Той предсказа победата на Тръмп, а сега предрича импийчмънт

Не че няма шансове да оцелее, но това е малко вероятно!
4 яну 2019 21:45, Елка Василева
94
Той предсказа победата на Тръмп, а сега предрича импийчмънт
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Когато през 2016 г. всички предричаха победа за Хилари Клинтън, той обяви, че Тръмп ще спечели изборите. Същият човек сега смята, че през 2019 ще има процедура за импийчмънт срещу президента на САЩ.

Дали Доналд Тръмп ще промени поведението си през 2019 година? Навярно не. Ще се промени ли политиката на американския президент и неговото правителство? Едва ли. А дали демократите, които вече контролират Долната камара на парламента, ще поискат импийчмънт на президента, особено след като специалният следовател Робър Мълър представи резултатите от разследването си по т.нар. руска връзка?

"Смятам, че е по-вероятно Тръмп да бъде обвинен", прогнозира политологът от Американския университет във Вашингтон Алън Лихтмън, цитиран от Дойче веле. Историкът, който през изминалите 30 години винаги правилно предсказваше резултатите от президентските избори, се превърна в медиен феномен, когато през 2016 година предрече победата на Тръмп, противопоставяйки се на всички останали прогнози. Сега Лихтмън е убеден, че от 2019 година до края на мандата си Доналд Тръмп ще води битка, за да остане на власт. Битка, която навярно ще загуби.

Досега Тръмп можеше да се осланя на републиканското мнозинство в Конгреса, което го предпазваше от процедура за импийчмънт. След междинните избори през ноември миналата година съотношението на силите обаче се промени. Демократите вече разполагат с нови 30 места в Камарата на представителите. Достатъчно е мнозинство само от един глас, за да бъде заведена процедура по импийчмънт на президента. Тази възможност сега вече е напълно реална.

Обвинението става все по-вероятно

На 3 януари 2019 година се провежда първото заседание на Камарата на представителите под новото ръководство на демократите. Това увеличава натискът срещу президента. "Ако Робърт Мълър стигне до някои неприятни за Тръмп резултати в своето разследване, привържениците на Демократическата партия още по-активно ще започнат да настояват за процедура по импийчмънт. Докладът на Мълър представлява огромна заплаха за Тръмп", казва Алън Лихтмън.

Политологът е сигурен, че Мълър разполага с много информации за връзките на близкото обкръжение на Тръмп с Русия. Тези информации биха могли докажат, че е имало манипулации на изборите през 2016 година, с което е бил нанесен удар срещу демокрацията. "Не вярвам, че Мълър е работил толкова време, за да каже в крайна сметка: Извинявайте, но не открих нищо сериозно. По-скоро мисля, че той ще представи някои важни доказателства за наличието на „руска следа“ в предизборната кампания на Тръмп", казва Алън Лихтмън.

Лихтмън е убеден, че срещу Тръмп ще бъде повдигнато обвинение. Нещо повече – политологът смята, че е възможно президентът действително да бъде отстранен от властта. Един импийчмънт обаче изисква мнозинство от две трети в Сената, а там доминират републиканците.

Това означава, че известна част от съпартийците на Тръмп би трябвало да гласуват против собствения си президент. "Подобен сценарий не е чак толкова невероятен, колкото може би се струва на мнозина", твърди Лихтмън. Много републиканци загубиха местата си в Камарата на представителите именно заради политиката на Тръмп. А през 2020 отново ще има избори за президент и за Конгрес. Голяма част от републиканските депутати навярно няма сляпо да подкрепят Тръмп, за да не застрашат собственото си преизбиране.

Мнозина предпочитат Майк Пенс

"Тръмп може да загуби властта, ако републиканците сметнат, че президентът ги повлича надолу. Те вече не са лоялни към него. Ако републиканците започнат да се страхуват, че ще загубят собствения си електорат заради политиката на президента, те навярно ще го оставят да падне", казва Алън Лихтмън. Всичко явно ще зависи от по-нататъшния развой на събитията, който републиканците следят много внимателно.

