САЩ и Китай с 90-дневно примирие в търговския конфликт

Доналд Тръмп се срещна със Си Цзинпин в Буенос Айрес
26
САЩ и Китай с 90-дневно примирие в търговския конфликт
Снимка: БТА

САЩ и Китай обявиха, че са постигнали 90-дневно прекратяване на огъня в търговския си конфликт, който разтърси финансовите пазари и заплаши растежа на световната икономика, съобщи Асошиейтед прес. Договореността беше постигната на работна вечеря на президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин и техни съветници в Буенос Айрес, след срещата на върха на Г-20.

Тръмп се съгласи да не повишава от 1 януари митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара от 10 на 25 процента, както беше заплашил. Китай пък се съгласи да закупи все още недоговорено, но значително количество земеделски и промишлени продукти, енергоносители и други стоки от САЩ, за да се съкрати огромния търговски дисбаланс между двете страни, се казва в съобщение на Белия дом.

Още по темата

Освен това Пекин е обещал да засили мерките срещу трафика на фентанил в САЩ, на фона на взрив на смъртни случаи, свързани с употребата на тази синтетична дрога.

Произвежданият в Азия наркотик е смятан за 30 до 50 пъти по-силен от хероина и 50 до 100 пъти по силен от морфина. От началото на годината близо 27 000 американци са починали в резултат на употреба на фентанил или подобни наркотици, отбелязва Франс прес.

Примирието, постигнато след продължилата повече от два часа среща, ще трае 90 дни и ако през този период Вашингтон и Пекин не успеят да постигнат споразумение по структурните промени в търговските си отношения, митата върху китайските стоки ще скочат от 10 на 25 процента, уточни Белият дом.

Китайският външен министър Ван И потвърди паузата в търговската война и описа работната вечеря между двамата президенти като "много положителна и конструктивна".

По време на срещата си двамата президенти констатираха положителни промени в ситуацията около Северна Корея и изразиха намерение да сътрудничат за денуклеаризацията на Корейския полуостров, се казва в изявление, разпространено от пресслужбата на Белия дом.

"Беше постигнато съгласие, че е настъпил значителен напредък по въпросите, свързани със Северна Корея. Президентът Тръмп заедно с председателя на КНР Си Цзинпин и председателя на Държавния съвет на КНДР Ким Чен Ун ще се стремят към свободен от ядрени оръжия Корейски полуостров", се казва в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Мислещ преди 5 години
"Когато някой иска да завладее света, всички му стават врагове"<
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я на Дончо му са се дръпнали очичките :)
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Финалното комюнике: Китай се съгласи да купува земеделски продукти от Американските фермери за да бъде избегнат търговският дисбаланс между двете държави!"Империята " хранителен донор на Китай ха, ха, ха.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай пък се съгласи да закупи все още недоговорено, но значително количество земеделски и промишлени продукти, енергоносители и други стоки от САЩ, за да се съкрати огромния търговски дисбаланс между двете странитова си е изнудване , щом ще купуват стока от омерика няма вдигане на мита , уредил е някой фирма за догодина да си продаде ГМО то , няма да се учудя ако е негова
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак го на.чукаха на Жужето.
19
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай е в стойка ПАРТЕР, след 90 дни ОЩЕ МИТААААА! БОГ ДА ПАЗИ ТРЪМП! До дни пристига Щатския Санта с дълго чаканите санкции за рашка по случая скрипал... Забравихте либлядчета? Е Тръмп ПОМНИ! Честита Коледа в аванс ХОО ХОО ХОО
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не са поканили Боко на срещата да им изнесе една лекция?
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЯВНО СИ ЦЗИНПИН Е КАЗАЛ НЕЩО НА ТРЪМПЕЛА И ОНЯ ВЕДНАГА Е КЛЕКНАЛ.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И все пак...оправете си статията.....
15
1
 
3
 
! Отговори
ХОХОХО преди 5 години
Два ухилени *** муна - ама по-късият хитър,а другият истински
14
6
 
6
 
! Отговори
преди 5 години
И Кигай клекна като Европа. То и не се очакваше друго.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Забравих Бил и Килъри.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следват Шорош,Кисинджър,Ръмсфелд,Чейни,Уулфовиц и Олбрайт.
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Рекс ТилърсънЗамени думичката българин с китаец и съм напълно съгласен. ***, оправи ги китайците!
10
15
 
4
 
! Отговори
Рекс Тилърсън преди 5 години
Жеков е прав. Китайците са кръгла нула. Само заливат запада с ментета. Добре че са европейците и американците та да им изкупуват ментетата иначе ще умрат от глад
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай е прекалено голяма хапка дори и за САЩ. Милиард и половина население, 15 трилиона бвп. В Китай няма изнасилвания и кражби. А си краднал са те пратили да чукаш камъни в някой лагер в Тибет. Партията е сурова, но справедлива. Някаквш мюсюлмани тюрки се разбунтуваха и сега се водят безследно изчезнали. Към 1 милион от тях чукат камъни по лагерите. Затова храта в Китай са спокойни. Враговете са наказвани сурово и безмилостно.
8
4
 
17
 
! Отговори
4око преди 5 години
До жечков.Ти кога си ходил в Китай бе ***?Ако Китай е 0, значи булгристан е - 1000.Само едно влакче от метрото им ще побере всички селяни в София.
7
18
 
9
 
! Отговори
Жеков преди 5 години
Китай е кръгла нула без запада. Ако всички западни фирми изтеглят проиводството си, в Китай ще стане по-зле и от Северна Корея.
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво видяхме в петък вечер над централния площад в Буенос Айрес? Смяхме се на огромен балон, изобразяващ бай Дончо, пременен като бебе - с памперс и биберон - бебе, което се изживява като център на вселената. Видимо са имали предвид неговият непредвидим и капризен характер.
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казах ви, че САЩисаните ще клекнат пред Китай.Още Наполеон е казал, че "Китай е спящ гигант. Нека спи защото когато се събуди ще премести земята."