В САЩ се разгаря транссексуална "война на тоалетните"

Ученици се възмущават от решението на кабинета на Тръмп
Обновена: 25 фев 2017 07:23 | 24 фев 2017 21:30, Елка Василева
162
В САЩ се разгаря транссексуална "война на тоалетните"
Снимка: архив, Reuters

Транссексуални ученици, родители и правозащитници в щата Ню Йорк се възмущават от решението на правителството на Тръмп да отмени федерална разпоредба, защитаваща транссексуалните деца и младежи, и заявяват, че са готови да се борят срещу мярката, която според тях отваря вратата за насилието, пише Франс прес.

"Поразена съм, това са неща, които не съм си и представяла", заяви Лорън Бакети, майка на 10-годишния транссексуален Зак, който винаги се е радвал на добро отношение в училището си в Лонг Айлънд.

"Имахме шанс и бихме искали всички да имат такъв шанс", добави тя вчера на пресконференция, в която участваха множество правозащитни организации.

Още по темата

"Това не е въпрос на избор. От двегодишен той знае какъв е: момче, затворено в момичешко тяло", подчертава майката, говорейки за сина си.

Губернаторът на щата Ню Йорк, демократът Андрю Куомо, увери, че училищата в щата няма да поставят под въпрос "правата и закрилата" на транссексуалните хора.
При все че Ню Йорк е един от най-либералните щати в тази област, нещата остават сложни, казва 18-годишната Мадлин Бруни, при която промяната започнала в колежа. Преди година и половина управата на ресторант повикала полиция, след като Мадлин използвала дамската тоалетна. "Безумно е, че подобно нещо може да се случва в днешно време", добавя тя.

Макар 16-годишният Итън Диас никога да не е имал проблеми, той се безпокои за транссексуалните младежи, които се притесняват да отидат до тоалетната. "Ню Йорк е супер място човек да направи тази промяна със себе си, хората тук се чувстват комфортно, но тези, които не са в Ню Йорк, се страхуват", казва той.

"По-уязвими"

Американските министерства на правосъдието и образованието, оглавявани от консервативни християни, публикуваха в сряда комюнике, в което посочват, че ще "оттеглят препоръките" на предишното правителство - на Обама - за помещения, които не са за общо ползване като съблекални или тоалетни, и с това върнаха на щатските и училищните власти ангажимента да вземат решенията в т. нар. "война на тоалетните".

За Дейвид Килмник, председател на организацията "Ню Йорк ЛГБТ нетуърк", решението на правителството на Тръмп ще увеличи опасността от насилие срещу транссексуалните хора. От вчера организацията е обявила специален телефон и е ангажирала адвокати, които да оказват правно съдействие.

"Отказът да се защитят най-уязвимите млади хора е едновременно жалък и опасен", отбеляза той. Три четвърти от транссексуалните ученици казват, че се чувстват застрашени в училище, над 40 процента са били обект на физическо нападение, а повече от половината признават, че пропускат занятия, за да избегнат тормоза.

Килмник определи като смешни аргументите на някои консерватори, според които закрилата, осигурена от правителството на Обама, била опасна за другите деца. "Знаем със сигурност, че няма опасност транссексуалната общност да извършва сексуални престъпления, именно тя е тази, която е много по застрашена да стане жертва", допълва той.

Тази "война на тоалетните" беше предизвикана през 2016 г. от тогавашния губернатор републиканец на Северна Каролина Пат Маккрори и от закон, налагащ използването на обществените тоалетни в зависимост от рождения пол, а не от този, с който се самоопределят ползвателите им.

След разгорещени дебати между напредничави и консерватори президентът Барак Обама реши да въведе федерални мерки, които позволяват на учениците и студентите да посещават тоалетни и съблекални според пола, с който се идентифицират.

Очаква се Върховният съд да се произнесе следващия месец по този въпрос във връзка с казуса на 17-годишен гимназист, който по рождение е жена, но се самоопределя като мъж. Той се обърнал към съда, за да може да използва мъжките тоалетни в училището си във Вирджиния.

Транссексуалната тема се очаква да бъде в центъра и на голяма демонстрация в защита на правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ), насрочена за 11 юни във Вашингтон, каза Килмник.

