Американската мечта вече губи сили

Силно отслабнало е социалното издигане в абсолютно изражение
25 апр 2017 19:05, Елка Василева
135
Американската мечта вече губи сили
Снимка: архив, Reuters

Американската мечта е започнала да губи сили, сочи проучване, според което по-малко от половината хора, родени през 1984 година, имат по-високи доходи от своите родители, докато 40 години преди това този дял е бил 90 процента, информира Франс прес.

"Перспективите децата да печелят повече от родителите си значително са намалели за последните 50 години в Съединените щати", сочи проучването, публикувано в сп. "Сайънс".

"Социалното издигане в абсолютно изражение силно е отслабнало в цялата система на разпределение на доходите, като най-голям е спадът в семействата от средната класа", уточнява водещият автор на проучването Радж Чети, изследовател в университета Станфорд в Калифорния.

За целта на изследването икономистите са анализирали статистически данни от националното преброяване, отразяващи данъчните декларации, с корекции за инфлацията и други фактори.

Те са установили, че най-голям спад на доходите при едно поколение спрямо предходното е настъпил в промишлените райони на Средния Запад, по-специално в щатите Илинойс, Индиана, Мичиган и Охайо. Президентът на САЩ Доналд Тръмп спечели в последните три от тези щати.

Най-слаб спад в социалното издигане е отчетен в щатите Масачузетс, Ню Йорк и Монтана.

Авторите на проучването обясняват, че само по себе си увеличаването на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ няма да бъде достатъчно за решаване на проблема, ако не бъде прилагана политика за създаване на условия, позволяващи подпомагане на социалното издигане.

"Според нас един по-голям икономически растеж е необходим, но не е достатъчен, за да се възстанови по-силното социално издигане на следващото поколение спрямо предишното", посочват в уводната статия към проучването икономистите Лоурънс Кац от Харвардския университет и Алън Крюгер от Принстънския университет.

Икономическите данни показват, че за да се засили социалното израстване, политиците трябва да съсредоточат усилията си за стимулиране на доходите на средната класа и най-бедните домакинства, обясняват авторите.

Сред мерките, които би трябвало да се приемат, двамата икономисти посочват: универсална система от детски ясли, по-широк достъп до държавните университети, увеличаване на минималния доход и помощи за семействата при преместване от бедни квартали към райони с по-добри държавни училища и с повече публични средства за образование.

Много от тези мерки бяха включени в предизборната програма на кандидатката на демократите за президентските избори в САЩ Хилари Клинтън, отбелязва АФП.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: американската мечта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
12
 
19
 
! Отговори
какво ни се случи... преди 7 години
Преди да ни напъплят капитализмът и псевдо-демокрацията, имахме:-Безплатно и достъпно здравеопазване за всеки.-Безплатно образование.-Сигурна работа, без варианта да не си получиш заплатата.
76
8
 
6
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 7 години
До Анонимен 92 - разбира се , че е така "парите ", комунистите даваха хартийки без да има какво да купиш , сега пък няма хартийки а има какво да купиш - комунизма не си е отишал - приплодите на *** все още ни оправляват и ефекта е БЕДНОСТ !
75
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През 1984г. у нас излезе сборник с интервюта на Стъдз Теркъл- "Американската мечта-изгубена и намерена", която уверен съм никой от вас не е чел. Книгата излиза в САЩ през 1980г. В нея пише за краха на тази мечта и,че тя е фикция, или както казва един човек-американската мечта са парите.
74
2
 
21
 
! Отговори
прозрение преди 7 години
Американската мечта вече губи сили.Капитализмът си отива.След 27 години капитализъм в България и тука положението е същото.
73
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Белите в САЩ са 75%, 12.5% черни и12.5% латино.
72
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Белите в САЩ са изчезваща раса. За това с подробно изследване пише в последния си брой списание The Lancet. При тях смъртността в диапазона 16-35г. е много по-висока от останалите раси и непрекъснато нараства. При другите раси смъртността пада. Отчита се,че американците умират най-вече от наркомания и безперспективност в живота.Впрочем последното не е ново. Още преди 10г. американски учени писаха,че се е родило първото поколение, което ще живее по-зле от родителите си.
71
4
 
3
 
! Отговори
До 85 от Сахиба - 2 преди 7 години
Гледам си си шляпнал плюсовете.Ето още примери:Indians in US most educated, highest earning of all immigrants: Scholar (Индийците в САЩ са с най-образовани с най-високо възнаграждение от всички емигранти)Indians in the US make the most because they studied the most(Индийците в САЩ печелят най-много защото са учили най-много)И още и още...Търси си сам неграмотнико, сега доволен ли си?
70
2
 
