Двойният страх в САЩ – COVID-19 и високите сметки за лечението

Повечето американци не могат да платят за здравето си
Обновена: 31 мар 2020 18:15 | 31 мар 2020 18:00, Бойчо Попов
79
Двойният страх в САЩ – COVID-19 и високите сметки за лечението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След лечението си срещу коронавирус на Дани Аскини ѝ стават ясни две неща: тя избягва смъртта, но вероятно ще бъде съсипана до края на живота си. Тя няма да може никога в живота си да събере общо 34 927,43 долара за сметките за болници и лекари, пояснява американката пред списание Time.

Току-що е загубила работата си и е щяла да започне следващата. В тази опасна междинна фаза тя е нямала здравно осигуряване. Типична ситуация в САЩ, където предимно работодателите осигуряват здравното осигуряване.

Още по темата

Болестта на Дани Аскини се случва преди президентът на САЩ Доналд Тръмп да обещае, че всички американци могат да бъдат тествани безплатно за вируса. Дори това не би спасило от финансов колапс жената. С цена от около 900 долара тестовете биха били най-малкият и проблем. След обещанието на Тръмп здравните застрахователи и болниците веднага дадоха да се разбере, че само тестът е безплатен, но не и лечението.

Пандемията на коронавируса тласка американската здравна система до своя предел по два начина. От една страна, налице е очевиден проблем: в епицентъра на епидемията, особено в Ню Йорк, болниците вече са претоварени. Президентът Тръмп обаче в момента се въздържа от широки забрани за излизания.

В Prebysterian Hospital Columbia-Irving двама пациенти с коронавирус вече споделят една система за апаратно дишане, защото в противен случай броят на апаратите не би бил достатъчен. Други болници използват хладилни камиони, за да съхраняват временно починалите от вируса. Същевременно пикът на пандемията според губернатора Андрю Куомо се очаква след две-три седмици.

От транспортирането на пациентите до лекари, болници, аптеки, здравно осигуряване, фармацевтично производство: здравната система в САЩ е до голяма степен ориентирана към печалбата. Това причинява изключителна тежест дори в нормални времена - около 60 процента от частните фалити в САЩ се дължат на прекалено високи и неплатими болнични сметки. Във времена на пандемия този проблем е още по-болезнен и огромните слабости на американската здравна система стават особено видими.

Тя произвежда свръхпредлагане за всички онези, които могат да си го позволят, на цената на огромни разходи. В долния край обаче принуждава хората от по-ниската средна класа да се откажат от необходимите лечения или финансово да рухнат. Държавата плаща само разходите за лечение на най-бедните и пенсионерите.

След реформата в здравеопазването по време на управлението на президента Барак Обама ("Obamacare") преди десет години всички граждани на САЩ имат право на здравно осигуряване без предварителна здравна проверка - огромна стъпка напред за американските стандарти. Застрахованите обаче трудно могат да разберат кои обезщетения се покриват от отделните полици и какви допълнителни плащания е нужно да се извършват. Например някои, но в никакъв случай не всички, застрахователни компании обявиха, че ще се откажат от доплащането от пациента, което иначе би се дължало за лечение на вируса.

Проучване на калифорнийската Kaiser Family Foundation и Peterson Center of Healthcare предоставя някои данни. Според него средностатистически човек без застраховка ще получи фактура от 9 763 долара, ако няма усложнения. При усложнения сумата стига до 20 000 долара. Дори при здравно осигурен доплащането може да достигне сума до 1300 долара на човек. В семейство, в което човек лесно предава вируса на останалите, това бързо води до финансов колапс.

Това се доказва от статистиката на Федералния резерв на САЩ, според която 40 процента от всички домакинства в САЩ не биха могли да се справят с изненадващи разходи за 400 долара без да продадат неищо, да помолят приятели или семейство за помощ или да отидат в заложната къща. Във Флорида заложните къщи са обявени за „критично важни“ магазини, заедно с магазините за хранителни стоки или аптеките, и им е позволено да остават отворени по време на ограниченията заради вируса.

САЩ бързат да преодолеят най-големите пропуски в своята здравна система в рамките на настоящата криза. Само че основните слабости не могат да бъдат компенсирани бързо. "Можете да се лекувате в Ню Йорк независимо от вашия имиграционен статус или колко можете да платите", казва градът в своя уебсайт. Броят на хората, които са тествани положително в града, наскоро се увеличи бързо, тъй като в момента щатът Ню Йорк тества по 16 000 души на ден. Все пак напредъкът е бавен.

През изминалата седмица демократите и републиканците постигнаха съгласие за редица помощи за страдащите от коронавируса и за съмнителните случаи. За първи път вече има гарантирано продължително плащане от 14 дни в случай на заболяване или карантина. Въпреки това, тези решения, които са много щедри за американските стандарти, се отнасят само за работодатели с до 500 служители. Големите компании, в които работят около половината от американците, са изключени.

