Как руснаците хакнаха победата на Хилари Клинтън?

Франс прес обясни как са се намесили в президентските избори
14 юли 2018 08:18, Александър Попов
132
Как руснаците хакнаха победата на Хилари Клинтън?
Снимка: Reuters

През последните месеци от кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 г. десетки хиляди имейли на високопоставени представители на Демократическата партия са били хакнати от руски агенти и публикувани в интернет. Според Хилари Клинтън това е била една от причините тя да загуби надпреварата за Белия дом, предаде Франс прес.

От вчера се знае малко повече за начина, по който руснаците са действали срещу над 300 души от Демократическата партия на САЩ и предизборния екип на Клинтън. Това е бил един от елементите от руската намеса в изборите, която е включвала и операции по дезинформация в социалните мрежи, вече описани от Конгреса и от американското разузнаване.

Специалният прокурор в разследването на руската намеса в изборите Робърт Мълър вчера повдигна обвинения на 12 руски агенти. В документ от 29 страници той описва методите на действие на хакерските атаки, извършени от два екипа на руското военно разузнаване ГРУ от два адреса - 20, булевард "Комсомолски" в Москва и 22, улица "Киров" град Химки, Московска област.

На 19 март 2016 г. един от обвинените руснаци изпраща лъжливо съобщение на личния адрес в уеб пощата Gmail на ръководителя на предизборната кампания на Клинтън Джон Подеста. То имитира съобщение от Google за сигурността с цел злонамерено придобиване на информация. Джон Подеста кликва на линка, който го препраща към фалшива страница на Google, където той въвежда паролата си и по този начин неволно дава на ГРУ достъп до електронната си поща.

В продължение на няколко месеца хакерите се опитват по този начин да проникнат в тайните на екипа на Клинтън. Те създават фалшив акаунт на името на един от членовете на този екип и излъгват тридесетина негови колеги чрез връзка към екселски файл.

Нападнати са и други представители на демократите. Чрез служител на една от организациите им, който става жертва на фишинг, хакерите постепенно проникват в сървърите на ръководството на Демократическата партия и инсталират вреден софтуер за шпионаж на 33 компютъра, с който получават скрийнкапове и данни за последователността на използване на клавишите. Те преравят харддисковете и в продължение на месеци крадат огромно количество данни.

През май 2016 г. партията осъзнава, че е жертва на кибератака и започва да предприема мерки. Вирусите обаче остават скрити до октомври.

Хакерите търпеливо изчакват подходящи моменти да разпространят откраднатите документи. Едва на 8 юни сайтът DCLeaks.com, създаден по заобиколен път за прикриване на самоличността им, е лансиран с публикуването на първа партида файлове.

Хакерите стоят и зад ника Guccifer 2.0, който се представя за румънец, извършил кибератаката срещу Демократическата партия.

И най-вече, те използват добре познатия сайт Уикилийкс, който в края на юни и началото на юли се свързва с Guccifer 2.0 и иска от него "всичко свързано с Хилари", насърчавайки го да прехвърли плячката си преди конгреса на Демократическата партия през юли. В крайна сметка Уикилийкс разпространява хиляди имейли три дни преди началото на конгреса, което предизвиква оставката на председателката на партията заради разкриването на някои вътрешнопартийни тайни.

В последния месец преди вота през ноември 2016 г. отново Уикилийкс разпространява 50 000 имейла на Джон Подеста.

След изборната си загуба Хилари Клинтън публично заявява, че е щяла да ги спечели, ако не са били две намеси: на бившия шеф на ФБР Джеймс Коми, който според нея ненужно е възобновил точно преди изборния ден отделното разследване на личния й сървър, който е ползвала докато е била държавен секретар (този сървър не е бил хакнат), и на руснаците.

"Бях поела към победата, докато писмото на Джим Коми от 28 октомври и руският Уикилийкс не породиха съмнения в главите на хората, които бяха склонни да ме подкрепят и в крайна сметка се уплашиха", каза тя през май 2017 г.

Клинтън изрази и убеждението си, че е имало контакти между предизборния екип на Тръмп и Русия - нещо, което президентът републиканец винаги е отричал като измислица, и което не е установено при разследването, отбелязва АФП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не звучи правдоподобно! Този номер с фалшив сайт, копие на оригиналния, често се ползва, би трябвало да им е известен. Пък и е прекалено елементарен.Една позната студентка неотдавна изгоря със самолетен билет по същия начин. Фалшив сайт на авиокомпания.
46
5
 
