Двойният страх в САЩ – COVID-19 и високите сметки за лечението

Повечето американци не могат да платят за здравето си
Обновена: 31 мар 2020 18:15 | 31 мар 2020 18:00, Бойчо Попов
79
Двойният страх в САЩ – COVID-19 и високите сметки за лечението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След лечението си срещу коронавирус на Дани Аскини ѝ стават ясни две неща: тя избягва смъртта, но вероятно ще бъде съсипана до края на живота си. Тя няма да може никога в живота си да събере общо 34 927,43 долара за сметките за болници и лекари, пояснява американката пред списание Time.

Току-що е загубила работата си и е щяла да започне следващата. В тази опасна междинна фаза тя е нямала здравно осигуряване. Типична ситуация в САЩ, където предимно работодателите осигуряват здравното осигуряване.

Още по темата

Болестта на Дани Аскини се случва преди президентът на САЩ Доналд Тръмп да обещае, че всички американци могат да бъдат тествани безплатно за вируса. Дори това не би спасило от финансов колапс жената. С цена от около 900 долара тестовете биха били най-малкият и проблем. След обещанието на Тръмп здравните застрахователи и болниците веднага дадоха да се разбере, че само тестът е безплатен, но не и лечението.

Пандемията на коронавируса тласка американската здравна система до своя предел по два начина. От една страна, налице е очевиден проблем: в епицентъра на епидемията, особено в Ню Йорк, болниците вече са претоварени. Президентът Тръмп обаче в момента се въздържа от широки забрани за излизания.

В Prebysterian Hospital Columbia-Irving двама пациенти с коронавирус вече споделят една система за апаратно дишане, защото в противен случай броят на апаратите не би бил достатъчен. Други болници използват хладилни камиони, за да съхраняват временно починалите от вируса. Същевременно пикът на пандемията според губернатора Андрю Куомо се очаква след две-три седмици.

От транспортирането на пациентите до лекари, болници, аптеки, здравно осигуряване, фармацевтично производство: здравната система в САЩ е до голяма степен ориентирана към печалбата. Това причинява изключителна тежест дори в нормални времена - около 60 процента от частните фалити в САЩ се дължат на прекалено високи и неплатими болнични сметки. Във времена на пандемия този проблем е още по-болезнен и огромните слабости на американската здравна система стават особено видими.

Тя произвежда свръхпредлагане за всички онези, които могат да си го позволят, на цената на огромни разходи. В долния край обаче принуждава хората от по-ниската средна класа да се откажат от необходимите лечения или финансово да рухнат. Държавата плаща само разходите за лечение на най-бедните и пенсионерите.

След реформата в здравеопазването по време на управлението на президента Барак Обама ("Obamacare") преди десет години всички граждани на САЩ имат право на здравно осигуряване без предварителна здравна проверка - огромна стъпка напред за американските стандарти. Застрахованите обаче трудно могат да разберат кои обезщетения се покриват от отделните полици и какви допълнителни плащания е нужно да се извършват. Например някои, но в никакъв случай не всички, застрахователни компании обявиха, че ще се откажат от доплащането от пациента, което иначе би се дължало за лечение на вируса.

Проучване на калифорнийската Kaiser Family Foundation и Peterson Center of Healthcare предоставя някои данни. Според него средностатистически човек без застраховка ще получи фактура от 9 763 долара, ако няма усложнения. При усложнения сумата стига до 20 000 долара. Дори при здравно осигурен доплащането може да достигне сума до 1300 долара на човек. В семейство, в което човек лесно предава вируса на останалите, това бързо води до финансов колапс.

Това се доказва от статистиката на Федералния резерв на САЩ, според която 40 процента от всички домакинства в САЩ не биха могли да се справят с изненадващи разходи за 400 долара без да продадат неищо, да помолят приятели или семейство за помощ или да отидат в заложната къща. Във Флорида заложните къщи са обявени за „критично важни“ магазини, заедно с магазините за хранителни стоки или аптеките, и им е позволено да остават отворени по време на ограниченията заради вируса.

САЩ бързат да преодолеят най-големите пропуски в своята здравна система в рамките на настоящата криза. Само че основните слабости не могат да бъдат компенсирани бързо. "Можете да се лекувате в Ню Йорк независимо от вашия имиграционен статус или колко можете да платите", казва градът в своя уебсайт. Броят на хората, които са тествани положително в града, наскоро се увеличи бързо, тъй като в момента щатът Ню Йорк тества по 16 000 души на ден. Все пак напредъкът е бавен.

