Проповядва ли омраза Доналд Тръмп? Който не е с него - комунист!

Президентът разделя САЩ на "добри" и "либерали"
150
Проповядва ли омраза Доналд Тръмп? Който не е с него - комунист!
Снимка: Reuters

15 000 войници срещу 5000 невъоръжени мигранти: американският президент Доналд Тръмп иска да подсили границата с Мексико. Или по-скоро: иска да подсили омразата и страховете, които таят избирателите му, пише Константин Клайн за "Дойче Веле".

Думата "ксенофобия" произлиза от старогръцки и означава "страх, ненавист, враждебност спрямо чуждото". Ето, че така доста бързо стигнахме до Доналд Тръмп.

Човекът, който с основание се страхува от предстоящите междинни избори в САЩ, открай време подклажда у своите избиратели страхове, омраза и презрение спрямо всичко "по-различно". Страховете, омразата и презрението са основни елементи в намеренията и речите му. Понякога те водят до смехотворни, антихуманни и нереалистични идеи - като обещаното изграждане на стена по границата с Мексико и разделянето на нелегалните мигранти от децата и бебетата им. Или пък най-новата му идея: промяна на залегнали в конституцията граждански права с декрет.

Нима положението е толкова тежко?

Срещу плановете му се чуват много критични гласове - като например този, че стената по границата с Мексико ще бъде непосилно скъпа. И срещу безскрупулното поведение на представители на имиграционните власти се сипят критики - много от които дойдоха от републиканските редици. Само че Доналд Тръмп използва тези  критики, както и аргументите на експертите по конституционни въпроси, като оръжие в борбата си за разделяне на страната на "добри" и "либерали" с цел да запази властта си. При това неговите републиканци отдавна наричат всички, които стоят някак вляво от тях, "либерали". А на техния език това не означава нищо друго, освен "комунисти". Който е против Тръмп и неговите идеи, той е просто комунист или предател.

С актуалното си намерение да изпрати до 15 000 войници по границата с Мексико, за да спре похода на 5000 невъоръжени мигранти, Тръмп подклажда допълнително страха и омразата сред своите привърженици: щом президентът смята за необходимо да изпрати по границата добре обучени и тежко въоръжени войници, значи има заплаха за националната сигурност. За неговата целева група няма никакво значение, че американската армия няма право да извършва нищо без изричен мандат от Конгреса - какъвто в момента не е налице. Американските войници не могат да пречат на мигрантите да прекосяват границата, те могат единствено да стоят заплашително пред тях и да алармират граничните подразделения, ако установят нелегално преминаване на границата. Това обаче може да свърши и всеки един фермер в пограничния район. Най-новото: Тръмп заплаши, че ще позволи на американските войници да стрелят по мигрантите, ако те хвърлят камъни срещу армията.

Тръмп може само това

През 2016 година Доналд Тръмп постигна изненадващ успех в изборната си борба. Тъй като обаче той не стори кой знае колко за своите избиратели, сега може да повтори успеха си само като продължи заплашителната си реторика и утоли глада за сензации на привържениците си, но и на американските медии с нови и нови идеи.

Неговите планове и лозунги изглеждат смешни в очите на мнозина. Но най-лошото е, че от тях страдат хора, а неговият електорат не печели нищо. Защото отхвърлените мигранти не могат да създадат нови работни места във въгледобивната и автомобилната индустрия. Те не допринасят за по-доброто медицинско обслужване или за намаляване на данъците.

За тези страдания, които не са от полза за никого, отговорността носи един човек: американският президент. И това го превръща в проповедник на омразата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: Доналд Тръмпимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
страната може да надмине ръст от 3 процента тази година, БВП на САЩ е нараснал с 4,1 процента на годишна база, безработицата е на най-ниско равнище от ДЕСЕТИЛЕТИЯ, безработицата сред жените е най-ниската от 65 години насам, нарастнали са заплатите в произвоството, завърнали са се големи инвестиции в страната. ЕПъл планира да инвестира 230 милиард в САЩ вмесот да ги изнесе в други страни. 400 000 работни места са създадени в САЩ 2018, 800 000 -2017
26
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп не стори кой знае какво за своите избиратели? УАУ ! икономиката на САЩ е в най-добор състояние от 1969 г насам - безработицата спадна под 3,5 процента, всички фактори сочат ръст. И това ако не е кой знае какво - здраве.
25
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мда, а според демократите - който не е с тях е фашист, расист, путинист и прочее. Политическата реторика навсякъде и в ляво, и в дясно се е изродила до неузнаваемост. Но ако успеем някак да се абстрахираме от отвратителния изказ на Тръмп (доста трудно наистина) и погледнем само фактите, то е неоспоримо, че Тръмп е в пъти по-успешен президент от Обама както в икономически план, така и в социален.
24
20
 
