно обаче - Ламята е ранена, клоунът Обама е аут, манипулаторът Хилъри се спъна, а Тръмп засега удържа на атаките под кръста. Да видим докога!
43
3
 
15
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
До ПаметливОще в самото начало Тръмп показа,че напълно ще отговори на очакванията на Господарите на Америка и ще съгласува всичко с тях!А Господарите явно имат нова политика спрямо Русия и света,която не е по-мека,а просто различна от досегашната.Всички,които и се противопоставят ще бъдат изметени!Любопитното е,че даже С.о.р.о.с ще го отнесе,заради своеволната си подкрепа за Х.Клинтън и саботажа на Тръмп!Видяхме как го набутаха с 1млрд.,а ще има и други наказания!