Тръмп доволен от показанията на екс шефа на ФБР

Те показали, че US президентът не е обект на разследване
8 юни 2017 07:42, Петя Славова
18
Тръмп доволен от показанията на екс шефа на ФБР
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се чувства напълно успокоен от показанията на бившия директор на ФБР Джеймс Коми, когото той уволни през май, предадоха световните агенции, като цитираха Марк Касовиц, личния адвокат на Тръмп.

"Доналд Тръмп е доволен, че бившият шеф на ФБР най-накрая е потвърдил публично информациите, появили се в частното пространство, според които президентът не е разследван в рамките на каквото и да е разследване във връзка с Русия. Президентът се чувства напълно и изцяло оправдан", заяви адвокатът.

Днес Коми ще бъде изслушан в Сената. Вчера бяха разпространени неговите показания в писмен вид, които той ще повтори днес прес Сената. В тях бяха представени в детайли частни разговори на Коми с Тръмп. В документа, съдържащ 7 страници, Коми казва, че е имал три срещи и шест телефонни разговора с Тръмп.

Още по темата

Първите от тези разговори е бил на 6 януари, преди Тръмп да встъпи в длъжност. Той се е състоял в Тръмп тауър. Тогава Коми заедно с други представители на разузнавателната общност са били при Тръмп за брифинг. Накрая Коми и Тръмп останали сами, за да говорят за материал, който е бил "непроверен и непристоен". В позаканията си за тази среща Коми казва, че е бил готов да каже на Тръмп, че ФБР не го разследва лично. След срещата, още в колата, Коми започнал да си води бележки на лаптопа си. Той споделя, че от този момент това е била негова практика при всяка среща очи в очи с Тръмп.

В показанията се разказва и за вечеря с Тръмп на 27 януари в Зелената стая на Белия дом. Били само двамата и Коми намерил това за странно, защото от предишни разговори с президента останал с впечатлението, че щяло да има повече гости. Тогава двамата разговаряли за поста на Коми и Коми уверил Тръмп, че винаги може да разчита на него да му казва истината. Тогава Тръмп му казал, че се нуждае от лоялност, че очаква лоялност. След което Коми не помръднал, не казал нищо, не променил изражението си и се възцарило "неловко" мълчание. В края на вечерята президентът повдигнал отново въпроса за лоялността, на което директорът на ФБР отговорил, че винаги ще проявява честност. Тогава Тръмп му казал, че се нуждае именно от "честна лоялност". Разказвайки за тази среща, Коми казва в показанията си, че е възможно той и Тръмп да разбират различно понятието "честна лоялност".

В показанията се разказва и за среща на 14 февруари в Овалния кабинет. Тогава имало заседание, посветено на борбата с тероризма, на което присъствал и министърът на правосъдието Джеф Сешънс. В края на срещата Тръмп поискал от Коми да говори с него насаме. Тогава Тръмп заговорил за Майкъл Флин, съветника по националната сигурност, когото той току-що бил уволнил. Тръмп казал на Коми, че Флин е добър човек и изразил надежда, че Коми може да намери начин да бъде изоставено разследването срещу него, визирайки разследването за неверни изявления на Флин относно разговорите му с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк, а не по-голямото разследване за евентуална координация между членове на кандидат-президентския екип на Тръмп и Русия. Коми казва в показанията си, че това искане от страна на Тръмп е породило безпокойство у него предвид ролята на ФБР на независим разследващ орган.

На 30 март в телефонен разговор Тръмп попитал Коми какво може да направи, за да "разсее облака" на разследването във връзка с Русия, което му пречело да действа ефикасно за страната си. Тогава Коми потвърдил, че президентът не е обект на разследването. Тръмп пък казал, че ако някои негови приближени са направили нещо лошо, ще е добре това да бъде разкрито и допълнил, че той лично не е направил нищо лошо и че се надявал Коми да намери начин да каже, че ФБР не го разследва. Коми му казал, че ще види какво може да направи, пише БТА.

Две седмици след това последвало ново обаждане от Тръмп. То било на 11 април. Тръмп попитал Коми какво е направил във връзка с искането му да бъде съобщено, че той не е обект на разследване. Коми му казал, че е информирал изпълняващият длъжността заместник-главен прокурор, но не е получил обаждане от него. Тръмп отново казал, че "облакът" на разследването му пречел да си върши работата.

В края на този разговор Тръмп казал на Коми "Тъй като аз съм бил винаги много, много лоялен към вас; ние разполагаме с онова нещо, нали знаете". Коми разказва, че не е попитал Тръмп какво има предвид под "онова нещо", предаде Ройтерс. Това е бил последният му разговор с Тръмп.

Още след разговора в Овалния кабинет Коми поискал от министъра на правосъдието Сешънс да попречи на всякаква пряка комуникация между Тръмп и него, допълва Франс прес.

Разказът на Коми обрисува недвусмислено неговото неудобство пред настойчивите искания на президента, отбелязва Франс прес.

Коми бе уволнен на 9 май от Тръмп. Конгресмени смятат, че това уволнение е опит да се възпрепятства правосъдието. За да защити независимостта на разследването на ФБР за Русия и нейни евентуални връзки с екипа на Тръмп, министерството на правосъдието назначи на 17 май специален прокурор - Робърт Мълър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
2
 
! Отговори
Подозиращ всички преди 6 години
А дали името Коми има нещо със съветската република Коми /като евентуален произход/?
10
5
 
5
 
! Отговори
Знаете, нали? преди 6 години
Каквото и да се случи - руски хакери са виновни!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много "демократи" тука бе. Или са от "Козяк"? Те там знаят ли да пишат български. Оо, забравих, нали имат стотици секретарки там. Е, една нова ЧК ще ги вкара в ред че и българските предатели с тях...
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е демократите успокоиха ли се, или се задава нова версия за хакване на изборите?? Може би този път Северна Корея??
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп въведе два нови термина в етичният кодекс на политика "алтернативни факти " и "честна лоялност". Вероятно това ще е последния принос в политическата му дейност.
6
0
 
6
 
! Отговори
Дон Корлеоне преди 6 години
И аз много държа на лоялността, на честната лоялност!
5
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес се решава съдбата на Тръмп, Коми ще дава показания пред сенатската комисия относно намесата на Тръмп в разследване на ФБР на руската връзка на щаба на кандидат президентската кампания на Тръмп. По всичко личи че съвсем скоро Тръмп ще каже сбогом на Белият дом.
4
8
 
16
 
! Отговори
ха-ха-хакер преди 6 години
Джеймс Коми е агент на КГБ. Командват го руски хакери. Руските хакери са навсякъде. Наскоро вдигнаха цените на краставиците на Женския пазар в София. По интернет!
3
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците така образно описаха полетът до Луната, че започнахме да им вярваме. А какво остава за едни празни приказки.
2
0
 
8
 
! Отговори
ИЗВЬН преди 6 години
....това преразказ по картинка или свободно сьчинение е ?Не сьм очаквал да напишат нещо различно за срещите и разговорите си, но и те си знаят и ние си знаем,че това е прах в очите на хората.Двамата заслужават приза: "майстор на кьсият разказ"
1
4
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Не е обект на разследване, за сега.....