Нова финансова криза се задава. Тръгва от US студентите!?

Те дължат на държавата общо $1,5 трилиона
Обновена: 15 яну 2019 07:17 | 14 яну 2019 21:30, Елка Василева
256
Нова финансова криза се задава. Тръгва от US студентите!?
Снимка: архив, Reuters

Днес американските студенти са така задлъжнели, както никога досега. Студентските кредити в САЩ са втората по размер планина от дългове след ипотечните кредити. Според някои това може да предизвика нова финансова криза, пише Дойче веле.

Преди три години американката Тони Винсент завършва специалността "Публично здраве". За да може да следва, тя тегли шестцифрен кредит. Придобиването на бакалавърска степен в държавен американски университет ѝ е струвало 15 000 долара, а на магистърска степен в реномирания университет "Джордж Вашингтон" - 85 000 долара.

Днес Винсент е на 32 години, работи като програмен мениджър в неправителствена организация и координира здравни проекти. Със заплатата, която получава, не може бързо да покрие кредитите. След три години работа дълговете ѝ възлизат на 80 000 долара.

Средно по 25 000 долара дългове

Тони Винсент е само една от 44-те милиона млади американци, получавали студентски кредити. Общата сума на задлъжняването им към държавата е 1,5 трилиона долара. Толкова, колкото никога досега. По-голямо е само задлъжняването на американците по ипотечните кредити.

Още по темата

Днес в САЩ студентските кредити съставляват 7% от държавните дългове. Към тях се прибавят и частни студентски кредити в размер на над 64 милиарда долара, отпуснати например от банки. Според изследване на Федералния резерв от юни 2018 години 42% от американските студенти са теглили кредит за следването си. Средното задлъжняване е между 20 000 и 25 000 долара.

Реално обаче задлъжняването на студента е дори по-високо. Онези, които са започнали следването си през 2016, дължат на държавата средно по над 37 000 долара. Джон Фънсмит, който е директор на университетския съюз American Council on Education изтъква, че броят на студентите е нараснал, а това означава, че се теглят и повече студентски кредити. А с това нараства и задлъжняването.

Действително през есента на 2018 година в американските университети са се записали близо 20 милиона студенти. Днес високата квалификация е по-важна от когато и да било. Според изследване на университета в Джорджтаун от 2013 година до 2020 за 65% от всички работни места в САЩ ще се изисква бакалавърска степен. Тони Винсент е наясно с това. "Следването е моята инвестиция в бъдещето", казва тя.

Само че този вид инвестиция изисква все повече разноски. Защото следването става по-скъпо. От 1988 насам разходите за следване са нараснали четворно - в зависимост от висшето учебно заведение и продължителността на следването.

Четиригодишно обучение в държавен университет излиза междувременно 20 000 долара, а в частен университет - 50 000 долара. Същевременно вноските за покриване на студентски кредит възлизат средно на 351 долара месечно. Константин Янелис, който преподава финанси в университета в Ню Йорк посочва, че много студенти имат проблеми с покриването на кредитите си. От общо 44 милиона задлъжнели над 10% изобщо не успяват да изплатят дълговете си.

Иде ли нова криза?

Кредитор в 90% от случаите е държавата. Плащанията на студенти, които не могат да покрият вноските си, натоварват данъкоплатците. Тенденцията е тревожна: в бъдеще все повече студенти няма да са в състояние да покриват вноските по задлъжняването си. До 2023 година броят на тези длъжници може да нарасне от 10% на 40%, както сочат данни на "Brookings Institut".

От години медиите обръщат внимание, че това развитие напомня за ситуацията преди краха на инвестиционната банка "Лемън брадърс" и последвалата през 2008 финансова криза. Телевизия CNBC говори в тази връзка за голям балон, който скоро може да се спука. А Fox News и други медии пишат за криза, наподобяваща тази с ипотечните кредити преди години.

В дългосрочен план огромното задлъжняване на американските студенти може да се отрази негативно на икономиката. Защото силно задлъжнелите млади хора са и по-слаби потребители: те ще купуват по-малко автомобили, по-малко имоти, по-малко стоки. Шефът на Федералния резерв Джером Пауъл изтъкна преди време, че растящото задлъжняване по студентските кредити представлява макроикономически риск. "То може да доведе и до забавяне на икономическия растеж", смята Пауъл.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много си неграмотен,жалко че казваш,че си от Щатите!Би трябвало да знаеш,че 4 процента е ГОДИШНАТА ставка.Хайде сега умножи по годините на заема и ще видиш РЕАЛНИТЕ проценти.Аман от прости реднеци!То и на къщите е 3-4 процента лихвата,ама за 30 години изплащаш двойно сумата!Или може би никога не си теглил заем за собственост?!Ако теглиш 100 бона,не връщаш сто и три хиляди!А 200-300.Вестникарски самохвалковци.
96
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Г. Сомов Е прав, ако имаш да изплащаш $100к , И изкарваш $100к на година пак е много трудно. Специално ако имаш жена, деца , mortgage, car payment, CC balance-------------А кой ти каза че трябва да имаш жена , mortgage, car payment, CC balance ?Те там не се женят на по 18 години като в БГ-то :)Нито е задължително да имаш къща , нито кола.
95
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отворко,американката Тони Винсент очаква да й платиш дълга,който е нищо за теб!Или Може да й се обадиш,да й кажеш,че е смотанячка.Както и другите няколко милиона,като нея!Успех!
94
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 170Кой ти ги каза тея 20% бе кратун ?20% е лихвата когато теглиш кеш от кредит карта. Кредитите за образование и закупуване на жилище са много ниски от порядъка на 3-4%. И ти Америка си я виждал само по филмите май.
93
1
 
