Тръмп стъпи в Северна Корея: Това е велик ден за света!

Той стана първият американски президент, стъпил в тази територия
Обновена: 30 юни 2019 14:20 | 30 юни 2019 14:20, Петя Славова
50

Доналд Тръмп се ръкува през границата с водача на Северна Корея Ким Чен-ун и прекрачи демаркационната линия, с което стана първият действат президент на САЩ, стъпил на севернокорейска територия, предадоха световните агенции.
Още по темата

Тази трета среща между двамата за малко повече от година засилва надеждите за възобновяване на преговорите за ядреното разоръжаване на Пхенян, предаде Ройтерс.

Тръмп прекоси демаркационната линия - символ на Студената война - и за кратко пребивава на севернокорейска територия. Така той стана първият действащ държавен глава на САЩ, стъпил в изолираната държава. Малко по-късно Ким се присъедини към Тръмп и влезе на територията на Южна Корея.

"Това е велик ден за света", заяви Тръмп, докато двамата стояха сред представителите на пресата, съветници и телохранители. Ким изглеждаше в добро настроение, докато обменяше реплики с Тръмп чрез преводач. "Това е проява на неговата добра воля", каза Ким по адрес на събеседника си.

Двамата си размениха устни покани за посещения в Пхенян и Вашингтон. След първото ръкостискане между Тръмп и Ким към тях се присъeдини южнокорейският президент Мун Дже-ин. Преди това той бе похвалил двамата лидери за проявената "такава смелост" и изразил надежда, че Тръмп "ще остане в историята" като президента на САЩ, постигнал мир на Корейския полуостров.

Доналд Тръмп пристигна в Южна Корея късно в събота след форума на Г-20 в Осака, където изнeнадващо направи предложение в "Туитър" за среща с Ким Чен-ун на 38-ия паралел. Севернокореецът откликна на предложението, припомни Ройтерс.

В миналото в КНДР са пребивавали двама бивши американски президенти - Джими Картър през 1994 и 2010 г. и Бил Клинтън през 2009 г.

Тръмп каза на събеседника си, че за него е голяма чест да бъде на това място. "Горд съм, че стъпих в Северна Корея отвъд линията", обяви той и добави, че се чувства прекрасно. Чрез преводач Ким Чен-ун поздрави Тръмп, че е прекрачил демаркационната линия, което нарече "смел и решителен акт", който "означава, че искаме да сложим край на неприятното минало".

Ким Чен-ун премина линията и стъпи на южнокорейска територия и тогава президентът на САЩ каза, че ще го покани в Белия дом, пише БТА.

Тази трета среща на Тръмп и Ким стана пред обективите на телевизионни камери и предавана на жило по американски новинарски канали.

Засега няма признаци за пробив в замрелите преговори за ядрено разоръжаване на Северна Корея, отбеляза АП. Според ТАСС двамата лидери са започнали преговори в т.нар. Дом на свободата от южната страна на границата.

Преди срещата с Ким Чен Ун, Тръмп и южнкорейският му колега Мун Дже Ин посетиха границата и разговаряха от върха на наблюдателната кула, която гледа към Северна Корея и демилитаризираната зона, припомни Bulgaria ON AIR.

Мун Дже Ин похвали Тръмп и Ким Чен-ун за смелостта да проведат срещата и изрази надежда, че Тръмп ще остане в историята като президентът, постигнал мир на Корейския полуостров.

Демилитаризираната зона е широка около 4 км и 250 км дълга. Тя разделя полуострова след края на Корейската война през 1953 година. Въпреки че в тази област няма военни съоръжения или персонал, отвъд нея се намира една от най-силно милитаризираните граници в света.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Епа и аз днеска прескочих до бакалията, ама не се хваля толкова. Чак па велик ден не бих казал.
21
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Клекна на колене пред началник Ким ! Краварите са страхливи и подли !
20
7
 
21
 
! Отговори
Асд преди 4 години
Разликата между Северна Корея и България е че там има държава, иначе цензурата е една и съща.
19
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една малка стъпка на Корея голям скок на Тръмп
18
15
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Ако Дони бе ходил на тоалетна в СК, то ще имаше гръмки заглавия от типа: "Тръмп се изходи в Северна Корея: Това е велик ден за света!" Но ако оставим глупостите на страна, то следва въпросът: И какво следва от това?
17
11
 
11
 
! Отговори
българин преди 4 години
Велил "велик" Колко да е велик? -:)Дъртака ще иска Кимчо да се разоръжи и му "клекне" А ако Кимчо е *** ще го направи.Но мисля че е хитър и разбира от сделки.Та ще видим!
16
8
 
13
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Като вземем самолетите, никой няма да смее да пристъпи и тук!
15
11
 
25
 
! Отговори
истината е друга преди 4 години
Бо Тик Вун е много по-велик - Обединителят на Северните Балкани, Южните Балкани, Западните Балкани и Междуконтиненталните Балкани!!
14
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти сравни ли радев с Тръмп и България със САЩ :) хахаххахаНевменяеммм
13
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако го беше направил Радев,щяха да му поискат импийчмънт,но щом е големият брат-можееее.Двоен стандарт в мисленето на някои "либерални" българи.
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, Доналд Тръмп прекрачи демаркационната линия в 08:04 ч. българско време.Забележете, че на нашите либерални медии им бяха необходими повече от 6 часа за съгласуване.
11
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много смешен военния диктатор. Беден и надут хахаххаха с широки крачоли.Иначе Браво на Тръмп.. Опитва се човека, без война да прави нещата. За сега му се получава да видим до кога. САЩ са единствените пръслащи пари и правещи опити да оправят проблеми... Другите къде са? Всеки си папка сладко и се прави на сляп.
10
11
 
7
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендрВеган преди 4 години
Любовта ми с Туск е по-силна и от тази между Ленин и Зиновиев, не мога да го гледам този Бял Хетеро Мъж ядящ телешки стекове и отричащ измамата на Хилядолетието - Глобалното Затопляне!!
9
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво! Историческо събитие.Политиката е силната страна на Америка.Винаги постигат своето.
8
12
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
просто си объркал, кой е Диктатор и Кой е Съюзник! Най-голямата Диктатура на Планетата е Брюксел!!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, Доналд Тръмп прекрачи демаркационната линия и сред фотографите настъпи такава паника и тичане, че в суматохата получи травма прес скретарят на БД Стефани Гришъм.
6
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано да изгуби изборите ,че САЩ съвсем изгубиха посоката.Всеки диктатор е приятел ,всеки съюзник е враг.
5
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп ще продава ли оръжие на сев.Корея.Дребен кокошкар.
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вий СК не я мислетеМислете какво ще папкате утре.И как ще гласувате следващия път.
3
7
 
10
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
ИзПеркел Трепери като Есенен Лист, а Жюнкер си лекува иши аса! Эврапа - първа!!