Накъде отиват Съединените щати с тези бели стари мъже?

Кандидатите за президент са на 73, 77 и 78 години
12 мар 2020 21:30, Елка Василева
142
Накъде отиват Съединените щати с тези бели стари мъже?
Бърни Сандърс. Снимка: архив, БГНЕС

Средната възраст на американското население е 38 години, а само след 15 години белите неиспаноговорящи ще са под 50%. Кандидатите за президент обаче са на 73, 77 и 78 години. Накъде върви Америка с тези бели стари мъже?

Те са на 73, 77 и 78 и са много заможни: човек би могъл да помисли, че става дума за трима играчи на голф в някой старчески дом в Калифорния. Но става дума за друго: сегашният американски президент, който иска да бъде преизбран, е на 73 години. Неговият потенциален противник ще е на 77 или 78 години - в зависимост от това дали Джо Байдън или Бърни Сандърс ще победи в предварителните избори на Демократическата партия, пише Дойче веле.

78-годишният Майкъл Блумбърг вече се отказа от кандидатурата си, също както и Елизабет Уорън, която с нейните 70 години беше нещо като подрастващ политик в тази групичка.

Напред към геронтокрацията?

САЩ явно са на път да се превърнат в геронтокрация. Като мерило в случая може да послужи Бил Клинтън, чийто мандат завърши преди точно 19 години. Днес той е 73-годишен, с което все пак е значително по-млад и от Тръмп, и от Байдън, и от Сандърс. Има и друг характерен показател: средната възраст на населението на САЩ (38 години) е точно наполовина по-ниска от тази на кандидат-президентите.

Още по темата

И още нещо: обществото в САЩ е твърде разнородно. Днес белите неиспаноговорящи американци все още са мнозинство, но броят им се топи прогресивно. До 2045 година навярно те ще са под 50% от населението. И тъй като в САЩ, както и на почти всички други места по света, половината от населението са жени, избирането на един възрастен бял мъж за президент на държавата явно се превръща в истински анахронизъм.

Фактът, че въпреки всичко ще се стигне именно дотам, се дължи на структурен проблем - на американската избирателна система. Благодарение на нея побеждава не човекът, събрал най-многото гласове. Такъв беше случаят например с Хилари Клинтън, която през 2016 получи близо три милиона гласа повече от Доналд Тръмп, но това се оказа маловажно. САЩ имат избирателна система, която датира от времето на пощенските карети и която деформира изборния резултат точно два пъти.

Несправедлива избирателна система

Президентът се избира от избирателна колегия, но броят на делегатите в нея не е пропорционален на числеността на населението в съответните щати. По-малките щати с преобладаващо фермерско население са значително по-силно представени от останалите. Това означава, че гласовете на избирателите от тези щати имат по-голяма тежест за крайния резултат. Освен това всички американски щати, със само две изключения, предават делегатските си гласове на местния победител в гласуването, следвайки принципа "победителят получава всичко". Това означава, че подадените гласове за кандидат, който не излезе победител, всъщност остават без значение.

Резултатът от тези особености е, че изборите за президент всъщност се решават в няколко отделни щата. Анализатори предполагат, че на изборите през ноември Доналд Тръмп може би ще получи до 9 милиона гласа по-малко от съперника си от Демократическата партия. Но въпреки това той може да надделее в президентската надпревара, ако успее да спечели щатите Аризона, Флорида, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин. Изборите във всички останали 45 щата на практика се оказват напълно ненужни. Възрастните бели кандидати и една остаряла и крайно несправедлива избирателна система са заплаха за американската демокрация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
1
 
! Отговори
Отиват към преди 4 години
Накъде отиват? Отиват към геронтокрацията от късните години на СССР.
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франция е люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Няма държава, която да не дължи нещо на Франция. Държави като САЩ, Германия, Англия, Италия, Испания, Полша, Румъния, Югославия, Белгия, Швейцария дължат съществуването си на Франция. Париж е най-красивия и величествен град. Франция е създателща и на ЕС. Vive la France!
112
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе без Франция нямаше да има САЩ, Европа е номер 1.
111
0
 
