Търговската война САЩ срещу ЕС – зад гърба ни?

Западният печат приветства споразумението на Тръмп и Юнкер
26 юли 2018 22:15, Боряна Павлова
9
Търговската война САЩ срещу ЕС – зад гърба ни?
Снимка: Reuters

Indеpendent: САЩ и ЕС постигнаха споразумение да избегнат търговската война

Британският Independent  приветства резултатите от срещата на Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер и отбелязва, че при новината за споразумение да котировките на пазарите са се повишили.

Вестникът коментира, че споразумението вероятно ще разсее страховете от изостряща се търговска война след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да обложи с 25 процента мито вноса на стомана и 10 процента мито вноса на алуминий.

Още по темата

"Гардиън" отбелязва, че изказванията на Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон представляват крачка назад от потенциалната търговска война след седмици на блокаж, но изданието допълва, че в тези изказвания е нямало детайли.

"Дейли телеграф" определя споразумението като неочаквано и също коментира, че с него е избегната пълномащабна търговска война.

Изданието отбелязва, че заради политиката си на налагане на мита президентът на САЩ е получил критики от републиканците в американския Конгрес, които са го обвинили, че е изоставил принципите на свободната търговия и е рискувал да навреди на американската икономика.

New York Times: САЩ и ЕС успокоиха търговската си вражда

САЩ и ЕС се отдръпнаха от прага на търговската война, след като Тръмп заяви, че европейците са се съгласили да намалят митата и другите търговски бариери, отбелязва вестникът.

Изданието допълва, че за момента тази новина е успокоила битката, която е започнала с въвеждането на митата за европейския внос на стомана и алуминий.

Помирителният тон в изказванията на Тръмп и Юнкер може временно да успокои страховете от по-нататъшно изостряне на транстлантическата търговска война, но въпросите остават, пише "Вашингтон пост".

Изданието отбелязва, че Тръмп не се е съгласил да замрази окончателно митата за вноса на стомана и алуминий от страните от ЕС. По сходен начин Юнкер не се съгласи да бъдат намалени митата за вноса на автомобили от САЩ, допълва вестникът. И макар и Тръмп да даде сигнал, че няма да налага нови мита върху европейския внос, например за автомобилите, той не премахна тази възможност изцяло от масата, запазвайки си лостове за въздействие, в случай че преговорите се провалят, коментира изданието.

Изненадващо споразумение в търговския спор, пише германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Изданието отбелязва, че сега Америка и ЕС искат да уталожат търговския спор чрез преговори. Президентът на САЩ очевидно е готов на отстъпки - след силен вътрешнополитически натиск. Към това се прибавят съобщенията, че наложените от Тръмп мита вредят на американските предприятия и икономика. Акциите на американските автомобилни производители бяха силно поевтинели, коментира изданието.

САЩ и европейците се съгласиха да изгладят различията в търговията, пише "Уолстрийт джърнъл", а "Файненшъл таймс" съобщава: "САЩ и ЕС обявиха примирие в търговската си война".

/БTA/


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Която ЕС загуби уви!
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До в

И пак хитреците от САЩ искат хем да им купуваме третокачествения и четири път по скъп газ, хем Европейски Съюз ДА ПОСТРОИ ЗА СВОЯ сметка много терминали за приемането му, и съответно - неспасяемо ДА ЗАМЪРСИ огромни територии около тези терминали, хем да плаща вътрешноевропейски ТРАНСПОРТНИ разходи с РАЗЛИЧНА ИНФРАСТРУКТУРА, само за да изпълни истерията на САЩ срещу Русия и пласиране на краварските стоки, вкл. ГЕННО МОДИФИЦИРАНАТА им СОЯ.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вражда между ЕС и САЩ не е имало. Имаше позорен стремеж на САЩ да постави ЕС в подчинена поза, пак да внуши, че ЕС не може да съществува без САЩ. И дори сега, след урока, който умната стара Европа даде на отново залетелите се САЩ да командват света (на какво ли им отгоре, особено напоследък), пак се мъчи да накара Европа да лапне въдицата. Но като гледаме психическото състояние на старата генерация европейски "вождове", това не е изключено.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Големият цирк приключи навреме за лятната ваканция на европолитиците.
Уф, какъв късмет само. .
3
3
 
18
 
! Отговори
в преди 7 месеца
Какво му удряте минуси на социалиста под мен въпреки че е идеологически оцветен

И аз чух същото и то от нашите държавни правителствени телевизии

По новините казаха че Евросъюза покрай този договор ще се наводни с ГМО-Соя от САЩ защото там ГМО-тата масово се използват във почти всички продукти както знаете

Иначе шистака-газ на САЩ се знае че е четири пъти по-скъп от обикновенния и е изключително трудно да му се намери куповач
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕС се наведе за пореден път на САЩ. Ще купуваме ГМО соя и ще строи терминали за втечнен газ от САЩ. А че последните купуват руска и я шиткат на европееца за американска демократична газ е друга тема. Важното е да не е директно от Русия, а и да пълним джобовете на господарите отвъд океана.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Правилно! Първо да видим детайлите на ,,споразумението''! Там се крие Дяволът!