16 евро заплата на час, но кадри няма – криза в строителния бранш

В Германия строителни работници се търсят, но няма желаещи
25 сеп 2019 16:20,
152

Работите по строежите не е лесна, нито в дъжд, нито под слънчевите лъчи. Няма и достатъчно желаещи да работят, няма и обучители.

"Има недостиг на нови попълнения. Няма млади хора, които да желаят да вършат тази работа. на повечето им липсва издържливост. Вкъщи може би получават всичко наготово, а тук трябва да се доказват", обяснява пред DW Рихард Щьоцнер, ръководител на строителна бригада.

Липсата на кадри сре певръща в още по-голям проблем за фирмите. Работа има, персонал не - обяснява Щефан Хирш, директор в строителна фирма.

Той обяснява, че веднага би взел още 20 души служители, но няма работници. Поради липса на персонал отказва поръчки за работа.

"Ресурсите са изчерпани. Демографските проблеми почват да се усещат и при нас", обяснява той. За да запази персонала си е вдигнал надниците от 16 до 18 евро на час.

Според него лошият имидж на бранша също влияе на евентуалните работници.

Проблемът е в много други сфери. Все по-малко млади хора избират да изучават занаятчийски професии.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО 51 Прав си 90лв. на час. Така съм работя до 11ч. и за днес край.
52
5
 
28
 
! Отговори
Славюч преди 4 години
Никви пари не се правят в Бг.Всичките псевдогъ.ари ги знам бмв Е60 дизел 2005.Пари правел в Бг смех пълен.А и аутсотсинга е към краят си.В бъдеще ще става само по-зле.Който успял да се махне от тука успял който не е да му мисли.
51
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилното решение е. Отивасе в борсата по труда в най скъпите градове в Германия, Франкфурт на Майн, Хамбург, Мюнхен. Четеш какво търсят и кандидатстваш. Така отпадат посредниците разбойници. Във Франкфурт на час е 71 евро в строителството. Като не знаеш немски причаш на югословенски и целио свет ще те разбере, може и полски . После се самоучиш на deutsche и шпрехаш. Радиш на светло а може и на църно важно е да радиш. Ако попаднеш на руска шпионка в бюрото по труда във Франкфурт. Немедлено
50
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Повече от 1500 лв в Бг никой не изкарва по нормален начин кой квот ще да ви разправя."Бе да не се хваля, ама ги правя повече от двойно. И не съм в София, там са ми детето и бившата. И в Пловдив не съм, и във Варна не съм, и в Бургас не съм. Като се замисля, май града в който работя не е в топ 10 на големите градове. И тука с тая заплата съм като в София с 20к. Аре, 15к. Сладка длъжност, пък нито съм връзкар, нито с научни степени. *** бакалавър(не по втория начин). Тъй че - може.
49
1
 
54
 
! Отговори
Реалността е преди 4 години
Ако Българин отиде в Германия ще взима 1500? на месец и ще живеете по строежите!Не се лъжете!
48
9
 
14
 
! Отговори
До DE преди 4 години
Имаш ама много голяма грешка .Явно още работа не си захващал.Има много специалисти и специалности ,занаяти и професии с над 2000 лева заплата. Но тук виждам само ,,трудещи се над клавиатурата"неудачници. Онези със големите заплати ползват компютъра за съвсем други цели. Но не за вайкане и т.р.о.лене?
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами пробвайте с 50 евро на час?
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Бг часовата цена на занаят се прави така. Взима се средната на чиновник . депутат, журналист за месец е 6000лв или на нормален час му е 31.74лв. Но това му е от яслата. При частника има риск , отговорност, гаранция. Умножава се по 3 и се получава 95.22 лв. с представена фактура плюс ДДС. Без фактура може и за 90лв.а час.
45
2
 
10
 
! Отговори
днес преди 4 години
Нали ще вземат емигранти от Италия и Гърция тези от корабите където са на брега.Тяхното положение ще го разрешат но Бай Борисов няма да направи нищо и ще вика ЕВРОПАААА айде на маслините,Правителставата мислят за народа си, за разлика от бг.правителството те напускат държавата на бегом
44
3
 
15
 
! Отговори
Адолф преди 4 години
Един приятел отиде в Швеция по строителството. Тук предварително подписа декларация, че ще праска по минимум 10 квадрата гипс картон за час и половина със всичките замазки и подробности. Отделно, че няма да консумира грам алкохол в делничните дни :)))))
43
0
 
7
 
! Отговори
До 47 преди 4 години
И колко хора работят в "Либхер", ***?
42
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До DE"Онзи г-н рекламиращ Либхер лъже. Там старите служители тип "обикновен работик" взимат макс 1200лв."До вчера всички пишехте как хората масово бачкат за 600-700 лв, сега стана само 1 200 .Хайде до края на седмицата ще стигнем до истинските стойности. :)
41
3
 
25
 
! Отговори
DE преди 4 години
Затова всичко от БГ избяга навън. Тук специалистите взимат макс 1500-2000лв (изключвам програмистите). Е по добре в Германия за 2500 евра отколкото в БГ за 1500лв. Онзи г-н рекламиращ Либхер лъже. Там старите служители тип "обикновен работик" взимат макс 1200лв.
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СлавючНе само край София а и край Варна изгарят неаполитанския ***.
39
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34 Какви лекари и адвокати ?Вески майстор- зидар, фаянсаджия, шпакловичк и т.н не пада по 5 000 не месец.Викни ги да ти налепят плочки в банята за 2 дни работа ще ти взаимат над 1000 лв само за труд. И няма лошо.Ама 90% от българите искат без никакви умения да изкарват по 2-3 000 лв.
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минималната заплата в строителния бранш е 12,60 евро на час бруто---Минимална заплата по браншове в Германия няма. Има само една обща минимална заплата и това са 9,19 евро бруто на час. Обявата за строителни работници за 12,20 евро на час я прочетох току-що, още е онлайн и фирмата се казва MW Bauservice. В мнозинството други обява информация за конкретна заплата на час няма.
37
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то и на немците хич не им се работи. Само да има от някъде да вземат парички. Бабите и дядовците са с яки портфейли. Робите да бачкат ама и те умряха.
36
3
 
39
 
! Отговори
Славюч преди 4 години
Никви пари не се правят в Бг барман в англия за две седмици прави повече пари от прословутото ви ай ти за месец.Тва са фактите.Кой квот ще да разправя.Пари се правят в Бг да ако имаш тираджииски услуги и плащаш на шоферите мизерни пари и пцуеш Макрон или изкупуваш *** на Неапол и го палиш край София.Пародия на държава.Лекарите трябва да черпят ако не бъдат пребити в някое гето.
35
1
 
44
 
! Отговори
Барселона преди 4 години
Така ще е хората не искат да се ...изгърбят ...от работа и на старини да гушнат букета рано,рано или да оставят доста пари по аптеките...Някой да каже кое му е привлекателното на строителството...нищо...Всеки гледа на хляба мекото,и на работата лекото...
34
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 35 "Може би в София, но не навсякъде"В Либхер в Пловдив обикновен работник взима 1 500 лв. желаещи няма, непрекъснато търсят работници.