Бригади към САЩ ще има, САЩ отлагат началото на програмата с 13 дни

Очакваха се първите студенти към 1 май, сега ще заминат към 13-и
1 апр 2020 07:10,
170
Бригади към САЩ ще има, САЩ отлагат началото на програмата с 13 дни
Снимка: Pixabay

Студентски бригади в САЩ ще има въпреки изказването на ген. Мутафчийски, че нашите студенти не се готвят да пътуват никъде. Това казаха от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен. Програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ и към настоящия момент не е спряна. Засега преки откази вследствие от изказването на ген. Мутачийски няма, предава БНТ.

Студентите изпаднаха в смут незабавно след изказването на ген. Мутафчийски, въпреки че беше почивен ден започнаха да звънят по телефоните, да изпращат имейли с въпроси дали това, което каза ген. Мутафчийски е вярно, ние ги успокоихме. Вярно е, че би трябвало да бъде информирано населението, но нека това да става само за реални и актуални мерки, които са в действие, каза Светлан Данев, собственик на агенция.

Още по темата

Програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ и наистина нейният старт е отложен с 13 дни. Сега тя ще започне на 13 май. Обикновено обаче повечето ни студенти пътуват през юни.

На този етап поне от тяхна гледна точка като държава, която би приела нашите студенти за лятото, те не са казвали нищо, което да отменя програмата и да ги спира да пътуват. Става дума за един период, който е след обявеното извънредно положение, което привършва поне към момента на 13 април, така че всички се надяваме и очакваме ситуацията не само в България, но и в целия свят да се нормализира след този период, коментира Станимир Найденов, мениджър по програмата.

Очаква се около 6 000 български студенти да участват в бригадите. Обикновено те се включват в сезонния бизнес- магазини, хотели, национални паркове, работят дори в Аляска. За жалост, по различни причини включително и коронавирус, има и такива, които вече са се отказали.

Поне към момента успяха да запазят спокойствие нашите клиенти... Засега преки откази вследствие от изказването на ген. Мутафчийски няма, добави той.

Хората, които се занимават с този бизнес казват още, че след края на бригадите в САЩ чрез спечелените пари студентите внасят 100 млн. лева в икономиката ни. Средства, които сега ще бъдат особено важни за малкия бизнес - кафенета, заведения за бързо хранене, фризьорски салони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
по добре в Китай да отидат, там поне заразата отшумява
95
4
 
10
 
! Отговори
госпожо преди 4 години
Госпожо, ако на вашето момиче му се работи през лятото, и в България може. Има сектори, които търсят работници и дават отлично заплащане. Но да отиде там, където вирусът сее смърт безогледно, само заради парите, е лудост. И една майка трябва да го ЗНАЕ, а не да пише /знаете какво/ по форумите. А и наричате хората от този форум с обидни думи. Как да ви наричам аз, като заради пустите пари сте готова да изпратите детето си в ада?
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да кажа няколко неща. Не ме интересува какво е казал някакакъв си Станимир Ангелов- *** балкански. В САЩ отложиха ВСИЧКО. Отложени са ни пътувания за май, юни и юли. В IT компания сме, ходим редовно всяка година там на различни summit event-и. Никой няма интерес да ходи. Бизнесът, чакащ сезонните си работници, в момента е в колапс- нищо не работи. Така че да си говорим празни приказки и да слушаме *** какво казва, е тотално безхаберие. Бригади ще има най-рано към средата на лятото.
93
0
 
9
 
! Отговори
промо преди 4 години
точно в САЩ сега....много требе си луд да отидеш
92
1
 
12
 
! Отговори
Примерно. преди 4 години
Не че нещо, но да кажем че САЩ е Италия в момента. Кой и с какъв акъл би тръгнал, понеже положението натам отива. Америка не е това, което е по телевизията, а хората които не ги показват. Само влезте в някой Щатски форум и вижте обикновените хора пред какво са изправени и после си отговорете ако има недостиг на работни места, дали ще е за бригади или за американците приоритета.
91
24
 