22
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Супер сложно обяснение,където естествено руснаците са виновни.За собствената некадърност и дума няма...А истината е много проста-през юни 2016 Тръмп се среща с еврейския елит и те го одобряват за президент!Помните ли изненадващите(за нас) откази на конкурентите му от републиканската партия?Някои дори му водеха,но скоропостижно се оттеглиха.Нормално-срещу Ротшилд и сие не се рита!Естествено,за срещата с еврейската върхушка всички научиха чак след инагурацията...
45
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато американското посолство в либия беше нападнато и беше поискало спешно да бъдат спасени и ексфилтрирани тази *** министър на отбраната беше тряснала телефона с отговор - нощем аз спя и не се заниавам с глупости !После обезглавените тела на Американците бяха влачени за показ по улицитеТова НИКОГА няма да и бъде простено !
44
4
 
8
 
! Отговори
до 46 преди 5 години
Кой му пука, кой кого понася? Бързо ама много бързо васалните територии ще развържат кесиите за да купуват старо желязо. Голям кеф. Голям. А нововасалните умници ще опъват уши и ще въртят на хамстерската въртележка.
43
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп бил руски агент, Русия хакнала изборите в САЩ... САЩ стои зад атаката срещу Хилъри, а останалото са лъжи, на които може да се върже само мaлoyмното американско стадо от полyидоти и бавноразвиващи.
42
1
 
7
 
! Отговори
28, 33 преди 5 години
известни още като фъшкилев. Както се казва в любима песен за "рекет хубав занаят " КОЙТО НАС НИ МРАЗИ ПОД НАС ЩЕ ЛАЗИ" .
41
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде стига глупости !
40
18
 
8
 
! Отговори
ВЕЛИКАЯ РОССИЯ преди 5 години
Ха ха ха Руснаците си назначиха онова посмешище и целият свят им се присмива. Ходи насам, натам по Европа и света и си мисли, че някой го e еня за него, а то даже не отидоха да го посрещнат на летището. Смяяяххх. Прави се на твърд и сърдит, но на никой не му пука. А най смешното е, че когато отиде при най-верните си васали Англия самите англичани се подиграха с него като пуснаха един балон с образа му на сърдито бебе. Самите англичани не го понасят. А за тази, какво да кажем дърт и злобен вещер.
39
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уотъргейт беше предизвикан не от Никсън, а от Брежнев, микрофоните бяха на ГРУ, а пък Линкълн е застрелян с манлихера от крепостен руснак, преминал през Камчатка и Беринговия проток по заовед на Романови. Да поясня на невежите в тоя сайт, които са или на щат или просто са ***. Романови е царската династия на Русия, а Брежнев е бивш първи секретар на КПСС.
38
2
 
20
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До 42:Всъшност много от симпатизантите на демократите не са симпатизанти на Баба Ягата.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 41Василев, а България към кои я слагаш !?
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сегаАми защото не само руснаци са участвали,но и други хора,то се вижда.Защото наистина преследваха хора симпатизиращи на демократите,факт.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
OBARNALA SE KARUZATA--VSICKI DRUGI SA VINOVNI.
34
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам колко трябва да си т.ъп за да повярваш че ако не е един президент а друг ще работи за интересите на русия вместо на Америка. Още повече Тръмп не е човек който може да бъде купен с пари...
33
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който си го може, може! На тоя дърта бр,ан,тия все някой и е крив.
32
3
 
31
 
! Отговори
Ха,ха , ха ... преди 5 години
на този рептил всички са му виновни и най-много руснаците !!!! Императора ги накара да си говорят сами , побърка ги и сега им гледа саира ........
31
3
 
29
 
! Отговори
сега преди 5 години
До Анонимен 28Странно как Русия е хакнаха Клинтън като се има предвид че в САЩ има над 10 специални и секретни служби с годишен бюджет колкото на България,и защо не се покажат писмата и съдържанието им?от който става ясно за престъпления извършвани от партията на Клинтън.
30
5
 
30
 
! Отговори
Въпроси има ли? преди 5 години
На бюрото на Путин в Кремъл има клавиатура и на всяко копче е написано името на някой западняк. Когато Путин иска някой от западняците да бъде избран за президент, например Доналд Тръмп, на Путин му е достатъчно само да натисне копчето със съответното име, и чичката или лелката моментално биват избирани за президенти. На това му казват хай-тек.
29
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами мисля, че за гнусостиите в мейлите на демократическата партия, които отвратиха избирателите, си е виновна само демократическата партия. Примерно в един от мейлите на Хилъри тя заявява, че над Сирия трябва да се обяви забранена за полети зона, но за целта първо трябвало да се унищожи противоракетната отбрана на Асад. Някои от елементите на ПВО на Асад били разположени сред населени райони, което ще предизвика "много косвени жертви". Е кой нормален ще гласува за търговката на смърт?
28
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофил е ин витро заченато третоплово недоносче на братската дружба !