„Навремето те поддържаха Ричард Никсън, но когато доказателствата за аферата „Уотъргейт“ станаха крайно категорични, се обърнаха срещу него. Аз не твърдя, че Тръмп няма шансове да оцелее, но казвам, че това е малко вероятно", допълва политологът.

Не бива да се забравя и един решаващ аспект, подчертава Алън Лихтмън: "Ако Тръмп бъде свален от власт, президент ще стане не демократката Нанси Пелоси, а Майк Пенс. А вицепрезидентът е човек, когото немалко републиканци в Конгреса предпочитат пред Тръмп".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
30
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 5 години
До Starija hushКолега, ти каква система ползваш не знам, но в днешно време дори мотиките имат инсталирана кирилица! Ако кажеш каква система ползваш, може да ти помогнем как да си инсталираш кирилицата. Да пишеш на български език с латиница е като да свириш на цигулка с дърварски ръкавици!И между другото, пожелава весела и щастлива, здрава и права, богата и благодатна нова година на всички!
53
8
 
14
 
! Отговори
Дедо Ванго преди 5 години
Предсказвам че Алън Льохтман от Дойче Дезинформеле е *** и либералсоросоид. Винаги (ги) познавам.
52
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Импийчмънт ама друг път! Иска им се на джeндъpите. Само така Тръмп, мaчкaй либepacткaта copocoиднa cгaн!
51
4
 
1
 
! Отговори
Starija hush преди 5 години
Za6to samo v tozi skapan vestnik triqt mnenieto na latinica a v vestnik Sega moze na latinica i drigite vestnici?Pusnete kirilica be bedni va6kari!
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, поне този път предвидливо попитаха политолог, а не бобър от Пенсилвания или пор от Тексас!
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В едно съм категорично съгласен с политолога - всичко ще зависи от по-нататъшния развой на събитията.
48
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демократите са БСП и ДПС в едно!Тръмп ги прави луди!
47
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най големия лъжец в историята на Белия Дом.
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mental handicap.Последна година и безбройни съдебни дела.Внимавайте, какво си пожелавате.
45
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Перфектно, сваляйте Тръпмито. Кандидати мноооого. Само в това издание в изтеклата седмица четох за две кандидатки - първата Анжелина Жоли (бившата на Брад Пит), а другата Ким Кардашиян. Предполагам, че в следващите избори тоава ще бъдат двете главни претендентки, които напълно ще подхождат на интелекта и морала на т.н. американска нация.
44
5
 
9
 
! Отговори
Лихтмън... преди 5 години
Фамилията е повече от красноречива и напълно характеризира и демаскира въпросното лице.
43
4
 
19
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Не си даваме Тръмпи и той няма да се даде. При него безработицата спадна рекордно, производството в Америка се увеличава, той има и още ходове и все полезни за Америка. По-адекватен американски президент не е имало отдавна
42
5
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Има малки ръце, ама грездеят му е голям !Още две години ще го ядат джендърите и ще сънуват импийчмънт ...
41
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп има малки... ръце!!Агент Сторми Даниълс! ЦРУ!!
40
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са пред фалит, търсим къде да запалим война!! Агент Лендън Донован! ЦРУ!!
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакай...
38
5
 
5
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
А китайците ще го издухат много здраво, щото целия пазар им е в УСА.А те ръгат дотации в юани на производството за износ.
37
1
 
1
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
А ако Т ви изглежда *** или ***, запитайте се колко такива милиярдери знаете. Писането по соц. Мрежи е само начин. А дааИ Русия вече не е врага.
36
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Онова 28 годишното е тъ,по като Нинова и двете няма никакъв шанс ... Ама *** *** си
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръм има подкрепа и сред Жълтите американци и( старото поколение Латино американци остановени американци от поколения) традициони католици