Тръмп предизвиква криза с указа си за имиграцията

Американският и британският печат за последиците от този ход
30 яну 2017 11:00, Елка Василева
39
Тръмп предизвиква криза с указа си за имиграцията
Снимка: Reuters

Указът на американския президент Доналд Тръмп, забраняващ влизането в САЩ на бежанци и хора от определени страни, преобладаващо мюсюлмански, предизвика криза броени дни след встъпването му длъжност, като доведе до блокиране на пътници по света, засилващи се протести в Америка и увеличаване на тревогата в неговата Републиканска партия, пише в. "Ню Йорк таймс".

Имиграционната разпоредба, издадена от Тръмп, повече от който и да е от множеството му ходове в първите му дни в Белия дом, определя започващото му президентство като управление, движено от желание за решителни действия дори с цената на обмислен процес и коалиционно изграждане.

Тя въвлича новото правителство в първия му конституционен конфликт, след като голям брой съдилища се намесват с цел да спрат някои нейни аспекти, и в най-големия му дипломатически инцидент, след като чуждестранни съюзници отправят възражения, коментира американското издание.

Още по темата

Служители в САЩ и Европа се тревожат от вредите, които издадената от правителството на Тръмп забрана за влизане на мюсюлмански бежанци може да причини на сигурността на Запада, отбелязва британският в. "Гардиън".

Смята се, че забраната е била разработена от движена от идеологически подбуди група около Тръмп без консултации с министерствата на правосъдието, външните работи, отбраната или вътрешната сигурност.

Служители, цитирани от изданието, казват, че очевидните антимюсюлмански намерения зад указа ще бъдат използвани от екстремистки групировки като инструмент за набиране на бойци и същевременно ще отчуждат правителства в арабския и ислямския свят, чието сътрудничество е съществено за откриване на потенциални терористи.

Споделянето на разузнавателна информация вече е заплашено от несигурността за намеренията на правителството на Тръмп по въпроса с използването на мъчения, по който президентът изпраща смесени сигнали, като казва, че ще се съветва с министъра на отбраната Джеймс Матис и същевременно изразява убеденост в ефективността на методи като симулираното удавяне.

Има и съобщения, че разузнаванията на Израел и Великобритания са били предупредени от екипа по националната сигурност на бившия американски президент Барак Обама при приключването на неговото управление да не споделят деликатна информация с екипа на Тръмп, докато не завършат разследванията за това дали приближените на милиардера не са заговорничели с Русия за манипулиране на изборите в САЩ.

Изразява се също така тревога от произволния характер на определянето на страните, засегнати от забраната. Служител, цитиран от "Гардиън", изтъкна, че в списъка не са включени държави, в които Тръмп има бизнес интереси, и отбеляза, че в САЩ не са били извършвани терористични нападения от граждани на страните, за които важи указът.

Изпълнителната заповед на Тръмп предизвика объркване, гняв и вълна от протести в САЩ, посочва в. "Вашингтон пост".

Въпреки че правителствени служители се опитаха да дадат разяснения за прилагането на забраната, нейният точен обхват и правните въпроси около конституционносъобразността й остават нерешени. Не е ясно и дали правителството ще се съобрази с разпоредбите на федерални съдии за временно преустановяване на забраната за пътуване.

Изпълнителната заповед на Тръмп предизвика вълна от критики от демократите в Конгреса. Президентът се сблъсква с нарастваща съпротива и от конгресмени от собствената си партия, отбелязва американското издание.