Те обикновено имат доброволно непрекъснато изплащане на заплати. Само че около десет процента от служителите в големите компании нямат право на продължителни заплати. Компании с по-малко от 50 служители, както и болници и старчески домове, също могат да бъдат освободени от задължението за продължителни заплати.

Продължението на статията четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ся ще ви светна за годишната заплата от $50,000.Има такъв човек дето туй му е заплата и на седмица взима чисти 650-700.Плаща каквото иска. Има и друг с $50,000. С платена от фирмата кола, къща, здравна застраховка, пенсьонен фонд и две почивки по 15 дни. Зимна и лятна.Къщата зависи къде е и каксе подържа. Колата зависи каква е и на колко се сменя. Здравната застраховка е пълна, а пенсьонния фонд е богат.Та и двамата взимат едни пари и плащат почти едни и същи данъци.
46
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В щатите който работи има пари и може да си позволи всичко."който какво работи?Че то работата не е ли за да си осигуриш кефа - а не да си усигуриш гробно мвсто?От много работа - спомени няма!
45
6
 
12
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Я американите да изкопират нашата здравна система. Където внасят само баламите, а с приоритет се лекуват тия дето не са направили една вноска през живота си. Черняците например.
44
0
 
13
 
! Отговори
Американската мечта преди 4 години
"здравната система в САЩ е до голяма степен ориентирана към печалбата" то и тука е така вече.Ориентациата не е към хората а към 'икономиката' и 'капиталите'!То затова искат да ни сменят с роботи - те не хващат унищожителни вируси.Интересното е кой ще купува правеното от роботи - сигурно други роботи?
43
5
 
16
 
! Отговори
Promo преди 4 години
Че те в САЩ имат ли здравеопазване изобщо? Мда, нямат !
42
5
 
11
 
! Отговори
Чан Чун преди 4 години
Исгнилият капиталисъм се сгломоляса от един долноплобен вилус от нашата лаболатолия.
41
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И накрая да ви посъветвам да не се сравнявате със САЩ. Американците работят цял живот по начин, който много българи не могат да си представят.Те са богати и щатите са богати и федералните.Там могат да дадът 50 млрд US$ за нещо.В България като им даде ЕС 100 млн и има за .... работа цяла година.В природата е така: имаш крава....
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е поне американските компании уволняват хора на ред.
39
5
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
защо умря българката в Питсбърг защото няма пари за лечение
38
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щатите затова са първи в света, щото, който има крава пие мляко. Който няма- гледа.И никой му не идва на ум да каже да разделиш млякото ти с тия дето нямат.
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп обяви план стоежи и ремонти на инфраструктура за 2 трилиона долара. Ето това се казва антикризисна мярка!А нашите мушмуроци още се чудят как да шият наморници.
36
8
 
18
 
! Отговори
българин преди 4 години
В тази измислена държава.Не ме интересува какво се случва Там!
35
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие живота в САЩ не го разбирате.Опитвате се да видите широкия свят през една тясна ключалка. Видите нещо и почвате да крещите за него.В щатите има огромна област от икономиката, която се нарича здравнозастраховане.В щатите който работи има пари и може да си позволи всичко. Който не работи -докъдето я докара.Ако те закарат в болница, след инцидент, има спецялен отдел, департамент, който търси дали, и как си застрахован, ако не ти издирват всичките авоари и ги запорират, според състоянието ти
34
10
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
На това се вика на гол знаето какво чифте пищови!ФАЩ са страна от третия свят не го ли разбрахте!
33
6
 
30
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
Токова си *** бате, че не е истина. Вземи прочети малко преди да пишеш глупости. Средната годишна заплата в САЩ е около 50 000$, по - голямата част от американците не могат да си позволят болнично лечение. Дори не могат да си позволят да извикат линейка, щото едно возене до болницата им е от 200 до 2000$.
32
47
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
40000 долара се изкарват за няколко месеца в сащ, статията е проруска простотия!ДОлу БСП!
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първи ще лекуват шведите без здравни осигуровки, щото са по-нахални.
30
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ню Йор си пазари директно 45 хладилни тира за трупове. WSJ от преди 4 дена. Нямали пари за лекари.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България заприличва на САЩ с 1 милиона без здравен данък и не могат да се лекуват.
28
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19Високи заплати щото печатат, не изкарват и половината. Затова и не могат да плащат, учението скъпо, здравеопазването пак там. Но колите им евтини да олицетворяват американската мечта... селтациМоите роднини у щатско взимат некви мизерни 1200-1300 долара на месец. В момента са в неплатена отпуска...