По "ръба на бръснача" ли води преговорите си Тръмп?

Основната европейска страна, която заплашва, е Германия
26 юни 2018 22:44, Екип на Bloomberg
12
По "ръба на бръснача" ли води преговорите си Тръмп?
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Дано президентът Тръмп да води преговори "на ръба на бръснача", защото търговската война не би била от полза за никого. Това каза икономистът Георги Найденов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Аз все още вярвам, че президентът Тръмп се опитва да води преговори "на ръба на бръснача" с цел да се опита да намали максимално много търговския дефицит с редица страни. Такава търговска война не би била от полза за никого".

Финансовото министерство в САЩ налага санкции за компании с минимум 25% китайска собственост да придобиват ключови активи в индустрията на САЩ. Става въпрос най-вече за високотехнологичните компании. Това основно цели да засегне програмата "Произведено в Китай 2025", тъй като в нея Китай залагат като цел, която трябва да постигнат, да са водеща икономическа сила в 10 високотехнологични сектора – роботика, авиокосмонавтика, автомобили с чиста енергия и други, обясни експертът.

"Това САЩ не искат да го допуснат. Тук борбата е за водеща икономическа сила в света. И тъй като САЩ отново са такава, спрямо швейцарски индекс за конкурентоспособност, те не искат да изгубят това", каза Найденов.

Найденов припомни, че американската политика на протекционизъм е идентична на политиката от 1930 г. там. Двама конгресмени прокарват законопроект, в който въвеждат мита за над 20 хиляди стоки в САЩ.

"И пак основното, което се цели, е да изолират САЩ от Германия. Това виждаме и сега. Основната европейска държава, която Тръмп плаши, е Германия", настоя той.

По думите му това е "чист популизъм". Резултатът в исторически план е задълбочаване на Голямата депресия, но и полагане на основите за реформите на Рузвелт през 1933 г., с които той наистина подпомага икономиката.

"Анализите показват, че дори и да бъдат въведени мита на повече стоки, спадът в световния БВП ще бъде с не повече от 2%, а поражението по американската икономика ще е в учеличаване на безработицата". 

Повече по темата вижте на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До Анонимен"Това беше огромната грешка на Запада да даде новите си технологии на Китай"Западът не е дал нищо безплатно-технологиите и производствата отидоха в Китай заради алчността на големите компании!Китай вече има собствена наука и огромен производствен потенциал,който да я приложи.А в САЩ и Европа цели отрасли са изоставени и трудно ще се възстановят,щото е изгубен и човешкият материал.Сегашното поколение не желае да се трепе10-15-20г за да създаде име и постижения,иска всичко и то веднаг
10
1
 
3
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Тръмп опитва да спаси Америка!На пръв поглед всичко което прави изглежда хаотично и необмислено,но в дълбочина е подредено по план.И тоя план е на Ротшилд-истинският господар на САЩ,назначил Тръмп на поста.Ако Тръмп среща съпротива в самите САЩ,то това се дължи на вътрешноеврейски борби-Сорос и групата му яко захраниха демократите и няма лесно да се откажат от позициите завзети при Клинтън и Обама!Обаче ще им се наложи-от Ротшилд по-силен няма!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това бе огромната грешка на Запада да даде новите си технологии на Китай. Грешката вече е осъзната и всичко малко помалко ще си дойде на място.
8
1
 
2
 
! Отговори
До благотролев преди 5 години
Благоевградски тебе кой ли те слуша!Пак се подвизава като кръщелник?Да не си роднина на Вожда?Влязал да лов риби!Ами ходи си в Северна,ние от Пиринска сме си добре,българи сме,не измислените титодимитросталински македонсти!Аман от платени ***!
7
3
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До БлагоевградСвобода за Княжеството ! Всичко отива само за Румелия и Пиринска Македония.
6
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
До 1Най-обичам, когато някой - в случая ти - говори идиoтщини на квадрат...
5
4
 
3
 
! Отговори
Handel преди 5 години
"но и полагане на основите за реформите на Рузвелт през 1933 г., с които той наистина подпомага икономиката."Поредната левичарски тъпня. "Реформата" на Рузвелт се изразява в печатане на пари, които са изпозлване за заплащане на работата на безработни, които в действителност не правят нищо полезно. В САЩ например е има цял куп построени от безработни полуразрушени шосета, които никога не са се ползвали. В действителност краят на кризата се дължи на войната.
4
6
 
9
 
! Отговори
Tangra преди 5 години
Не позволявайте всеки да се упражнява!Даже хората наясно с теорията не смеят да правят прогнози.Америка ще е велика отново и в това може да сте сигурни.Всеки се е прицелил в най-големия пазар в света. Е вече няма да е толкова лесно.
3
7
 
8
 
! Отговори
1 преди 5 години
не, точно в момента икономиката на САЩ е във възход.
2
10
 
4
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
Американски войници къде сте ?Елате ни освободете от бг робство !Автономия за Пиринска Македония !
1
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да правят другите, винаги е насочено срещу България. Целта им е да ни унищожат като нация.