Опитът на Тръмп да спре с указ достъпа до САЩ на определени бежанци и мигранти от Близкия изток няма да трае дълго. Повечето мерки в разпоредбата са временни. Но е ясно, че независимо какви са краткосрочните му планове, той ще се стреми към дългосрочно затягане на граничната политика на САЩ, изтъква британският в. "Файненшъл таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Доналд Тръмпимиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
америка тръгна по пътя по който заслужава,пътя на разрухата
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре,че за нас кутригурите няма забрана и имаме все още право на виза.
34
0
 
2
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
3300zaw12929преди 27 секундиЛибералните европейски "ценности" дадоха фира по всички линии и се надявам Тръмп да сложи ред в света.Протестите организира Хилари и няма скоро да спре, но всяко зло има край.
33
0
 
2
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
Либералните европейски "ценности" дадоха фира по всички линии и се надявам Ъръмп да сложи ред в света. Протестите организира Хилари и няма скоро да спре, но всяко зло има край.
32
0
 
1
 
! Отговори
Неутрален преди 7 години
Аз съм за,смела постъпка на Тръмп,вярно не всички хора от Сирия примерно са терористи и носят заплаха,но в процентно отношение не са малко спрямо другите държави,Меркел като ги пусна всички бежанци кой от Сирия....кой от Афганистан какво стана?!Хаос и терор в един момент можеше да се окаже много по страшно,това ако беше в България не ми се мисли какво щеше да стане,пълен хаос
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никаква криза не е предизвикал. Предизвикал е криза само в главите на драскачите, че няма да си вземат заработеното от Сорос и сие.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** до 16Не предизвиквай съдбата. Ако не дай си боже в България стане война бързо ще проумееш че Женевската Конвенция е полезно нещо, което по-умни хора от теб са договорили и подписали преди да се родиш.
29
0
 
3
 
! Отговори
Циник до 26 преди 7 години
В Япония има джамии! ФАКТ! Не е срамно да признаеш грешката си!Срамно е - да упорстваш!
28
3
 
4
 
! Отговори
До 26 преди 7 години
Не си прав!Имам познат японец, които стана мюсюлманин. Така и не разбрах защо, а и не попитах. Но да те питам: след като си живял в Токио 4-ри години, колко пъти си ходил примерно до центъра на Джайка в Хатагая? И ако си минавал през Шибуя и парка Йойоги, дали си ходил и от другата страна - с Кейо през Сасазука? Най-вероятно не, по разбираеми причини. През 98-*** там нямаше джамии, но искам да ти илюстрирам не само необхватността на мегаполиса, но и невъзможността да знаеш за всичко в него.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продължавай да вярваш в дядо Коледа ( на гугул) това е правилния избор само така. Е няма как да те убедя, че дядо Коледа не съществува. Но аз знам какво съм виждал и чул от хората на място.
26
1
 
0
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Това е несериозно! С малко усилие ще видиш - това, което и аз видях!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурен ли си, че това което си видял на снимка в лъжливия гугул е истина. Вземи и си намери някой друг приятел японец в Скайп и поговори с него. Аз живях около 4 години с японка в точно в Токио но често съм ходил и по служба и в други градове на Япония.
24
2
 
4
 
! Отговори
Циник до 24 преди 7 години
Даже и в Токио има джамия....ти сигурно си живял с Торанага - сама! :-)
23
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен до 23 преди 7 години
Остави лъжливия гугул аз съм живял 5 години в Япония и никъде не съм видял и чул, че има мюсюлмани там говорил с с много от тях по този въпрос и те казват, че няма мюсюлмани в тяхната страна.
22
0
 
6
 
! Отговори
Циник до 22 преди 7 години
Бъркаш жестоко....има....и джамии има!Провери в Гугъл
21
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен до 17 преди 7 години
Тръмп не е включил Русия и примера който даде, защото това е единичен случай а мюсюлмани има в всички страни по света само в Япония няма.
20
11
 
5
 
! Отговори
Циник до 16 преди 7 години
Баш такива, като теб - замеряха афганистанската с**** на мюнхенската гара с цветя, и плюшени мечета! Ако ти се наложи да умираш под гумите на някой тир....направи го спокойно - със съзнанието колко политкоректен си...и как знаеш Женевската конвенция!
19
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп работи срещу американските интереси. Затова русофилите му се възхищават.
18
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп направи голям подарък на Даеш. Хвана се в клопката, в която те се опитват да вкарат християнския свят.
17
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бяхме имали един Тръмп, а не Меркел, ама на, всеки с късмета си