Вярвате или не: И днес в САЩ "лекуват" хомосексуалните си деца

700 000 души са преминали през такава терапия в страната
4 сеп 2018 21:35, Елка Василева
227
Вярвате или не: И днес в САЩ "лекуват" хомосексуалните си деца
Матю Шурка. Снимка: Twitter

Стотици хиляди хора в САЩ имат тази съдба: подлагат ги на терапия, за да "излекуват" хомосексуалността им. Много от "пациентите" са деца, изпратени на терапия от собствените си родители. Понякога с фатални последици.

Потънал в сълзи, 16-годишният Матю най-после признал пред баща си, че изпитва влечение към момчетата. Двамата тъкмо прекосявали с колата Бруклин. Бащата отбил до тротоара и подхванал спокоен разговор със сина си.

„Реакцията му много ме зарадва", разказва 30-годишният днес Матю Шурка. „Каза ми, че ме обича, независимо от всичко." Бащата обещал да се погрижи. В онзи момент Матю изобщо не предполагал, че ще го подложат на терапия, за да бъде „излекуван" от хомосексуалната си ориентация, пише Дойче веле.

700 хиляди съдби

Проучвания на калифорнийския институт „Уилямс" показват, че в САЩ близо 700 000 души са преминали през такава терапия. Половината от тях са на възраст под 18 години. „Тъй наречената „репаративна терапия" си поставя за цел да промени сексуалната ориентация или пък половата идентичност на ЛГБТ-личности", обяснява Кристи Малъри от института „Уилямс". „Онези, които предлагат подобна терапия, все още вярват, че хомосексуалността е някакво увреждане, подлежащо на лечение", казва тя и добавя, че освен терапевтите подобна дейност извършват и религиозни организации.

„Да, църквата определено е голям проблем, защото за някои християни да си гей или лесбийка е грях", казва Матю Шурка. В момента 57 000 момчета и момичета на възраст между 13 и 17 години преминават през подобна църковна терапия, предполагат специалистите от института „Уилямс". В редица щати вече бяха приети закони, които забраняват платената репаративна терапия. Но религиозната терапия е безплатна, тоест - остава си разрешена.

Обикновено родителите са онези, които вкарват всичките тези десетки хиляди момчета и момичета в коловоза на репаративната терапия. Много от бащите и майките просто не желаят да приемат различната сексуална ориентация на децата си.

Хомосексуалността все още е натоварена с какви ли не предразсъдъци, казва Матю Шурка. Според него младите хора възприемат хомосексуалността много по-спокойно в сравнение с предишните поколения. Тъкмо поради това с родителите възникват големи трудности, когато син или дъщеря признаят своята различна ориентация и помолят за подкрепа.

"Ако не си силен мъжага, не струваш пукната пара"

Матю е израснал в консервативно еврейско семейство в едно от нюйоркските предградия. „Баща ми е роден в Израел, но родителите му са иранци", обяснява 30-годишният мъж. По-късно семейството емигрирало в САЩ, където бащата започнал собствен бизнес. „Той ми каза: Ако това подлежи на терапия, бих предпочел да си хетеросексуален. В неговия свят не струваш пукната пара, ако не си силен мъжага", разказва Матю. Именно под влияние на баща си, който смятал, че като гей ще има огромни трудности в живота си, Матю решил да започне терапията.

Терапевтът, при когото отишъл заедно с баща си, изповядвал един широко разпространен възглед: всички хора изходно са хетеросексуални, а хомосексуалната ориентация е резултат от някаква травма, преживяна в детството. На първия сеанс Матю се чувствал ужасно напрегнат и уплашен, но разговорът все пак преминал добре. Следващите сеанси вече се провеждали по телефона, защото терапевтът практикувал чак в Калифорния - бащата на Матю се опитал да избере най-добрия.

При Матю репаративната терапия се свеждала единствено до беседи. Но други хора, преминали през нея, разказват наистина страшни неща. Често пъти се практикува така наречената „аверсионна" или „електроконвулсивна терапия", в чиито рамки на пациентите се пуска хомосексуално порно, а в същото време ги подлагат на електрошокове в комбинация с предизвикващи повръщане медикаменти. По този начин в главите им хомосексуалността трябва да се свърже с отрицателни емоции.

