9 частни компании помагат на НАСА да стигне Луната

Те ще конструират ракетите, които агенцията ще използва
30 ное 2018 17:30, Нели Христова
74
9 частни компании помагат на НАСА да стигне Луната
Снимка: Reuters

Следващото кацане на Луната ще бъде осъществено от частни компании, а не от НАСА.

Това стана ясно днес, когато шефът на агенцията Джим Бриденстин обяви и деветте компании, които ще имат честта да работят с астрономите на НАСА.

Не е ясно по какъв начин са избрани партньорите, сред които не се забелязва името на Space X, популярната компания на Илон Мъск, който вече прави доставки до Международната космическа станция.

Още по темата

Късметлиите са Astrobiotic Technology Inc., от Питсбърг, Deep Space Systems от Колорадо, Draper от Масачузец, Firefly Aerospace Inc., Тексас, Intuitive Machines, Хюстън; Lockheed Martin от Колорадо, Masten Space Systems Inc., Калифорния,  Moon Express, Канаверал и Orbit Beyond, Ню Джърси.

Lockheed Martin вече има няколко успешни партньорства с НАСА. Фирмата от Колорадо стои зад сглобяването на сондата InSight, която кацна на Марс в началото на седмицата. Те вече работят и по уред, който да бъде изпратен да изследва Луната.

Джим Бриденстин обясни, че с големия брой на компаниите НАСА цели да предизвика състезание между тях, за да може колкото се може по-бързо да бъдат сглобени първите ракети.

Компаниите сами ще трябва да измислят тяхната технология, а космическата агенция ще е просто техен потребител.

И колкото голямо да е желанието й те да успеят, експертите на НАСА са сигурни, че поне 50% от опитите са обречени на провал.

Въпреки това Джим Бриденстин направи оптимистична прогноза – първият полет обратно към Луната може да е още през 2019 г., когато се отбелязват 50 години от първото кацане на повърхността на спътника ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До АнонименНИКОЙ НЕ може да изпрати космически кораб със СЕГАШНИТЕ ни възможности с ХОРА на борда до Марс!!!!!!За това е необходима ЦЯЛА "МКС"!..С фърчалките,обикалящи Земята ,НЯМА КАК да стане!!И повечето специалисти го знаят,но...и те са хора,душа хранят,трябва да цоцат пари от некъде за нещо си..
27
2
 
5
 
! Отговори
Магареспиратор преди 5 години
До "NASA вече гледат към Марс."Ами гледат, защото е ясно, че тука се закучват нещата, особено за САЩ. Миналата година милиардерите си накупиха замъци и бункери за много милиони в Южна Америка и Индия. Йелоустоун и той мърка и не е ясно накъде ще хване. Гейзерът "Параход" там дето досега изригваше на две години веднъж, за тази година изригна 29 пъти. А земята в цялата калдера се надига с 3 инча на година. И аз да съм, и аз за Марс ще питам, особено ако имам кинти да си постеля пътя дотам.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не зная защо им е да ходят на луната,но на времето се говореше,чеянките кацнали на луната за да пробват кое е най малкото печатарско каре и кой е най дребният шрифт във вестниците "Правда и Разбойническо дело."За нас вече както и да е,но за *** това е в сила и до днес.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МагареспираторМного са се напъвали даже. Четири пъти неуспешно изстрелване на тяхната ракета Н-1. При един от неуспешните опити ракетата се взривява на площадката при който загиват 60души включително и ръководителя на лунната им програма,
24
3
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До до 18доколкото си спомням /МОЖЕ И ДА ГРЕША!/ лазерния отражател е френски,доставен на Луната от една от мисиите на "Лунохода"..но мисля че не греша..Просто нещата са с голяма давност и.."следите се губят"..
23
3
 
