Глоба за компания заради смъртта от свръхдоза на хиляди

Съд в САЩ осъди "Джонсън енд Джонсън" да плати $572 млн.
27 авг 2019 10:11, Елка Василева
10
Глоба за компания заради смъртта от свръхдоза на хиляди
Снимка: архив, Reuters

Американски съд осъди компанията "Джонсън енд Джонсън" да плати 572 милиона долара на щата Оклахома, предадоха Франс прес и ТАСС.

Според съда компанията е допринесла за кризата с опиоидите, която доведе до смъртта от свръхдози на десетки хиляди хора.

"Кризата с опиоидите опустоши щата Оклахома", заяви съдията, постановил решението.

Още по темата

Съдът мотивира решението си с аргумента, че компанията е разпространила на пазара болкоуспокояващи, които са въвеждали пациентите в заблуждение.

По този начин съдът уважи иска, предявен срещу "Джонсън енд Джонсън" от прокуратурата на щата Оклахома. Компанията обяви, че ще обжалва съдебното решение, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Кризата с опиоидите, която специалистите смятат за един от най-сериозните проблеми на американското здравеопазване, започва през 90-те години на миналия век.

Медицинското издание STAT прогнозира, че ако не бъдат взети спешни мерки, то от свръхдози опиоиди в Съединените щати през следващите десет години могат да умрат около 500 000 души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Това би трябвало да е новина номер 1, но в България е пълно с точно такива гламави овце, като американците, които пляскат на СДС и ГЕРБ и ще бъдат избити от същите, защото това е демокрацията: лап едно апче и ай в гроба!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно тези шампоанчета имат особено отвратителен аромат и кой знае с какво са бъкани.
5
3
 
25
 
! Отговори
By the way преди 4 години
Бебешките шампоани на "Джонсън енд Джонсън" и десетки други техни съмнителни продукти отдавна са заляли българския пазар, но на никой това не му прави впечатление, нито се сеща да ги изследва за безвредност.
4
0
 
21
 
! Отговори
Разликата преди 4 години
В България това просто няма как да се случи. Абсурд е някой да осъди фирма производител на лекарства, като някоя на Киро-гела например.
3
0
 
33
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
САЩ е държава овладяна от бизнесмени и банкери с двойно гражданство, като всяка една война водена от ПСВ насам не е по никакъв начин в интерес на хората в държавата.Плащат най скъпите лекарства, там инсулина за един месец струва 1000 долара, докато в Канада е 200 долара. Над 50 милиона бездомни, близо 100 милиона на купони за храна. Но иначе над трилион за 3 години военен бюджет, милиони и милиарди за организации като Ам. за България и така на татък
2
3
 
39
 
! Отговори
Сетила се Мери... преди 4 години
Това да съсипеш цяла нация за толкова кратко време и да продължаваш с мантрата "Цигарите са лошо, ксанакса е добро, яжте ГМО", да видиотяваш децата си с антидепресанти, защото били хиперактивни, да блъскаш флуор във водата и захар във всичко, ежедневно да подаряваш по 10 милиона на държава-терорист 1 в Близкия изток... бе няма да ми стигне мястото! Алчна корпорация, а не държава.
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щото живота е много хубав, затова има и криза с опоиди... Нормалното възприятие на света е болезнено за нормалния човек. Цяла северна Европа е в същата ситуация. Англичаните също. Не са виновни компаниите, виновна е системата. Но системата винаги си намира друг виновен.