Терапевтът на Матю бързо „открил" къде се корени хомосексуалността на пациента му. „Каза ми, че в детството си съм имал прекалено много жени като пример за подражение", спомня си Матю. Според терапевта момчето било имало прекалено близка връзка с майка си и с двете си сестри, а и поддържало твърде много приятелства с момичета. „Затова първата стъпка в лечението беше да прекарвам по-малко време с жени и повече с мъже", разказва Матю.

В продължение на седмици не бивало да общува с майка си. Той самият имал съпротива срещу тази мярка, но въпреки това изпълнил указанието. Майка му също се подчинила, макар че след няколко седмици ѝ дошло до гуша и казала: „Не знам как може да бъде полезна една терапия, която отделя дете от майка му".

Мъки години наред

Няколко здравни организации в САЩ предупреждават, че репаративната терапия крие много опасности. Тя е вредна за организма, а и не дава никакъв ефект, твърди Американската медицинска асоциация. Матю също бързо забелязал, че терапията му се отразява много зле. Изпаднал в депресия, наддал 30 килограма и често мислел за самоубийство. „Две години го обмислях, но тъй и не посмях", признава той.

Минали цели пет години, докато най-после решил да прекъсне терапията. „Много пъти съм питал дали има примери с хора, които успешно са променили ориентацията си", разказва Матю. И след като терапевтът тъй и не му посочил конкретен пример, младежът постепенно започнал да се съмнява. На 21-годишна възраст, измъчван от тежки психически проблеми, Матю се отказал от репаративната терапия. Трябвали му още две години, докато се отърве от депресията.

Днес Матю живее в малко жилище в Манхатън. И си е изборил свободата да бъде такъв, какъвто е. Има си приятел и напоследък е един от най-важните активисти на движението срещу репаративната терапия в САЩ. Неговата организация "Born Рerfect" помага на хора, които са станали жертва на опити за промяна на сексуалната им ориентация. А основната му цел е да бъдат наложени закони срещу тази терапия. „Искаме да сложим край на стигматизирането. Хората най-сетне трябва да разберат, че е нормално да си хомосексуален", казва Матю.

"Предразсъдъците са много жилави"

Междувременно баща му го помолил за извинение. „Днес той вече приема моята ориентация. Не му харесва обаче, че станах активист", обяснява Матю и добавя: „Абсурдно е, че в САЩ са разрешени еднополовите бракове, но подобни терапии все още не са забранени".

Матю силно се надява, че през следващите години отношението към хората с различна сексуална ориентация ще се промени. Но затова се иска още много труд. „Предразсъдъците са жилави, а доста хора все още искат нас да ни няма", казва Матю.


 


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
TWA преди 5 месеца
До БПФ

S kurshum v tila
112
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 5 месеца
Това е еврейска болест. Доказателство е че както всичко еврейско се нуждае от парадиране пред хората, от признание и особено от борба за права. Евреите като бездуховни същества съществуват от нашата реакция на тях. Например, ако пръдне, веднага се оглежда и ако забележи че го гледат с укор, изпитва непознатото на човека задоволство - че и той съществува и той може да заяви за себе си!
111
1
 
3
 
! Отговори
чичов лелин преди 5 месеца
До Анонимен 108

Разбира се,че не е болест!Хомосексуалността не се лекува!Това не е болест,а повреда!И сме много далече от възможността да я поправяме!Липсва яснота и знания по проблема!А хомосексуалистите усложняват нещата,вместо да ги улесняват!Тези гей паради,хомосватби и мераци за осиновяване дразнят хората!А агресивното държане и отвратителните голотии определено не помагат!
110
0
 
2
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 5 месеца
Че методите са малко средновековни е нормално - то съвременни методи за такова "лечение" няма.

По-интересното е изобщо излекували ли са някого. Докарването на някого до услугите на обикновената психиатрия не се брои.
109
4
 
2
 
! Отговори
The Matrix преди 5 месеца
"Често пъти се практикува така наречената „аверсионна" или „електроконвулсивна терапия", в чиито рамки на пациентите се пуска хомосексуално порно, а в същото време ги подлагат на електрошокове в комбинация с предизвикващи повръщане медикаменти. По този начин в главите им хомосексуалността трябва да се свърже с отрицателни емоции"
Дайте направо да връщаме и светата инквизиция и ще се оправим. Хора вие в час ли сте? Ако искате да изтезавате някого си е друга тема....
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чудо стана! - скоро от ЕС ще пускаме сороси на американците и ще искаме да се отварят, ама хубаво да се отварят и без имитации ама и борба с корупцията да водят, а те ще гледат тъпо от къде им дойде!
107
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До БПФ
драги, ти си един от бандата психопати, които сте се събрали тук. Ето това вашето е болест, и то много опасна. За нея няма лечение. И от такива като теб трябва да се пазят не само хомосексуалисти а всички истински нормални хора. Хомосексуализмът НЕ Е БОЛЕСТ, набий си го в тъпата глава! Той е начин да изразяваш себе си сексуално и ако някой е такъв той просто е такъв и толкоз. Както ти си мислиш, че си нормален в сексуалните си връзки. А дали е така? Не мисля.
106
2
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 месеца
До Анонимен

