В най-набожния щат Алабама учат за чудесата на сексуалното въздържание

Църквата и държавата там все повече се сближават
11 юни 2019 21:45, Елка Василева
67
В най-набожния щат Алабама учат за чудесата на сексуалното въздържание
Снимка: архив, Reuters

В щата Алабама човек трябва само да погледне нагоре, за да види църква. Възможно е скоро в класните стаи на държавните училища да се окачат разпятия, а абортът да бъде смятан за престъпление. Там е израснала Марго Хартлайн, която е била научена, че трябва да остане девствена до деня на брака си.

Нещата обаче не преминават по план: 25-годишната жена сега е хомосексуална активистка, която защитава правото на аборт, пише Франс прес.

"Няма причина да следвам правилата на система от вярвания, към която не принадлежа", обяснява тя, имайки предвид влиянието на религията върху редица обществени въпроси.

През май Алабама прие закон за забрана на абортите, дори в случаи на изнасилване или кръвосмешение, в който абортът се отъждествява с убийство. Той ще влезе в сила през ноември, ако не бъде блокиран по съдебен път дотогава.

Този южен щат е най-набожният в САЩ. Разположен е в "библейския пояс" в югоизточната част на страната, а 82 процента от неговите 4,8 милиона жители казват, че вярват в Бог "с абсолютна убеденост" според анкета на центъра Пю от 2016 г.

В държавната гимназия, където е учила Марго Хартлайн, е имало програма за набиране на ученички от горните класове, които да учат по-малките на "чудесата на сексуалното въздържание".

Преди това преподавателите разпитвали по-възрастните гимназистки, за да се уверят, че са девствени.

"Беше толкова смущаващ личен въпрос", спомня си младата жена.

Според Аманда Рейес, говорителка на НПО "Йелоухамър фънд", която финансира абортите на жени с ниски доходи, в гимназиите на Алабама се учи, че сексът е "нещо, което може да се случва само в рамките на хетеросексуален брак".

А става ли дума за противозачатъчни методи като ползването на презерватив?
"О, не. Господи, не", отвръща тя през смях.

Двете активистки обвиняват властите на Алабама, че нехаят за жените. Не само заради липсата на здравни служби, а най-вече защото въздържанието е единственият противозачатъчен метод, който се преподава в училище.

Насърчаване на въздържанието

Щатът не изисква да има сексуално обучение в училище. Ако обаче има такова, преподавателите трябва да следват "инструкциите" от кодекса на Алабама от 1975 г.

Тези инструкции насърчават "въздържанието, по-специално като единственият сигурен начин да се спрат венерическите болести и нежеланите бременности", обяснява говорителят на министерството на образованието на Алабама Майкъл Сибли.

По думите му това е "задължителен минимум", а училищата могат да преподават и други противозачатъчни методи, ако местните училищни власти им разрешат - което според Марго Хартлайн и Аманда Рейес рядко се случва.
В текста освен това се изисква от учителите да преподават, че хомосексуалността е "нарушение, наказуемо от закона". В законопроект, който не можа да бъде гласуван на последната сесия на местния Конгрес, се предлага този параграф да отпадне.

ООН смята сексуалното обучение и равенството на половете за човешки права.

Според религиозните консерватори обаче подробното сексуално обучение би било в разрез с ценностите, които тийнейджърите учат у дома.

Преподаване на Библията

Властите също така одобриха закон, който позволява преподаване на Библията и религиозната история в държавни училища, както и да се излага на показ религиозна иконография в класните стаи.

В текста се уточнява, че преподавателите не трябва да рекламират или да проявяват враждебност към някоя религия.

Мярката очаква одобрение от губернаторката Кей Айви, която вече подписа закона за забрана на абортите, изтъквайки религиозни аргументи.

"Много щати въвеждат изучаването на Библията. Страхотно!", написа през януари в Тwitter президентът Доналд Тръмп, след като няколко щата приеха подобни закони.

Как обаче стои въпросът с разделението на църквата и държавата?

Двете "все повече се сближават", казва Андре Райланд, ръководител на местния отдел на Американската асоциация на хуманистите, която се бори срещу вкарването на религиозни вярвания в законодателните актове.

"Има религиозни групи, които се опитват да вкарат повече религия в американската обществена система", казва той и добавя, че евангелските протестантски църкви са най-активни в тази борба.

В действителност забраната на абортите в Алабама е била гласувана от 25 бели мъже, които до един се идентифицират като членове на евангелска, баптистка, епископална или презвитерианска църква.

