Военната надпревара с Китай и Русия - приоритет №1 за САЩ

Той дори измества борбата с тероризма, обяви Пентагонът
19 яну 2018 21:50, Красимир Ангелов
208
Военната надпревара с Китай и Русия - приоритет №1 за САЩ
Снимка: Reuters

Противодействието срещу бързото увеличаване на военната мощ на Китай и засилващата се агрeсивност на Русия са сега водещите военни приоритети на САЩ за националната сигурност, които изместват заплахата от тероризма. Това се казва в новата отбранителна стратегия на САЩ, огласена днес от Пентагона, предаде Асошиейтед прес.

Надпреварата с Китай и Русия заплашва военното превъзходство на САЩ по света. Това ще изисква увеличаване на инвестициите, за да станат въоръжените сили на САЩ по-смъртоносни, по-подвижни и боеготовни, се казва в документа.

"Ще продължим кампанията за преследване на терористи, но надпреварата с големите сили - не тероризмът - са в първия фокус на националната сигурност на САЩ", заявява в доклад министърът на отбраната Джим Матис пред университета "Джонс Хопкинс". По думите му разрушаването на "физическия халифат" на "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия не означава, че ИД, Ал Каида и други екстремисти престават да са заплаха за света.

Документът отразява трайното безпокойство на Вашингтон от китайската военна експанзия в Южнокитайско море, от стремежа на Пекин да разшири своето политическо и икономическо влияние и от системните кибератаки от Китай и кражбата на данни от правителствени агенции и частни компании в САЩ, отбеляза АП.

На въпрос дали тероризмът вече не е основен приоритет, Елбридж Колби, заместник-министър на отбраната по стратегиите, декларира, че той остава "сериозна, непосредствена заплаха" и че Иран и Северна Корея са "спешен проблем". Той обаче добави, че главното предизвикателство пред САЩ е "ерозията на военното преимущество на САЩ спрямо Китай и Русия" и че ако не се вземат мерки за това, ще бъде намален потенциалът на САЩ "да възпира агресия и насилие".

Колби добави, че Вашингтон ще продължи да търси сфери за сътрудничество с Китай и Русия и че "това не е стратегия на конфронтацията".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
91 Ужас е начинът ти на разсъждение , къде ви намират такива
89
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
решаващият фактор за победата в една война е бойният дух на войните и жертвоготовността на целият народ да защити татковината си.--------------------------Все неща характерни за АМЕРИКА . Не е имало в американската армия както в съветската по време на ВСВ наказателни взводове на на НКВД зад редиците на армията които да разстрелват тези които обърнат гръб на бойното поле.
88
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
93 Там е работата че и нивото на Холивуд и на НАСА и на Пентагона им е на ниво каквото Русия може само да мечтае
87
2
 
9
 
! Отговори
Др.Михайлов преди 6 години
Според мен трабва да инвестират повече в Холивуд ,нивото много падна последните години!
86
7
 
19
 
! Отговори
Ура! преди 6 години
Колко кратно увеличаване на инвестициите, за да станат въоръжените сили на САЩ по-смъртоносни, по-подвижни и боеготовни, ще е достатъчно, за да бъдат победени руснаците? Заслепеният от манията си за величие и изключителност Пиндостан не може да разбере, че главният, решаващият фактор за победата в една война е бойният дух на войните и жертвоготовността на целият народ да защити татковината си. Исторически е доказано, че тук руснаците нямат равни. Руският народ е народ победител.
85
5
 
3
 
! Отговори
"-" преди 6 години
САЩ никога пряко няма да нападне РФ, защото ще последва ответен удар от страна на РФ.Същото се отнася и за РФ.И едните и другите знаят какви ще са последствията от пълномащабна ядрена война.И САЩ и РФ са изправени пред много сериозни вътрешни проблеми .А, Китай, грубо казано "чопли семки и гледа сеир".Която и от двете държави "да клекне" първа, Китай ще се окаже на печелившата страна.Освен, ако САЩ не решат да ударят внезапно по Китай.
84
4
 
11
 
! Отговори
Добросъсед преди 6 години
Ако Турция излезе от НАТО и се оформи едно каре Русия-Турция-Иран-Китай, гейм овър
83
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като изключим ПВО системата и ядрения потенциал на Русия,най-големия в света,то във всички други родове войски САЩ имат превъзходство!Не така стоят нещата с Китай ,която увеличава и модернизира воената си мощ с бързи темпове!Скоро САЩ спрямо Китай ще имат единствения си възпиращ коз,ядреното оръжие!
82
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе да си кажат направо, че са напълнили гащите, не е срамно да просиш мир. Спасяваш маса невинни хора...
81
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...и по-отдалечко гледат да дразнят мечката, че лошо бие мечо.
80
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сащ не искат да се забъркват с Русия.Не, те само се гаврят с коччинката..
79
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сащ не искат да се забъркват с Русия, защото ще ядат хурката и всички го знаят прекрасно, даже и тези тук, които пишат обратното. Тактиката с Русия е да дразнят мечката. Докато някой ден мечката не им запали гащите...И те така.
78
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на сащ винаги е бил по-силния. Такъв ранг имаше преди само СССР. Събориха СССР, сега пък Русия им пречи. И въобще за чичо Сам всеки с по-голяма тояга от неговата е лош, комунист, недемократичен и изостанал. Само че с Русия не са познали, ще имат да вземат.
77
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се ежиш на Русия и Китай едновременно е кофти ход.
76
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сащ се страхуват от Китай. сащ се страхуват от Русия. сащ се страхуватот Китай и Русия.
75
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безсмислено е когато се споменава САЩ и Китай заедно с тях да се споменава и треторазрядна Русия.
74
1
 
16
 
! Отговори
софия преди 6 години
Сащ са книжен тигър! Залязват!
73
0
 
5
 
! Отговори
Ръбщайн преди 6 години
We are all living in America, Coca-Cola, sometimes war
72
0
 
12
 
! Отговори
Никой преди 6 години
Не харесва американците вече. Не и безплатно, не и извън форумите.
71
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия разполага с високи технологии и интелектуален човешки потенциал които и позволяват с 10 пъти по-малък военен бюджет от САЩ да постигне военно превъзходство..А защо не го постига това превъзходство?Защо не го постигна когато в рамките на сесесерето и сив разполагаше с още по-голям ресурс?Стига сте сънували просо. Събудете се!!!