Ненормални са първо безразборните полови връзки, които постепенно изискват внасяне на ново разнообразие, ново по-силно изживяване с все повече извращаване!
----------------

Много ги разбираш нещата ти, маймунке...
Мислил си доста по темата.
105
4
 
6
 
! Отговори
2+2 преди 5 месеца
За комунизъм и хомосексуализъм лек няма. Обикновено минава от само себе си 40 дни след кремацията.
104
7
 
1
 
! Отговори
ISP преди 5 месеца
Явно в Русия тази болест е взела застрашителни размери защото жените се чудят как да се отскубнат от това зло. Мерките на Путин само увеличават сайтовете за запознанства.
Пролетта, по TV1 Путин призна че макар и по-голяма, Русия има повече проститутки зад граница от Украйна. Само си представете! Като се има предвид че в РФ живеят и Българи и още поне сто националности които не пращат жените си на чужди мъже.
103
4
 
3
 
! Отговори
ученик преди 5 месеца
В българските училища е пълно със стари моми от времето на социализма, но никой не забелязва. А те възпитават децата . . .
102
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Развратът между хетеросексуални е първата стъпка към всички останали форми на извращение! Ако това не се разбира, няма да се оценят и последиците му! Ненормални са първо безразборните полови връзки, които постепенно изискват внасяне на ново разнообразие, ново по-силно изживяване с все повече извращаване! И всичко това е съпътствано с проваляне на взаимоотношения, с предателства, разводи, самоубийства, убийства от ревност, съсипване психиката на децата, полово предаван рак, Спин, мръсни болести.
101
3
 
10
 
! Отговори
шоп преди 5 месеца
Ами Америка е това, да не Европа дето зорлем ни правят на джендъри.
100
6
 
23
 
! Отговори
Reptile преди 5 месеца
Съществуват, често дразнят и пречат. Забрана на еднополовите бракове и висчки хомопрояви. Децата трябва да учат, че това е БОЛЕСТ, и то в най-ранна възраст. Да, с нея може да се живее, не е опасна, но е БОЛЕСТ!
99
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
TOVA SA SI 100% BOLNI HORA,KOITO PRECAT NA NORMALNITE HORA DA GIVEYAT NORMALEN GIVOT.TE TREBVA DA BADAT LEKUVANI ZADALGITELNO V KOMUNI OT ZATVOREN TIP.VEDNAG VLEZLI VATRE,DOKATO NE GI IZLEKUVAT DA NEMAT PRAVO DA IZLIZAT V OBSHTESTVOTO I DA ZARAZYAVAT DEZATA.
98
4
 
24
 
! Отговори
Трагедия преди 5 месеца
Това е жестока болест и тежко на който я лепне!
97
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Хората най-сетне трябва да разберат, че е нормално да си хомосексуален", казва Матю."

Хомосексуалността никога не била и никога няма да бъде нещо нормално. Да, тя съществува, също както всички останали болести и психични отклонения, но това не я прави нещо нормално.
96
0
 
6
 
! Отговори
Ау-у, преди 5 месеца
И к'ва стана тя?
95
7
 
24
 
! Отговори
Койчо преди 5 месеца
"Потънал в сълзи" - ах, как обичат да изострят страданията, за да наблягат над чувствата и да удрят право в сърцето минавайки през подсъзнанието, докато то "ридае" в знак на съпричастност с душите, които биват измъчвани от лошите хора, които не искат децата им да бъдат поредните п*да*и. Ужас! Как може! Ех! И после "Не, няма пропаганда", "Не, конспирацията не съществува" - не, ама хич. Само малко!
94
7
 
27
 
! Отговори
Да!Това е заболяване преди 5 месеца
Правилно! Тези индивиди се нуждаят от сериозна медицинска и психологическа помощ и лечение!