8
 
! Отговори
Saki преди 5 години
Тръмп и Валери Симеонов си приличат по това,че винаги гледат да ударят и да се подиграват на най слабите и беззащитните. Може и Тръмпи да извика Валерко да ошамари някоя 70 годишна мексиканска бабичка....той има опит в тези неща.
23
15
 
7
 
! Отговори
олд мен преди 5 години
Кукувицата Тръмп пак снася яйца в чужди гнезда.
22
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фашизмът настъпва, бавно, но последователно. Приликите с 30-години на 20 век са очевидно натрапчиви. И доста хора ги отчитат, но ...нищо повече. Някак много, ама много ще бъдат изненаданите демократи една сутрин в близкото бъдеще.
21
7
 
1
 
! Отговори
въпрос??? преди 5 години
Ако някой от коментиращите по темата живее в Калифорния, Аризона, Ню Мексико или Тексас да сложи плюс тук. Останалите слагайте минуси.
20
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- Демагогията (старогръцки: Δημαγωγό, от старогръцките δῆμος (демос, хора) + ἀγωγός (агогос, водя)) е стратегия за спечелване на влияние чрез въвеждане на публиката в заблуда с цел демагогстващият да я убеди в своята правотаЕто така светкавично стигаме до Дойче Веле!Тромпета първо мисли за САЩ и след това за другите.Така и трябва да бъде.Това,че при нас не е така не трябва да ни озлобява.Сами си го правим.
19
4
 
5
 
! Отговори
въпрос??? преди 5 години
Някой от коментираните по темата живее ли или дори само да е посещавал някой от щатитр на южната граница?
18
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияНе е прав, защото те бягат от кокаиновата мафия и корупцията и са бежанци. САЩ не спазват международните закони.
17
11
 
8
 
! Отговори
? преди 5 години
Не е ли комунист тоя, дето фалира 4 пъти и после (не/знайно откъде) пак почва "начисто"?
16
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мачкай Бай Дончо! Мачкай мръсните комунисти.
15
17
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
невероятно е как едно бездънно его на един индивид може да управлява цяла държаватака започна и хитлер и други диктаториподходът на тръмп е арогантност и агресия до постигане на своетоамерика не е вече онази страна на свободи и възможности която харесвахмеи става по зле
14
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само че комунистите ИЗДИГАХА ОГРАДИ, преди 1989 година!Така че Тръмпутин мааалко се е объркАл!
13
11
 
3
 
! Отговори
do 8 преди 5 години
Ti май пак си предозирал Fox news. Общо взето повтсряш мантри предназначени за змерселтаците. Явно на евроселтаците също им отърват.
12
8
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ НОВИ /ПА И НЕЛЕГАЛНИ/ ЕМИГРАНТИ В САЩ ,ТОЛКОВА ПО МАЛЪК ПРОЦЕНТ ЕВРЕЙСКО ГОСПОДСТВО В СТРАНАТА !!! КОЙ ИМА ПОЛЗА ОТ ТОВА САЩ ДА СЕ "РАЗВОДНИ" И ДЕСТАБИЛИЗИРА ??? КОЛКО ЛАТИНОСИ СА ПОЛОЖИТЕЛНИ ГЕРОИ В ХОЛИВУДСКИТЕ ПРОДЪКШЪНИ ???
11
7
 
24
 
! Отговори
анонимна преди 5 години
Тоя дойчо журналист треска го тресе.Любимата му Меркел им каза ''елате'' вие от Африка и БИ,чакаме ви.Вси са инженери и физици.Но Тръмпи не ги иска,върна още първата година хиляди предприятия обратно в САЩ,печалбата му била над 300млрд.$ и ниска безработица на американци.Тръм иска заводи,Меркел-мигранти да издържа.
10
17
 
6
 
! Отговори
Кри Сталинка преди 5 години
Емиграните подобряват генния фонд.Ако не се емигрантите в САЩ, кра варите са глътнали вода отвсякъде.
9
14
 
5
 
! Отговори
Бамба преди 5 години
ЕМигрантите огогатяват гените и културата на примитивните белчовци.
8
9
 
30
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Относно затягането на границите и емигрантите , Тръмп е прав !Колкото по-малко емигранти толкова по-малък внос на дрога към САЩ , колкото по-малко емигранти ,толкова по-малко соц. помощи ще плащат САЩ !Нелегалната емиграция винаги е водила до проблеми за страната която ги приема !