"Не е лесно", въздиша Андре Райланд.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абортът в късните месеци Е убийство, аман от либерални статийки
26
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20-тата си годишнина вече бях опаткал 5, с всяка грубо бях изкарал по година, на 23 се ожених, не съм случвал на девственица. Сега съм на 35 за да добиете горе-долу представа за периода през който съм действал. Това с въздържанието до брака изобщо не го разбирам, хормоните бушуват- искаш да правиш секс и го правиш. Тези явно ги учат на някаква форма на фригидност.
25
1
 
20
 
! Отговори
дойче веле джендъри преди 4 години
И си отваряте гугъл и пишете прoститутки в алабама и ви излизат мякуде към 50000 резултата за всякакъв вид жрици дори някои са си направили общество в което си обсъждат проблемите на браншът.Направи ми впечатление че в някакво градче с бройка население 11000 човека има 174 *** от цял свят....И това са само тия официалните. В смисъл не е като да са пуритани и моралисти.Ако спазваме пропорцията в Сф би трябвало да има около 25 000 ***.Ако някой се сеща за толкоз много да казва.
24
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много-много... Колко да са много?Точно в Алабама белите са си най-истински.
23
9
 
10
 
! Отговори
В гЭ ЙоРопа преди 4 години
ако не си еднополов трябва поне 3 аборта до 15 години да си направила - иначе, не си постигнала нищо в живота!!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми чи да ни са кат вази! РАЗВРАТНИЦИ!
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Алабама крепост на Конфедерацията ... бачкат и слушкат." абсолютно си прав. Но са много. А в едно съжителство културите на отделните групи си влияят. Независимо черни и бели, роби и мастари. Ако си чел нещо от американски антрополози(социални) ще откриеш че дори езикът и културата на белите в тези щати са повлияни от тези на черните.Неизбежно.Нали са заедно.
20
4
 
5
 
! Отговори
Факр5 преди 4 години
Когато в БългАрия мъжете и жените са се обичали и наслаждавали едни на други в Задморски Рогатистан протоприматите още са били по дърветата.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тогава защо пазите диети и не спите по 18 часа на денонощие?"За да питат глупавите, затова!
18
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Желанието за скс е толкова естествено, колкото храната и съняТогава защо пазите диети и не спите по 18 часа на денонощие?
17
7
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Сексуалното въздържание е приоритет на благородните човеци, низшите касти се плющят като животните.
16
3
 
8
 
! Отговори
Agam преди 4 години
Библията е свещена. Къде го пише? Амиии в библията.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свобода, демокрация и човешки права. Пък на нас ни намират кусусри.
14
3
 
19
 
! Отговори
Манчо преди 4 години
Желанието за скс е толкова естествено, колкото храната и съня. Всевъзможни гурута, неспособни да живеят живота на нормалните хора постоянно внушават, че в тази физиологична нужда има нещо нередно. Дори и в природата определени видове правят скс за удоволствие. Обаче при човеците едни асоциални елементи четат морал как, видиш ли, било само за правене на деца. Те тия индивиди обикновено не са направили нищо в живота, ама нейсе.
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в Алабама са много афроамериканцитеАлабама е една от крепостите на Южната Конфедерация, там черните слушат и бачкат.
12
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Сексуалното въздържание е приоритет на благородните човеци, низшите касти се плющят като животните" Очевидно май.ка ти не е била на това мнение. Колко жалко, indeed.
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Сексуалното въздържание е приоритет на благородните човеци, низшите касти се плющят като животните"
10
8
 
16
 
! Отговори
Esc. преди 4 години
Религията не е довела човечеството до нищо добро, само кръв, безсмислена жестокост и м.ло.мни забрани с цел контрол на постъпките, думите и даже мислите на хората, т.е. на самата им същност. Колкото и пъти да питаш религиозните девианти кога, къде и с какво въображаемите им приятели и техните "служители" са допринесли с нещо за човешкия прогрес отговор няма. Само шикалкавене и заплахи в стил "ще гориш 'нам къде си".
9
6
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Сексуалното въздържание е приоритет на благородните човеци, низшите касти се плющят като животните.
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ползата от сексуалното въздържание е огромна, но чудеса от това не могат да се очакват. И няма нищо общо с набожността, впрочем набожните са едни от най-похотливите хора. Повечето хора са още на такова ниво, че трябва да си задоволяват нагона, тези хора най-добре да се задомят и в семейството да си задоволяват нагоните, няма нищо лошо, по-лошо е да се правят на набожни и целомъдрени.