През изминалата седмица демократите и републиканците постигнаха съгласие за редица помощи за страдащите от коронавируса и за съмнителните случаи. За първи път вече има гарантирано продължително плащане от 14 дни в случай на заболяване или карантина. Въпреки това, тези решения, които са много щедри за американските стандарти, се отнасят само за работодатели с до 500 служители. Големите компании, в които работят около половината от американците, са изключени.

Те обикновено имат доброволно непрекъснато изплащане на заплати. Само че около десет процента от служителите в големите компании нямат право на продължителни заплати. Компании с по-малко от 50 служители, както и болници и старчески домове, също могат да бъдат освободени от задължението за продължителни заплати.

Продължението на статията четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама те и китайците милиярд и половина а успяха да локализират всичко а тия 300 милиона и е ужас така че кой как се справя е видно И няма да пишете лошо за американците или че са номер едно или нищо
26
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова са зле че Китай и Русия им пращат хуманитарни помощи и Тръмп чупи затрогващи стойки. Смях ти казвам.
25
8
 
3
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Други болници използват хладилни камиони, за да съхраняват временно починалите от вируса.Авторите: четете какво сте написали. Понякога трябва корекция. Това звучи грубо!
24
5
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
До Анонимен 17Мдааа, наистина е голяма! Толкова голяма, че няма никаква здравна система способна да защити населението си !
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!И какво от това? Какво значение има броя на тестовете? А нещо по повод 1000 умрели в 9 мил Ню Йорк и "само" 8 починали в 7 мил България?
22
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плебса в България трябва да си знае мястото като в САЩ, а не да се сравнява с умните и кадърните.
21
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плебсът в САЩ е същият като нашия. Само че плебсът там си знае защо е ***- не е учил, мързелив е, обинява себе си за мизерията си. А плебсът тука- Луната му виновна, космосът, държавата. Отиде да "работи" в ЕС- отново последна дупка на кавала. Неквалифициран, неконкурентноспособен, мързелив, некадърен. Абе, лош материал. Със сигурност доста по-лош от лошия, който си знае мястото. А в САЩ е къде, къде по-строго за плебса. Не е като тука. Разлигавен *** с последен модел смартфон и какво ли не.
20
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 милиона в САЩ нямат здравни застраховки и не могат да си позволят прегледи и здравни услуги. И имат още 10 милиона нелегални емигранти които никога не се преглеждат и не ходят на лекар.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това че тестваме по малко не е критерий ей сега да се разболея и се обадя ще откажат да ме тестват ли какво при положение че имам симптоми пълни глупости факт е че за сега сме добре с епидемията и дано е все така малка държава с три основни летища без 10 милионни градове вируса обича навалици
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уж високи заплати в САЩ а пък не могат да плащат.
17
8
 
29
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Мустафа да каже какво да купим тази година от САЩ да помогнем да братята американци които ни освободиха от СССРско робство и ни донесоха свобода и демокрация. Да купим няколко хиляди модернизирани 70 годишни американски танкове за 4 милиарда, каквото каже Мустафа.
16
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ 16КОВИД, никаква здравна система, фалити на шистови компании, колосален външен дъл и още по-колосален вътрешен - все още ли вярвате, че САЩ са някаква сила ?Не някаква а голяма сила! :)))))))) Винаги са били и ще бъдат за разлика от фишек-рубладжиите!:)))))))))
15
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A Путин защо сипа новичок в салатата на Гебрев, а?
14
8
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
КОВИД, никаква здравна система, фалити на шистови компании, колосален външен дъл и още по-колосален вътрешен - все още ли вярвате, че САЩ са някаква сила ?
13
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Петър Славов 12В Ню Йорк са умрели 1000 в България 8.Ето това е на добрия показател за броя на заразените.........Сравняваш слона с бълхата, но вече всеки знае колко е акъла на повечето редови български *** от държавата Лаянярийка! :))))))))))
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Написали сте пълни глупости.
11
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците били зле а българите в Гявнярия - пърхат та излитат! Абе лайнюве български, американците си имат бенефити за всеки и всичко и най-важното с случая са съобразени със стандарта на живот а не са като минималните български пенсии! Вари го печи го, пак българския традиционен лайнюсто ще го изяде. :)))))))))))))))
10
4
 
6
 
! Отговори
Петър Славов преди 4 години
до хахахаВ Ню Йорк са умрели 1000 в България 8.Ето това е на добрия показател за броя на заразените
9
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КРАВАРИИИ,КАКВОТО ПОСЯХТЕ СЕГА ТОВА ЖЪНЕТЕ...
8
0
 
9
 
! Отговори
No Comments преди 4 години
По този повод турският здравен министър Фаруттин Коджа каза: "Сега е ясна и цената на лечението от коронавирус."А нашата е 618 лв...