Военната надпревара с Китай и Русия - приоритет №1 за САЩ

Той дори измества борбата с тероризма, обяви Пентагонът
19 яну 2018 21:50, Красимир Ангелов
208
Военната надпревара с Китай и Русия - приоритет №1 за САЩ
Снимка: Reuters

Противодействието срещу бързото увеличаване на военната мощ на Китай и засилващата се агрeсивност на Русия са сега водещите военни приоритети на САЩ за националната сигурност, които изместват заплахата от тероризма. Това се казва в новата отбранителна стратегия на САЩ, огласена днес от Пентагона, предаде Асошиейтед прес.

Надпреварата с Китай и Русия заплашва военното превъзходство на САЩ по света. Това ще изисква увеличаване на инвестициите, за да станат въоръжените сили на САЩ по-смъртоносни, по-подвижни и боеготовни, се казва в документа.

"Ще продължим кампанията за преследване на терористи, но надпреварата с големите сили - не тероризмът - са в първия фокус на националната сигурност на САЩ", заявява в доклад министърът на отбраната Джим Матис пред университета "Джонс Хопкинс". По думите му разрушаването на "физическия халифат" на "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия не означава, че ИД, Ал Каида и други екстремисти престават да са заплаха за света.

Документът отразява трайното безпокойство на Вашингтон от китайската военна експанзия в Южнокитайско море, от стремежа на Пекин да разшири своето политическо и икономическо влияние и от системните кибератаки от Китай и кражбата на данни от правителствени агенции и частни компании в САЩ, отбеляза АП.

На въпрос дали тероризмът вече не е основен приоритет, Елбридж Колби, заместник-министър на отбраната по стратегиите, декларира, че той остава "сериозна, непосредствена заплаха" и че Иран и Северна Корея са "спешен проблем". Той обаче добави, че главното предизвикателство пред САЩ е "ерозията на военното преимущество на САЩ спрямо Китай и Русия" и че ако не се вземат мерки за това, ще бъде намален потенциалът на САЩ "да възпира агресия и насилие".

Колби добави, че Вашингтон ще продължи да търси сфери за сътрудничество с Китай и Русия и че "това не е стратегия на конфронтацията".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
11
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До побъркан тролетарийЗависи от кой източник четеш военната история на ВСВ. По некадърно командване от съветското през ВСВ светът не познава.
129
6
 
8
 
! Отговори
побъркан тролетарий преди 6 години
До Заслужил гражданинНаписал си такава колосална глупост, че повече няма какво да ти казвам. От военщина разбираш точно като една кръгла 0. Вземи прочети малко военна история за Източния фронт и тамошните операции на СССР. И се опитай да ги сравниш с хилавите военни изяви на военно тъпоумните САЩ. И вземи огледай тактико-техническите характеристики на руските оъжия, виж например какво представляват зенитно-ракетните им комплекси или подводници от четвърто поколение и защо САЩ нямат такива.
128
8
 
7
 
! Отговори
комбатант преди 6 години
Винаги си умирам от смях като прочета или чуя, че САЩ се барат и те на военна страна. Нямат нито военния манталитет (историята им е само буржоазна), нито спечелените велики битки, нито военната грамотност на военачалниците си (това последното е свързано с малкия им боен опит в исторически мащаб). Остават им само свръхтехнологиите, ама войните се печелят от хора, не от технологии. Това го казвам в светлината на факта, че и Русия, и Китай са високотехнологични.
127
14
 
17
 
! Отговори
Заслужил гражданин преди 6 години
Надпреварата на САЩ на практика ще бъде само със Китай, защото за разлика от раССия която има само военен скрап и бензинова икономика, Китай би могъл да се конкурира със Щатите, във всички сфери на икономиката и технологиите, като се почне от тези които подобряват бита на хората, та се стигне до тези с военна насоченост ... !!!
126
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да не учат на запад? Там е изключително лесно да учиш! А след като завършат от тях не се очаква да работят, за да се налага наистина да са научили нещо. И другият важен фактор - младежите на това ниво нямат за цел да изучат някоя професия, в учебните заведения установяват контакти. Това е най-важното за тях.
125
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно има незапознати с факта, че санкциите срещу Русия доведоха до съществен подем в икономиката на страната. Ежедневно се откриват нови производства, цели заводи. Всеки ден. По няколко. И най-същественото - детски градини! По десетина на ден. Всеки ден! Това в нашите новини няма да го намерите, по много ясно причини.
124
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
126 Орел рак и щука Русия , Китай, Индия къде си ръгнал бе точно Индия или Китай
123
6
 
8
 
! Отговори
jimmy преди 6 години
юдеомасонските терористи този път ще загубят:)
122
8
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
за 2018 пентагоньт има 700 милиарда за разходи голям зор ще бьде докато гинаместят русия китаи и индия могат да усмирят тези у-бии-ци не оставят човечеството да живее в мир аз не искам да умирам заради печалбите на впк на сащ
121
11
 
7
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
До Анонимен 123А защо тогава синчетата и дъщерите на руската върхушка все на запад учат???? Мухахахаха!! И нашата Курнелка също де.......
120
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ вече са бита карта.
119
9
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
"110 Кажи един руски университет влязъл в първата стотица защото американски са половината".........За "Ломоносов" чувал ли си? Лично познавам момче, завършило там химия, и ми е обяснявал какви са условията. Германците го лапнаха като топъл хляб след това, сега е докторант там...
118
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рейтингите нямат никакво значение , само будала вярва на рейтинги и IQ тестове.. САЩ се стремят всичко да измерят остойностят .. Сами си правят рейтинги и сами се пишат на първите места.
117
13
 
4
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
В светованата рейтингова класация на университетите пътвия руски е на "престижното" 116-то място. Мухахаха!
116
17
 
4
 
! Отговори
пехотинец преди 6 години
САЩ трябва да се притесняват само от китайците защото дръпнатите очи са напредничави упорити и могат да копират всяка технология. А от рашката какво да се притесняват. От конната червена армия и от ръждясалите аероплани ли!?
115
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЛАВА НА РУСИЯ.
114
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия има 7 Закрити Научни Града с моного добри условия за живот на учените , в момента има много желаещи .. Някой знае ли тези градове в кой университетски рейтинг са.
113
3
 
7
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
До ще ритаме руснацитене преписвай стихотворението .от бг литература .кат русия няма втора тя е наща упора тя е наща сила тя е наща висота и тъй могъща в света
112
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рейтинга на университетите идва от докторантите , щото само това може да се провери в системата за обмен на научна информация и цитиранията.. А в Русия най-добрите не работят университетите работят в Руската Академия ,в Закрити научни Градове , при военните.. Най добрите още след 2-ри курс слкючват договор с военните , военните заводи за собственост на руската държава..
111
2
 
21
 
! Отговори
Шеф Петров преди 6 години
Абе той и Хитлер беше много приоритетно напреднал във военната надпревара с Русия, но само след четири години зверовете от Сибир го извадиха от бункера му ***, очаден и попрепечен като суджук за барбекю.