Походът на мигранти към САЩ продължава, армия ги чака

Втора група влезе в Мексико, поне един се е удавил в р. Сучиате
Обновена: 30 окт 2018 08:04 | 30 окт 2018 08:01, Александър Попов
89

Снимка: Reuters

Стотици централноамерикански мигранти, следващи по стъпките многохилядния керван, който вече на мексиканска територия напредва към границата със САЩ, влязоха през изминалата нощ в Мексико от Гватемала, като прекосиха река Сучиате, предаде Асошиейтед прес.

Докато хората се бореха с буйните води, полицейски хеликоптер кръжеше ниско над тях, очевидно опитвайки се с въздушната вълна от роторите да ги обезкуражи и да ги накара да се откажат. Според гватемалския телевизионен канал Ноти7 поне един мигрант се е удавил.

Още по темата

На мексиканския бряг мигрантите бяха заобиколени и ескортирани от униформени полицаи. При преминаването на първата група в неделя вечер на моста над реката избухна насилие, при което мигрантите хвърляха камъни и други предмети по полицаите. Един мигрант почина от рана в главата, макар че причината не е установена.

Втората група, която е много по-малка от първата, която щурмува граничния мост в неделя, късно вчера се добра до мексиканския граничен град Сиудад Идалго, откъдето възнамерява днес да продължи похода си.

В същото време в Южно Мексико основният керван продължи да напредва към САЩ, докато Пентагонът обяви, че ще изпрати 5200 войници на действителна служба на границата с Мексико. Там вече са разположени повече от 2000 военни от Националната гвардия. Сега керванът наброява около 4000 души, но броят им постепенно се топи. По-рано тази година само около 200 души от керван от 1000 мигранти стигнаха до границата между Тихуана и Сан Диего.

Вчера потокът от хора се точеше по шосето от град Тапанатепек към град Нилтепек, на около 50 км на северозапад. Патрулни коли на федералната мексиканска полиция бавно караха покрай тях. Стотина мигранти, наредени на опашка на паркинга пред бензиностанция, чакаха някой камион да ги вземе на стоп. Кметът на градчето Санатепек заяви, че местните жители са организирали автобус и няколко камиона, които да возят жените и децата. На сборен пункт край града някои мигранти се събираха, за да молят за помощ да се върнат в Хондурас, откъдето са повечето от хората в кервана. Изтощени от многодневното ходене и обезкуражени от оставащия дълъг път и лошото поведение на някои от спътниците им, мнозина отпадат от кервана, който в началото наброяваше над 7000 човека.

Виктор Аргета, 54-годишен, от Хондурас, разказа, че със съпругата му прекарали две нощи на моста между Текун Уман (Гватемала) и Сиудад Идалго (Мексико), преди в крайна сметка да прекосят реката със сал.

Вътрешното министерство на Гватемала заяви, че полицаи са ранени, когато в неделя мигрантите си пробиха път през бариерите на гватемалската част на моста. Мексиканските власти заявиха, че мигрантите са атакували полицаите с камъни, стъклени бутилки и бомбички, когато щурмуваха портала на мексиканската страна и бяха отблъснати, а някои носели оръжие.

Мексиканският министър на вътрешните работи Алфонсо Наварете Прида изрази съжаление от "втория насилствен опит за щурм на границата" и обвини мигрантите, че нарочно поставят отпред възрастни жени и деца, излагайки ги на риск да бъдат премазани.

Мексиканската правителствена Национална комисия по човешките права започна разследване на използването на хеликоптера, а вътрешното министерство съобщи, че двама хондурасци на възраст 17 и 22 години са арестувани вчера, след като единият се опитал да стреля по полицаи в град Инасио Сарагоса, близо до граничиня пункт Идалго. Неговият пистолет Глок засякъл и никой не е пострадал.

Мексиканските власти съобщиха, че са издали временни идентификационни номера на над 300 мигранти, които ще им позволят да останат и да работят в мексико. Общо 1895 са подали молба за статут на бежански статут в Мексико, а стотици са приели помощ за връщане в родината.

Салвадорската миграционна агенция съобщи, че групата от салвадорци, включително десетки деца, които са преминали легално в Гватемала в неделя, наброява около 500 души. Някои централнмерикански страни имат помежду си гранични споразумения, позволяващи на гражданите им да преминават в другата страна само с карти за самоличност, но паспорти и визи задължително се изискват, за да се влезе легално в Мексико.