3
 
! Отговори
До 85 от Сахиба: преди 7 години
До Истинска статистика - къде го чвте тва бе, сахиб?====Четох го в сериозни американски вестници. Ако владееш английски сам можеш да си направиш справка, ако дам линк политиката на Днес е да изтрият коментара. Ето няколко примера, пусни ги в Гугъл:- This US Ethnic Group Makes the Most Money (заглавие) и цитат за 2013:Indian Americans are the richest ethnic group in the United States, earning a median income of $100,547 in 2013Индийците правят над $100К преди 4 години, пускай Гугъла умнико!
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Истинска статистика - къде го чвте тва бе, сахиб? средна заплата на емигрант от индия $110 000! толко зимат униветситетските преподаватели, и то в големите университети, а федералните агенти зимат на половината! толко взима и едно джи-пи докторче, къде ги слагаш тия любимци на шива, дет да скоро са яли плъхове!?
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Станой от Ахелой Хартийките икономика не правят.. Промили са ти мозъка ..
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Тръмпи му липсва политическа програма. Той и администрацията му въобще не знаят защо са във властта. Май верно ще се окаже по-зле и от Буш-Младши.Жалко, че толкова много хора от работническата класа се излъгаха да гласуват за него.
66
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Станой от АхелойСтатията е за САЩ, не за Русия. Русия също си има проблеми, но САЩ затъват, средната класа в САЩ намалява с обезпокоително темпо а от 2000 г насам средната класа в Русия скочи от 8 на 32 процента, жизненото равнище осезаемо се покачва - пенсиите се увеличиха 12 пъти, заплатите 14 пъти. Заплатите в САЩ от 70те на миналия век вървят само надолу.
65
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво направиха със завоеванията си и величието англосансонците - размножиха черната раса по всички континенти.. отглеждаха за дъмъзлък един абразивен вид , който не е от човешката раса.
64
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ затъва бавно но сигурно в блатото и измъкване няма. Единственият им шанс за спасение е Русия, да направят България в Русия, да вземат газта, нефта, природните ресурси а руснаците да са им васали и да им работят без пари както българите. Дори имаше малък шанс това да стане ако се беше разпалила широкомащабна война в Украйна, но Путин ги изнендата много лошо - просто не се яви на мястото на битката, при това с един ловък ход си взе Крим а САЩ останаха като наакани!
63
8
 
8
 
! Отговори
Истинска статистика преди 7 години
Не знам защо не се пише по медиите за най-успешните емигранти в САЩ в ПОСЛЕДНИТЕ 2-3 ГОДИНИ.Тези, които най-бързо се адаптират, получават най-големи заплати и стават най-упешни маниджъри.Знаете ли от коя държава идват те?Най-успешните емигранти в САЩ идват от Индия, индийците дошли в последните години в САЩ ИМАТ СРЕДНА ЗАПЛАТА НАД $110,000 НА ГОДИНА. Който не вярва да провери в Гугъл.Въпрос - КАКВА ДЪРЖАВА Е СТАНАЛА САЩ В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ?Отговор -ц.....а
62
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Станой от Ахелой В 70-80% от заминалите на запад и САЩ да учат са се провалили , но ги е срам да се върнат и седят си там и си мият чинии.. Взимат най-добрите деца да ги провалят ..
61
3
 
10
 
! Отговори
не! мъртва е! преди 7 години
Общият резултат политиката на САЩ за националната икономика е колосална деиндустриализация, крах на средната класа, спад на брутния вътрешен продукт, безработица и маргинализация на цели прослойки от обществото. Печеливш е единствено глобализираният финансов капитал. "Американската мечта е мъртва", заключи Тръмп при старта на предизборната си кампания.
60
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рано или късно световната печатница на зелена,амбалажна хартия служеща за разплащане по цял свят ще хлопне мандалото!!И тогава емиграцията ще е с обратен поток-кой-откъде е бил!!63 ТРИЛИОНА ДЪЛГ тиктакат и се увеличават с милиони всеки бял,божи ден!!Въпрос на време е да се спука нацяло балона и едно население да осъмне по-бедно от африкански бушмен!!
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази практика с изпращането на децата да учат в Империята от времето на Византия , но не е спасило Империята.. империята е умряла .. поради глупостта си..
58
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Империята на предателите и родоотстъпниците умира.. Скоро ще ви копаме край Белене.Империя от наркомани , на успокояващи лекарства и наркотици.. Само с пропаганда и купуване на предатели не става ..