Няколкостотин души протестираха вчера пред историческия гей-бар "Стоунуол ин" в нюйоркския квартал Гринич Вилидж в защита на правата на транссексуалните ученици и студенти. Те издигаха плакати, на които пишеше: "Съпротивлявайте се", "Защитете транссексуалните младежи" и "Правата на транссексуалните са човешки права".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
46
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Днес се чувствам жена, влизам в женската тоалетна и си вадя инструмента.И не искам писъци, Обама иска да ми се спазват правата.
36
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Транс, хомо...Колко пола измислиха икукалите либерали ?
35
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 34За химосексуалните е имало смъртно наказание! В Стария заввт даже е било забранено мъже да се обличат с женски дрехи и обратно. Ясно е че има хора с увредени полови гени. Това обаче не им позволява да вършат извращения. Бог ни предупреждава че всяко престъпване на неговите закони влачи негативни последствия не само за самия човек, но и за останалите. Свободата е едно, свободията е друго.
34
1
 
47
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
От двегодишен той бил знаел че е момче, затворено в момичешко тяло :)Боже тия ора не са у ред.Какво знае едно двегодишно пишлеменце, то още не знае къде се ака, ще знае че е трансоткачалка...
33
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РУСКАТА ТОАЛЕТНА ВОЙНА СРЕЩУ ЗАПАДА
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е прикрита политика всичките импотентни воайори да оплезват езици в която тоалетна ги кефи.
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ви ли писна да занимавате целия свят със себе си?На никой не му пука нито за вас, нито какви се чувствате, нито с кой искате да си лягате. Зорлем ще си докарате някоя Вартоломеева нощ с публичните си изстъпления.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
42 грешиш и точно това е спора, според либералите трансгендера може да влезе там където иска. Тексас решиха че тая няма да стане и ще строят трета тоалетна и сега ще ходи дело в върховния сьд защото третата тоалетна дискриминира трансовете
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За такива случаи си има тоалетна за инвалиди. Да си пикат самостоятелно с кеф без да смущават и стресират останалите хора.
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е прав както в повечето случаи но дебелите червени либерални глави трудно схващат. Вчера като написа че в Чикаго са извън контрол пак вият, а само за ден, в сряда убиха 6 човека вкл. бременно момиче. Либералита са смърт за нормалния семеен и работещ човек.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като искат отделни тоалетни - да си наемат майстори, да си купят земята и да си ги построят. Ако не друг, поне икономиката да види файда от тях
26
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние тук казваме на малките момченца " имаш пи*ка , ти си мъж..." и така детето израства със съзнанието на мъж. Представете си един свят в който облъчват децата със Кончита Вурст. Еми възрастните са виновни или определени кръгове които насочват натам децата .Та аз не знаех до 16 г какво е ****дал , та камо ли транседикакви си деца , но съм расъл в социализъм . А сега си мисля че умишлено развращават децата и младите .
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представи си че си момиче в тоалетната и влиза един и си размахва патката. Как да го разбереш транссексуален ли е, на челото му не пише, или се готви да те изнасили. Та кой тука се нуждае от защита и съжаление - момичето в женската тоалетна или трансексуалния? Трансексуалния който се чувства момиче влизайки в момичешката тоалетна не се стресира. Обаче момичетата ако не го познават със сигурност ще се стресират.
24
0
 
4
 
! Отговори
S преди 7 години
Пускат разни орязани и лимитирани версии на филмите и после нямало доходи..
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 32В Библиата не се споменава нищо за трансексуалните.
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде стига извращения, че даже поощряват децата. Страх от Бога нямате ли бе хора! Що си мислите че взичко е позволено и че няма последствия!
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така както е тръгнало и в България ще почнат да правят тоалетни за трансексуални ученици в училищата, за да усвоят евро пари.
20
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трансексуалните трябва да се борят за прамото да имат лична тоалетна.
19
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
транссексуални деца -божке, ще повърна . Или си жена или си мъж , кой им промива мозъците на децата...........
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Авторката Елма Шамилева да ходи вмъжката тоалетна.