9
 
! Отговори
Г. Сомов преди 5 години
Е. Е прав, ако имаш да изплащаш $100к , И изкарваш $100к на година пак е много трудно. Специално ако имаш жена, деца , mortgage, car payment, CC balance . Нищо не остава. Лихвите са също високи. Тези училищни заеми са измама срещу тъпите от средната класа.
92
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100 бона с лихвите за 30 години са 300000,или по хиляда на месец.Викаш,нищо е 20 процента от дохода за 30 години да заминава в друг джоб?Добре!Явно американците грешат,като казват,че е проблем!Сега остава тях да убедиш,не нас!
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според съвецките другари на Дойче веле не може да се вярва така че смело заявявам: FAKE NEWS !
90
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Е50-100 бона дълг са страшно много пари дори и за САЩ!--------------Е, не са. При условие че годишната ти заплата е 50-100 бона са дори нищо !
89
2
 
13
 
! Отговори
Е преди 5 години
50-100 бона дълг са страшно много пари дори и за САЩ!Заради лихвите!И това го знае всеки нормален човек там!Иначе ако бе толкова лесно да се изплащат,подобни статии изобщо нямаше да ги има!Тези разказвачи на басни за лесноизплащаемите заеми,ако знаеха английски да ги разкажат на самите американци...ама уви,не могат а и не смеят,защото ще ги помислят за луди!Басните вървят за пред хора,които си нямат хал-хабер!
88
0
 
4
 
! Отговори
Г. Сомов преди 5 години
До Тоя със Над 15г. стаж в Америка. А бе и ти ли беше нагъл като мен първите 15г. ? И я кажи как да се поправя или просто времето в Щатите ще ме промени , например както тебе ?
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нема да се плашите ватенки, те еврейчетата в кризите правят най-много пари. И вашите ще вземат...
86
1
 
19
 
! Отговори
Ти да видиш преди 5 години
Бре Бре все преуспели и умни милионери пишат от Щатите в Днес.бг!Каква чест,а?Нямат си друга работа.Просто отварят очите на слепите.И обясняват как американците са се объркали,като казват,че имат сериозни проблеми с кредитите за обучение!Бре,Бре и Тръмп се е объркал....И гумнното ако е американско,мирише по друг начин и е хубаво!
85
5
 
7
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Интересно как никои от сметкаджиите по-долу не добавя лихвата към цифричката, а тази лихва е брутална ... 20%+
84
1
 
7
 
! Отговори
Г. Сомов преди 5 години
Браво бе , Новоизлюпени Американцивие мерите по 15г. От Текезесето даваха визите за Америка и то само на някои от нас които гледахме крави. А вие кои *** ви изтърваха ?
83
0
 
7
 
! Отговори
Г. Сомов преди 5 години
До Новоизлюпеният Американец. Браво на твоите деца , че са завършили UCLA. Добро училище. Дано си бил кадърен и си изкарвал достатъчно да им платиш школата и да не се впрягат с тези гадни заеми. И дано те си намерят добра работа.
82
1
 
4
 
! Отговори
Г. Сомов преди 5 години
До Един От Там,, браво бе , изплатена къща е добре. Само да не е там в Чикаго при аборигените или на къра в Небраска. А там това дето каза Лизнеш, Близнеш не разбрах. Не се движа между сексуално извратени елементи. И до другият ново излюпен Американец , Ти в кой клас си бе ?
81
2
 
2
 
! Отговори
Един от там преди 5 години
Седех , така , па си викам що да не напиша....Г. Сомов,Ако тия неща бяха верни USA щеше да купува F16 от Република България.
80
0
 
2
 
! Отговори
Един от там преди 5 години
Еми и аз тъй направих.Квото пращат - в банката и като звърши ликвидирахме.
79
3
 
20
 
! Отговори
Г. Сомов преди 5 години
Повечето от тези заеми са дадени на ниско интелигентни хора които учат безполезни занаятия в втора класа Университети. Заемите са гарантирани от държавата. Училищата правят пари. Професорите изкарват по $200К годишно. И накрая ученикът открива , че неговата диплома за Африкански Обичаи и Изкуство и Хъманна Наука на Латино Психиката нищо не струва и почва работа за $12. на час в Starbucks. След като живее година и половина в избата на майка си почва да мисли за Демократичен Социализъм .
78
10
 
8
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Русофренията не спи че руските деца не теглят кредити а преглъщат гледайки ЮЕСЕЙ училища с лъскави чинове и баскетболни игрища и ка осравнят с русские школы-олющени мазилки,строшен и чинове и висящ портрет на Путин над дъската за писане и набиване всеки ден крак военен марш на училищния двор под команда от ,,пенсионирано,, любезно зелено човече им иде да преплуват с лодки Беринговия проток към Аляска