Борис Джонсън заподозрян за сговор между САЩ и Русия

И други представители на британските власти са в списъка
Обновена: 5 ное 2017 15:09 | 5 ное 2017 15:07, Камелия Цветанова
30
Борис Джонсън заподозрян за сговор между САЩ и Русия
Снимка: Reuters, архив

Министърът на външните работи Борис Джонсън и други високопоставени представители на британските власти са контактували според някои данни с лица, разследвани от ФБР по повод приписваната на Русия намеса в миналогодишните президентски избори в САЩ. Това пише днес вестник "Обзървър", цитиран от ТАСС.

Още по темата

Британското неделно издание споменава по-конкретно за евентуални контакти на британски политици с Джордж Пападопулос, бивш съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания, и с директора на Лондонската академия за дипломация Джоузеф Мифсуд, експерт на действащия в Русия международен дискусионен клуб "Валдай".

Бившият парламентарен заместник-секретар за Азия и Тихоокеанския регион в британското министерство на външните работи Алок Шарма потвърдил, че лично се е срещал с Мифсуд "няколко пъти" и е присъствал миналия месец на дадена от него благотворителна вечеря. Шарма заявил освен това, че Джонсън е произнесъл слово на една от проявите във връзка с Брекзита, организирани от Мифсуд.

Източник на "Обзървър" в кралското външно ведомство обаче заявил, че Джонсън "не се е срещал преднамерено с този човек (Мифсуд) и никога не е чувал за него преди".

"Според мен има много въпроси по повод начина, по който Русия е могла да повлияе върху британската политика", коментира Том Уотсън, заместник-лидер на опозиционната Лейбъристка партия. Той призовава правителството да обнародва данните за срещи на изброените лица с британски политици и да разкрие подробности за разговорите им.

Приписваната на Русия намеса в президентските избори в САЩ се разследва от ФБР и от комисиите по разузнаването в двете камари на Конгреса.

Тръмп и ключовите му помощници неведнъж са отхвърляли подозренията за евентуални неправомерни контакти с руски официални лица по време на кампанията за миналогодишните избори. Русия също е опровергавала много пъти твърдения, че е правила опити да повлияе върху изборите в САЩ. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: САЩРусияБорис Джонсън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея Руснаци много влиятелни, направили били безупречна предизборна компания на Тръмп(Забележете без да търсят копромати за противника си,както прави другата страна),убеди били успешно британските граждани да искат да нямат нищо общо с европейските държави.
2
21
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТМоже би около милион рубли ще е колата, защото толкова ще са два долара.
1
5
 
21
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Направете предположение ! Колко рубли ще струва една Кока-Кола във Вашингтон през 2030 г.?А колко ли рубли ще струва порция паеля в Мадрид ?А една бира в Берлин или една пица в Рим ?