12
 
! Отговори
Магареспиратор преди 5 години
Тъй, тъй. Чу се, че руснаците имат космическа програма до 2030 да кацнат на Луната, и на тия им кипнаха л***та. Руснаците между другото никога не са се напъвали за Луната, защото по него време са знаели, че с тогавашната техника е невъзможно. Не заради друго, ами заради радиационните пръстени, за които един от пилотите обясни, че за да преминеш през толкова кондензирана радиация, ти е нужен костюм от олово с дебелина 6 метра. А американците по него време се обличаха в дунапрен и станиол.
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТоNASA вече гледат към Марс. Луната просто е за изпитване на новия им космически кораб със който ще ходят до Марс.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мултинционалните компании,ЕС,ООН и Сорос вече са поели контрол над Америка и само тръмп може да я спаси.
20
5
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
И ти си мул нещо оттук оттам ама не са ти ясни нещата!Американците казват,че са сложили огледало да отразява лазерен лъч насочен от Земята!Никога там никой не е слагал лазер!По малко детски игри ти препоръчвам!
19
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Solar Powerабе ***,ако твърдението ти.."След като спечели състезанието и кацаха няколко пъти е безмислено и неоправдано икономически да се ходи отново" е вярно,то ЗАЩО НАПЪВАТ ДА ХОДЯТ "ОТНОВО",след като по твоята "логика" е ".. безмислено и неоправдано икономически да се ходи отново"?!?!друсан ли си?
18
6
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 11: Нали не си достатъчно глупав да мислиш,че американците ще рискуват да ги разкрият с 5 успешни кацания на хора и едно неуспешно. За разлика от теб милиони хора по това време слушаха в реално време нещата включително радиолюбители по целия свят от всички земни точки. Сега можеш да си вземеш някой телескоп от млад техник за $1000 и сам да се увериш. Забравих .... има и лазери поставени там от тези хора с които преди 3-4 години потвърдихме отново Айнщайн.... но винаги има хора и за пост 14 :)
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците кацат на Луната. Брежнев е бесен и вика при себе си шефа на космонавтиката: - Видя ли какво направиха американците? - Видях, другарю Брежнев... - Е, тогава и ние ще направим нещо! - Какво, другарю Брежнев? - Ами... ще кацнем на Слънцето! - Ама как - та там температурата е милиони градуси... - Хм!... Ами какви космонавти сте вие - нощем ще кацнете!
16
11
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 11: Защото това струва трилиони долари и за разлика от "съвецкия" съюз, то НАСА се отчита. След като спечели състезанието и кацаха няколко пъти е безмислено и неоправдано икономически да се ходи отново. В крайна сметка може да си купиш един телескоп и сам да се увериш :) А ако не искаш то чети пост номер 14 и се загъвай вечер когато си лягаш защото рептилите са навсякъде :П
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо НАСА събира овациите, заслугата е на други хора нерамотниците от НАСА една ракета не могат да си построят пък разправят, че стигнали до Луната до Марс. Оня кораб дето е на Луната от снимките на мен ми приличя на 3 тръби завити със станиол и един мармот до тях. Ама честно там не могат да се съберат 3 човека, апаратура, гориво, храна, кислород екипировкa той кораба трябва да е поне 5 пъти по-голям.
14
10
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Сред нас има рептили и земята е плоска ! Гагарин никога не е летял , а американците не са кацали на Луната. Дори последното кацане на Марс е снимано в секретно студио на Дисни. Също така за всичко е виновен Костов или Сорос :) Земята е възникнала преди 5000 години, но не по рано !
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ега си?При съвременните технологии вероятността за успех е наполовина!?Май,май ще излезе вярно,че тогавашното кацане е измишльотина и филм!
12
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
всичко е тъ_па "политика"!!!Пробутвана от болни същества,яхнали хората!!!!
11
6
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
въпрос:-Ако краварите НАИСТИНА са имали ракети,които НАИСТИНА са доставили "шест пъти" астронавти до Луната,защо не използват тях-вече "доказалите" се?!..Ако немат пари,просто да поискат "ЧАСТНО КРЕДИТИРАНЕ",вместо да карат некви "частници" да им правят ракети!!!Отговора е:-НИКОГА ЧОВЕШКИ КРАК НЕ Е СТЪПВАЛ НА Луната!!!!!!!!!Тая изключително НЕМОРАЛНА САГА беше измислена в разгара на "Студената война" и краварите В ИЗОСТАВАНЕТО СИ /тогава!/ отидоха на холивудския сценарии.всичко е *** "п
10
7
 
19
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Забързаха да идат на Луната, и да эабият две энамена. И то, преди руснаците да ги хванат в лъжата на 20-ти век
9
1
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
ще си признаят най-накрая те:)