1
 
! Отговори
машалла преди 4 години
Големи умници сте!Като ви чета постовете,и черна завист ме загризва!
110
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ са най-великата държава в историята на човечеството. В никой друг момент в световната история не е имало по-могъща и влиятелна страна.Това не дава мира на разни дрeбни човечета.
109
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АПОЛО--17Това не е анти-американска статия, а достойна критика в полза на САЩ, за да се видят пропуските в системата на демокрацията, защото никоя държава не е станала по-богата,когато се изолира от света, а такива нискоинтелигентни вманиачени в себе си хора като Тръмп всъщност правят лоша услуга на САЩ и на Европа според мен.
108
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До какво се чудим Да, какво се чудим, личи си ,че фермери и еснафи предимно гласуват за такова куку като Тръмп.
107
0
 
7
 
! Отговори
какво се чудим преди 4 години
Това че фермерите са с по-голяма тежест на гласовете в американската избирателна система не е чак толкова лошо .Ако тук се приеме образователния ценз да има различна тежест например висше оразование да тежи за 3 гласа , средно за 2 гласа основна за 1 глас ,без образоване 0 .Така ще отпадне купуването на гласове .
106
0
 
1
 
! Отговори
Ленин преди 4 години
А за какво черни "мъже"?
105
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Факт е че избирателната им система е от 18 век. Явно ги устройва и досега. Устройва властимащите им де. А щом тях ги устройва, дали е справедлива или не.. десетата дупка на кавала
104
15
 
4
 
! Отговори
АПОЛО--17 преди 4 години
Антиамерикански хистеричен коментар !! Чудно как не "споменават" ,че САЩ не са ходили на Луната ! Излъгали са ни ,ето виждаш ли ,и то 6 пъти ! То и лисицата се отказала от гроздето ,нали знаете притчата.... С възрастни ,или невъзрастни президенти Америка си върви напред ! А ние да си гледаме нашия хал ,че само боксуваме !
103
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво значение има дали са бели?
102
7
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
В БГ няма общински съвет без дърти, на практика несменяеми, комунисти от БКП, заели високите постове доживотно...
101
0
 
6
 
! Отговори
dido преди 4 години
абе като погледнеш назад има тук таме някой по млад от тея ходещи зомбита ( кандидат президенти )
100
2
 
6
 
! Отговори
икономист преди 4 години
И какво общо има това, че в Северна Дакота се произвежда голяма част от земеделската продукция на САЩ? Колко процента от населението на тоя щат е ангажирано в това производство? Земята вече отдавна не се обработва с животинска тяга и човешка сила!В момента, много по-важни за икономиката са производствата с висока добавена стойност, които са съсредоточени именно в най-големите щати, в които се намира и голямата маса от населението на САЩ.
99
2
 
14
 
! Отговори
логика преди 4 години
След черни и млади мъже идва Тръмп- така, че кое е по- добре?
98
5
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Американ и ИСТОРИЧАРНе знам дали двамата не сте един и същ човек, но е видимо, че не ви слушат много главите!Отговорете ми само на един риторичен въпрос: А правилно ли е малките щати да се налагат над големите, които са и с много по-голямо население? Защото при тази избирателна система в САЩ, се получава точно това. Президентът е такъв целите САЩ, а не само за няколко отделни щата. Това би трябвало да означава, че победител трбява да бъде кандидатът с най-голям брой гласове.
97
7
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До нтсПо принцип съм съгласен с теб, че работещите и образованите хора, трябва да имат повече права от тези, които по една или друга причина не работят и не са се изучили достатъчно.Обаче не съм съгласен да се отнемат права на български граждани, дадени им по Конституция, каквито са правото им труд и избирателното право! Не съм съгласен, тези хора, които не работят, особено пък заради икономически причини, които не зависят от тях, да нямат никакви социални права!
96
4
 
0
 
! Отговори
Bai Dan. преди 4 години
Kum grobishtata.
95
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светът се управлява от психопати,онлайн филм в Youtube. Защо стадото ги следва и стигна до тук? Казват да не следваме стадото защото ще газим в тор.Е,честито на всички овце следвали партии и обещания за по-добър живот.Пак идете на избори и гласувайте.