С уволнението на шефа на ФБР Тръмп – в опасна територия

Сенатор опитвал да намери обяснение за решението - не успял
10 май 2017 22:13, Елка Василева
35
С уволнението на шефа на ФБР Тръмп – в опасна територия
Доналд Тръмп и Джеймс Коми. Снимка: архив, Reuters

С шокиращото уволнение на директора на ФБР Джеймс Коми Доналд Тръмп тласка президентството в рядко преминавана територия, пише Джули Пейс, кореспондент на Асошиейтед прес към Белия дом.

Изненадващото решение е незачитане на проявяваното в продължение на десетилетия от президентите уважение към най-висшата правоохранителна служба и нейната независимост. С него Тръмп си спечели съмнителната слава на първия президент след Ричард Никсън, уволнил служител, отговарящ за разследване на главнокомандващия. То затвърждава представата за един човек, склонен да предизвиква - по драматичен начин - институциите, създадени да държат президента под отчет.

Още по темата

"Ето защо това е безпрецедентно", казва Майкъл Бешълъс, президентски историк. "Той показа признаци за голямо незачитане на системата, по която се води това разследване."

Но Тръмп е изправен пред редица рискове. Ако намерението му е да спре разследването на ФБР за това дали неговият предизборен щаб е заговорничил с Русия на миналогодишните избори, уволняването на Коми може да има обратния ефект.

Възмутените демократи веднага настояха за независим прокурор, а и някои загрижени републиканци казаха, че са смутени от президентското решение.

"Притеснен съм от момента и основанието за отстраняването на Коми", заяви сенатор Ричард Бър, републиканец от Северна Каролина, който оглавява едно от конгресните разследвания за намесата на Русия в изборите.

Сенаторът Джеф Флейк, републиканец от Аризона, посочи, че часове наред се е опитвал да намери приемливо обяснение за решението на Тръмп. "Но не успях", заяви той.

Тръмп постигна целта си да влезе в Белия дом след продължила десетилетия кариера в бизнеса, по време на която не е носил отговорност пред никого освен пред себе си. Затова и се дразни от конституционните ограничения върху президентския пост.

Дни след като положи клетва, той неочаквано уволни главния прокурор Сали Йейтс - дългогодишен служител в министерството на правосъдието, след като тя отказа да одобри предизвикалия разногласия президентски указ за забрана на имиграцията и пътуванията на граждани на страни от Близкия изток. След като и федерални съдилища блокираха мярката, Тръмп остро порица отделните съдии като политически актьори и оспори ролята на съда на спирачка на политиката на президента.

Независимо кой президент ги е назначавал - Коми беше издигнат от Обама през 2013 г. - на почти всички директори на ФБР е била давана възможност да изкарат пълния си мандат от 10 години и при приемниците на главнокомандващите. Бил Клинтън е единственият друг президент, уволнил шефа на ФБР след разкрития, че директорът е използвал самолет на ФБР за лични нужди.

Белият дом на Тръмп посочи като причина за уволнението на Коми разследването за имейлите на Хилари Клинтън. Без съмнение Коми беше уязвим по този въпрос.
Той беше силно критикуван за необмислените и получили голям отзвук решения по случая, особено след като изпрати писмо до Конгреса 10 дни преди изборите, в което се казваше, че бюрото проучва нова информация, свързана с разследването. Коми заяви тогава, че новата информация, свързана с имейлите, е намерена в лаптоп, принадлежащ на съпруга на помощничката на Клинтън Хюма Абедин, изпадналия в немилост конгресмен Антъни Уейнър.

По онова време Тръмп похвали Коми, че е проявил смелост да направи каквото трябва. Това изявление усложнява твърдението, че сега, седем месеца по-късно, решенията на Коми са основание за уволнение.

Решението на Тръмп бе огласено в момент, в който Коми отново стана обект на критики. Този път за това, че е информирал конгресмените, че Абедин е препратила "стотици или хиляди" имейли на лаптопа. Вчера, часове преди Тръмп да уволни Коми, ФБР каза, че директорът е сбъркал и че става дума за "съвсем малък брой" имейли.
Въпреки че демократите обвиняват Коми за загубата на Клинтън, те едва ли ще приемат обяснението на Тръмп за уволнението.

Президентът неведнъж отхвърляше разследването на Коми за Русия, както и разследванията в Конгреса, като "измислица". Той многократно казваше също, че не е лично засегнат от разследванията. Вчера също заяви, че Коми му е казал три пъти, че не е обект на анкетите, въпреки че ФБР недвусмислено даде да се разбере, че президентската кампания и помощници на Тръмп са обект на проверка.

"Това напомня действията на Никсън", заяви сенаторът Боб Кейси, демократ от Пенсилвания.

Джими Гъръл, бивш помощник на главния прокурор, назначен от президента Джордж Буш, каза, че решението на Тръмп "застрашава демокрацията и подкопава неприкосновеността на ФБР". Гъръл сега е професор по право в университета "Нотр Дам".

Решението на Никсън имаше лавинообразен ефект в цялата администрация. Главният прокурор и заместникът му подадоха оставки, вместо да изпълнят президентската заповед. Няма подобна реакция от помощниците и други висши служители на Белия дом на Тръмп.

"Все още никой не е надигнал глас срещу това решение", заяви Дъглас Бринкли, президентски историк в Университета Райс. "Според мен сега въпросът е дали водещи републиканци ще проявят смелост?"

Непосредствено след огласеното решение на Тръмп много републиканци изглеждат склонни да го подкрепят, позовавайки се на собствените си притеснения от начина, по който Коми управляваше ФБР през месеците на полемика.

Никой от републиканците, които все пак изразиха опасения, не побърза да прави сравнения с Никсън, единствения президент, подал оставка. Но въпреки това те изглеждаха обезпокоени от решението на Тръмп и предпазливи пред перспективата от намеса на Белия дом в разследване, замесващо президента.

"Отстраняването на Коми точно в този момент ще повдигне въпроси", каза сенатор Боб Коркър, републиканец от Тенеси. "Много е важно разследванията да бъдат завършени и да няма политическа намеса до приключването им." 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
обяснение преди 6 години
2 метра и половина човек .
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците го урочасаха Тръмп, с това пиене на шампанско и с тия фойерверки от неговото избиране. Това което се случи обаче показва, че не само българите са прости и не могат да преценят за кого да гласуват, ами и американците са такива като нас.
3
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дааа.. новият президент на САЩ ще се казва Майк Пенс.
2
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп е пътник.
1
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп е ама наистина могъщ, иска сменя, няма КОЙ като при нас да му каже алабала портокала :)