Американската армия ще разположи повече от 5200 военнослужещи на границата с Мексико, включително въоръжени войници, предаде Ройтерс, като цитира високопоставен представител на Пентагона.
Мисля, че президентът даде ясно да се разбере, че сигурността на границата е национална сигурност, заяви началникът на Северното командване на САЩ ген. Терънс О'Шонеси на пресконференция във Вашингтон.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Dew преди 5 години
Охранени и добре гледани хора изглеждат на снимките. Незнам от какво точно бягат.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие май не четете с главата си?Ясно е казано, че само около 1/5 от хората стигат до границата на САЩ. От тия 15 000 ще се довлекат до целта 3000, там ще ги мотаят две-три седмици да подават документи, ще живеят на палатки в жегата докато им писне и накрая ще приемат 300 човека, на другите един лобит и обратно.
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Австрийския емигрант Тръмп да не се тревожи каква армия чака мигрантите от Хондурас щото той като го изритат като му лъсне скоро икономическия балон в САЩ в Европа го чакат европейските и руската армии и да познахте за нищо хубаво не го чакат чакаме да му обясним кой е висша раса и че сме ние европейците а не еврейските слуги като него.
71
1
 
2
 
! Отговори
Чочо падарина преди 5 години
Крайно време е Ишиаса да скръцне със зъби и на Тръмп.
70
0
 
1
 
! Отговори
шоп преди 5 години
Интересува ме докъде стигна керванът?
69
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Това не са маймуни облечени в дрехи и поели поход към Продоволствията. Маймуните имат души, а тези а си евреи но без пари. В тях няма нищо, освен огромното желание да захапват и дъвчат.
68
0
 
0
 
! Отговори
Е. Е. преди 5 години
Ти откъде знаеш, че армията ще ги посрещне по-най демократичен начин?
67
0
 
9
 
! Отговори
маданейча преди 5 години
а бе, ... в И3PAEЛ що границите са затворени за подобна инвазия, а при белия човек требе да са мъкнат на пълчища, всекви индивиди, къде въображението ти е в състояние да си представи ? ... ей така, изведнъж ми стана любопитен, тоа парадокс :- 0
66
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До "А сега де..": Тръгнали натам, а армията се кани да ги посрещне по най-демократичен начин. А сега де?
65
0
 
11
 
! Отговори
Атакист преди 5 години
Време е да организираме керван от брюкселски зелки и да ги пращаме към баба и макарона
64
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е вече да организираме керван от бг русофили и да ги отправим към любимата им русия
63
0
 
10
 
! Отговори
до 47 мигранти преди 5 години
Истина е това,Че в Русия има много узбеки,азери и от всички бивши републики в СССР но там не им дават помощи и заплати без да работят и за работно място за което няма желаеш руснак вземат друг.А и ако се опитват да нарушават закона там не им прощават.
62
8
 
10
 
! Отговори
А сега де.. преди 5 години
Пустата му Америка. Все е най-лошата, а тези хора тъгнали натам. Тези соц. държави от 200години имат независимост, все към гадните САЩ тръгват.
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До h 61Прав си в голяма степен, светът се командва от тайни масонски ложи и организации, но не всички са евреи.
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така посрещат мигрантите истинските държави.
59
0
 
16
 
! Отговори
за САЩ преди 5 години
В САЩ вече вторият официален език е испанският, южните щати са пълни с мексиканци, които не могат да се интегрират , не говорят английски и се занимават с наркотици и други престъпни дейности.САЩ си имат много големи вътрешни проблеми!!!
58
7
 
6
 
! Отговори
:) преди 5 години
Русия е виновна за емигрантската вълна. Лично другаря Путин е наредил да се организират емигрантски вълни с цел разбиването на ЕС и САЩ. А добре организирани диверсантски групи изпълняват предварително начертания план. Щом господин Тръмп не успява да се справи с други средства и трябва да използва армия, значи нещата са зле.Врагът вече е вътре в държавата и използването на ядрено оръжие се обезмисля. А Армията е малък брой спрямо общият на населението... ще има кланете... погроми...
57
5
 
9
 
! Отговори
индианец преди 5 години
До Анонименнакрая мексиканците и латиносите ще им видят сметката.а дано...
56
0
 
10
 
! Отговори
и защо преди 5 години
До Анонименпосреща със селфи и германка по избор за опипване и изнасилване.------------------------Цяла седмица в Рим ври и кипи, четири май/муни изнасилиха и убиха 16 годишно момиче, само Днес бг нищо не казва. Сигурно няма място, щот трябва да напишат как Тита си боядисала косата и да покажат дупарата на Гери.
55
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички империи се разпадат отвътре..........прочетете за историята на Римската империя.Така ще се разпаднат и САЩ..........накрая мексиканците и латиносите ще им видят сметката.