Окинава на бунт: Не искаме US база!

Базата ще се намира насред жилищен район
2 ное 2018 11:00,
23
Окинава на бунт: Не искаме US база!
Снимка: архив Reuters

Японското правителство продължи изграждането на американската военна база на остров Окинава, въпреки че новоизбраният губернатор Дени Тамаки решително се противопоставя на проекта, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Още по темата

Тамаки заяви, че решението на Токио да поднови работите по подготовка на терена за базата противоречи на волята на жителите на Окинава. Действията на правителството будят съжаление. Ще продължа да настоявам за демократичен процес, който да доведе до решение чрез диалог, каза Тамаки пред журналисти.

Миналия месец той спечели убедително изборите за губернатор на Окинава срещу Ацуши Сакима - кандидата, подкрепян от премиера Шиндзо Абе.

Правителството реши да поднови изграждането на базата, въпреки че през юли бившият губернатор на Окинава Такеши Онага оттегли одобрението си за проекта. Новата база в Наго трябва да поеме функциите на базата на американските морски пехотинци Футенма, която се намира насред жилищен район в централната част на острова.

"Колко пъти правителството ще потъпква волята на жителите на Окинава?", попита Хироджи Ямаширо, ръководител на група местни жители, противопоставящи се на строежа.

Правителството на премиера Абе продължи с проекта за изграждането на базата въпреки силната опозиция на местното население и твърденията, че под избраното за новата база място има активен разлом. Районът е известен и с биоразнообразието и кораловите си рифове.

Остров Окинава заема по-малко от един процент от територията на страната, но там е разположен повече от половината американски контингент в Япония, наброяващ 50 000 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
така е при демокрацията народа избира човек дето е против базата ама правителството си прави каквото реши - без да се съобразява с искането на народатова е - а вие си пейте за демокрация- това е като видение за което всички говорат но никой не го е виждал- честито на вярващите
20
1
 
1
 
! Отговори
До анонимника №19 преди 5 години
Забележително е, че главният оръжейник и собственик Влад Лобаев, е обучен в изкуството на стрелбата и производството на пушки не в Русия, а в САЩ. Именно оттам той купува и оборудване за няколко милиона долара за завода.И патроните са американски - .408 Cheytac
19
4
 
6
 
! Отговори
До анонимника №11 преди 5 години
"Съвременните им ракети летят, но вместо Окинава ще уцелят Индийския океан."********Съвременните руски ракети имат много малка точност, наистина - "Искандер" - цели 15 метра, "Калибр" и "Кинжал" - цели 100-200 САНТИМЕТРА. Изобщо не могат да достигнат точността() на снайперските пушки на Лобаев - 10-15 МИЛИМЕТРА (> от 0.3 МОА)."Oh, these Russians!" - АББА, "Распутин".
18
2
 
23
 
! Отговори
adam преди 5 години
Световните терористи никаде не ги щат и ги мразят
17
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Окинава е била американска територия. Нека благодарят, че им върнаха острова през 70-те и само база има сега.
16
0
 
10
 
! Отговори
много тъпо преди 5 години
Толкова ли няма друго място на този остров,че точно в жилищен квартал ще я правят тази база?
15
9
 
35
 
! Отговори
пецата преди 5 години
от капитулирането до ден днешен япония е колония на сащ и те не са излизали от там, така че каквото пожелаят могат да правят, япония е същия *** на подобие на европа само че пренаселена и се бачка по 14 часа на ден 6 дена в седмицата ако не работиш оставаш на улицата, там робството е превърнато в култ, не ми дреме за японците, това е една много сбъркана нация , малко им е атомната бомба, прочетете в историята колко пъти нападат китай и провеждат реален геноцид на населението
14
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
12, нали ни обясняваха, че в едно демократично общество е най-важна волята на гражданите? Доколкото разбирам огромното мнозинство окинавци са против изграждането на база там. Военните могат да навредят на биоразнообразието и на кораловите рифове в района. Това очевидно не касае американския военен реднек, но защо японското правителство мълчи? Защо вместо да се съобразява с волята на народа, то се съобразява с волята и интересите на САЩ? Намирисва ми на ограничен суверенитет ;)
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Zzzzzzzzzzz..... скука
12
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя губернатор да си свива опашката. Японското правителство си знае работата. Изобщо няма да се съобразява правителството с тоя. Тамаки да си хваща самолета...
11
38
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До антисоросоидРуската ракета може да стигне до Окинава ако рашките я закарат до там с някой джуган.Навремето плашеха с ракети, които могли да стигнат всяка точка на планетата.След разпада на СЕСЕСЕРЕ се оказа, че горивото за такъв полет е повече от тягата на двигателите.Чак тогава запада разбра, че рашките са направили тези ракетни силози само за да плащат.Съвременните им ракети летят, но вместо Окинава ще уцелят Индийския океан.
10
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Груба еврохибридка ! Това че днесбг не пише за ежеденевните изнасилвания от пехотинци и протести на жителите на острова и постоянно авариращата американска летателна техника, която пада върху училища и жилищни сгради, нв значи, че проблемът отсъства.
9
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са тези нови бази бе, да не сме 1950г. Студената война, идат комунистите! От какво ги пазят? Сигурно Русия ще тръгне да прави десант в Япония? Смях. Япония има такава мощна икономика и са толкова работливо и организирано общество, че за 1 година могат да създадът армия която да се мери с най-силните на деня. Не им трябва да ги пазят кравари, които през месец изнасилват и убиват невинни японци.
8
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жителите на Окинава просто не искат базата да е насред жилищен район и да им загрозява инфраструктурата.Ако е някъде в ненаселено място хич няма да го правят на въпрос.Тук обаче в Задунайската губерния заглавията се пишат така, че да развълнуват добитъка.
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой пък ви пита вас.... Не искали хааххаах
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2А въпроса е, какво ли и а в Япония?
5
4
 
38
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Хаха, не искали, окупираните японци нямат право на глас, също като германците ;)
4
2
 
10
 
! Отговори
Тръмп преди 5 години
Я да мълчите че да не ви пратя пак Енола ГЕЙ
3
7
 
31
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Ако видите къде се намира американската база във Футенма, ще ви падме шапката. И после тука разни натовци обясняват, че Япония и сащ са съюзници. Това си е чиста окупация.
2
18
 
14
 
! Отговори
антисоросоид преди 5 години
Ъе японците знаят, че една само руска ракета и острова ще исчезне в дълбините на океана като атлантида