Най-смъртоносната субстанция в САЩ – фентанилът!

В момента зад океана се предозира най-често с него
13 дек 2018 22:20,
15
Най-смъртоносната субстанция в САЩ – фентанилът!
Снимка: pixabay

Фентанилът е обезболяващ и наркотичен аналгетик използван отдавна в медицината. В момента е наркотикът, с който най-често се предозира в САЩ. Последните цифри от Националния център за здравна статистика на САЩ сочат, че честотата на предозиране с наркотици, включващи синтетичния опиоид, нараства със 113% всяка година от 2013 г. до 2016 г.

Броят на всички случаи на свръхдоза наркотици скача с 54% всяка година между 2011 и 2016 г. През 2016 г. има 63 632 смъртни случая от предозиране с наркотици.

Според доклада, който анализира смъртните случаи от свръхдоза с наркотици между 2011 и 2016 г., фентанилът е бил замесен в близо 29% от смъртните случаи при свръхдоза през 2016 г. През 2011 г. фентанил е бил замесен само в 4% от всички смъртни случаи, свързани с наркотици. По това време оксикодонът е най-разпространеното лекарство, което представлявало 13% от всички случаи на предозиране с фатален край.

От 2012 г. до 2015 г. хероинът се превръща в най-смъртоносният наркотик. През 2011 г. броят на случаите на предозиране с фатален изход от хероин е бил 4 571 или 11% от всички смъртни случаи от наркотици. През 2016 г. броят им се е утроил до 15 961 смъртни случая, което представлява една четвърт от всички случаи на предозиране с наркотици през годината.

Авторите на новото проучване също установиха, че повечето свръхдози включват повече от едно лекарство. През 2016 г. 2 от 5 смъртни случая на свръхдоза, свързани с употребата на кокаин, включват и фентанил. Почти една трета от свръхдозите, свързани с фентанил, също включват хероин. Повече от 20% от свързаните с метастан фатални свръхдози също включват хероин.

През 2016 г. над 18 000 смъртни случая на свръхдоза включват фентанил, а 16 000 смъртни случая се дължат на хероин, което показва, че класацията се води от фентанила.

Макар че много експерти посочиха, че излишъкът на болкоуспокояващи с рецепта е основата на опиоидната криза в САЩ, те уточняват, че целия целия този процес еволюира първо в хероинова криза, а сега в епидемия от фентанил.

През разглеждания период 2011-16 г. броят на свръхдозите, свързани с употребата на метадон, е намалял.

Но д-р Андрю Колодни, съосновател на сдружението на лекарите за отговорно предписване на опиоиди, предупреди да не интерпретираме тези констатации като край на проблема с лекарствата по предписание. Колидни, който не участва в проучването, посочи, че в щати като Оклахома, смъртността от свръхдоза с опиоиди по лекарско предписание все още надвишава броя на смъртните случаи от хероин и фентанил.

"Фентанилът е толкова смъртоносен, че в географските райони, където има наситеност, смъртта се е покачила така, както никога досега не сме виждали", отбелязва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
5
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
До До Народна Просветаосвен това изключително уместното заглавие цели възможно окелетяване на конкретен продукт, а материала в статията е за злоупотреба с наркотични и/или обезболяващи препарати. малко като бай иван дето спечелил москвич, а се оказало че не било москвич, а волгата на кмета, и не я е спечелил, а го е прегазила.
12
1
 
2
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
До До Народна Просветаи точно какво ще открия, освен ресурси чиито материали виреят от ваксина срещу диабета до заговорите на рептилоидите? резко не си открил америка. а тоя "преводен" материал е ужасен и структурата му вади очи, написан е хората да се спрат на първите две изречения и да извадят погрешния извод. това си е подвеждаща информация, подвеждащата информация е фейк.
11
1
 
3
 
! Отговори
До Народна Просвета преди 5 години
Напиши в Гугъл: Opioid Crisis in USA
10
2
 
3
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
поредното фейкче да опраиме квотата постове. структура на статията: 2 (две) изречения в началото, предполагаемо подзаглавие, по темата. после никому ненужни статистически данни, съдържащи дори опровержение на тезата, 2 абзаца за ползата от хероина (нали темата беше за фентанил??) и 3 талиги нонсенс от доктор чието име за аудиторията на сайта е синоним на "на бръснаря на брат му на третия братовчед чичо му". читалищна работа.
9
4
 
3
 
! Отговори
До Гошу тъпото преди 5 години
Ами гледам кадри в тубата и все са от краварника разни ***, бели *** пред краварски полицаи. П.С. наркопазараът се контролира от краварските институции. Основно се плаща с дойляри по наркоканалите и картелите щот дойлярите не миришат..
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ;-)В Русия имат по-грозен проблем. Казва се Крокодил. Потърси, но да знаеш не е приятно за окото.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВикодин
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
някои помни ли какво пиеше доктор Хаус?
5
7
 
6
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До РусонефилИ друго, в *** има много повече наркомани от САЩ. Отделно, че те са измислили най-изродската дрога в света - Крокодил и само те, великите "православни славяни" си я употребяват. Напишете в Гуглето "Крокодил дрога" и се полюбувайте какво причинява. Няма да повярвате на очите си, гарантирам ви.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И богатите палчат. Няма нищо по-добро от това да си отиват от качествена китайска химия. Свободния пазар се определя от търсенето и предлагането. Някъде пишеше, че бил 200 пъти по-силен от морфина - а честито на печалившите.
3
3
 
5
 
! Отговори
До деебил 2 преди 5 години
Ко,ко?Нищо не разбрах.Такива неграмотници ли взимат вече?
2
11
 
8
 
! Отговори
Русонефил преди 5 години
Ще ти обясним. Първо не са 50-60. Зарад толкова няма да издават общодържавна забрана боряшникът да не се продава под цената на алкхола. Второ: историята с боряшника не е просто дрогата, а мизерията . Трето в САЩ зависимите не подкопават устоите на обществото и държавата, както в Русия. Тия дни беше поставен скенер на руско летище, който да не пропуска употребявали алкохол внимание!!! за персонала. Коментарът, както се казва, е излишен.
1
7
 
21
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Ха сега ми обяснявайте, че в Русия 50-60 души (а не десетки хиляди като в САЩ) са се натровили с "Боярищник"!