27
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Всичко ще мине до месец, два. Хубаво е че ще имат възможност младите ни студенти да видят нещо по различно от нашата *** в която живеем. Познавам хора които са ходили в САЩ точно по тази програма и сега са много по успешни в живота спрямо тези които са си стояли при мама и тате на хранилка...
90
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 4 години
До: номер 99Ама този път НАИСТИНА са страшни!Гледал съм не помня откога CNN. Откакто спряха руската ефирна телевизия може би.Винаги, по-точно от време на време пускат "Breaking news". И не само по тази а по повечето новинарски телевизии. И по нашите се случва. Когато бяха атентатите от 11 септември например - имах чувството, че гледам филм.Но всичко свърши бързо. А сега - краят му не се вижда. Дано не се сбъднат тези прогнози, но 200 хиляди трупа весело ли ти изглежда?
89
4
 
8
 
! Отговори
до 101 преди 4 години
Всичките те имат застраховка, не ги мисли. На една бригада, на която ходих, мой близък приятел си счупи ръката- трудова злополука. Освен, че прибра 50к обезщетение, не му дадоха да пипне работа цяло лято. Седеше и се разхождаше из Калифорния. Но да се пътува в момента е крайно безотговорно. Това, че към днешен момент програмата не е спряла, не означава, че няма да спре много скоро. Всичко в САЩ го отложиха наред, аз си отмених 3 пътувания до там- едното е за юни.
88
0
 
15
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Тези от агенциите са алчни на квадрат. Няма значение, че САЩ са номер 1 по заразени, няма значение, че нашите студенти могат да се разболеят.Важното е да не си изпуснат комисионните.
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом искат да заминават, но това да не е за сметка на България. Като се разболеят там, да се лекуват там, а не за наша сметка. Като се върнат, да са под карантина поне 40 дни и ако имат коронавирусът да си платят лечението.
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До А ако няма работа?Няма да има, вероятно ще имат недостиг единствено от санитарки по болниците и гробари. През предишната криза пак така ги подлъгаха, а като отидоха се оказа, че има работа за 4 часа, не за обещаните 8. Някои, които успяха да си намерят втора работа успяха поне да си занулят разходите, останалите пиха по една студена вода и им остана спомен само от обиколките през почивните дни.
85
3
 
2
 
! Отговори
До 88 - българин преди 4 години
С едно уточнение - новините по CNN винаги са СТРАШНИ! Иначе няма да са новини.
84
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мила Irenaira 1, пиша ви като човек, изградил семейство и обществен статус. Мениджър съм в IT компания, заплатата ми е петцифрена. Жена ми също е мениджър, но се занимава с маркетинг. Имаме и деца. Това, което бих ви казал, е че ние отлжихме сума summit-и в САЩ и командировки на 20 души, както и тиймбилдинг с топ employee-тата на компанията там. В момента има нещо много важно от бригадите- здравето на хората и разнасянето на заразата. Бригади тази година са вероятно чак лятото най-рано.
83
1
 
12
 
! Отговори
М0105 преди 4 години
До Irenaira 1За колко долара би рискувала живота на детето.си. Дъщеря ти и всичките студенти ще имат и друга възможност да пътуват в едно по-добро време. Просто приеми съветът ми присърце, не те съветвам от завист. Това което се случва е трагедия и най- доброто нещо което може да направиш е да си близо до дъщеря си. В Америка нещата се развиват много зле.
82
1
 
9
 
! Отговори
! До ирена преди 4 години
Ти не знам дали си била студентка, но много от нас са били тая история, че само отличници заминават по бригади ни е малко смешна. Огромна част заминават за купона, а и на немалък дял им се налага. Другата изтърсена простотия е как двойкаджиите в училище ставали отпадъци в обществото. Алберт Айнщайн, Бил Гейтс и Стив Джобс ще останат завинаги в историята като ярки умове и водачи на човешкия прогрес. Признай си, свръхамбициозен родител и нереализиран човек си, затова се гордееш с успехите на дете
81
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бригадите в България били нещо лошо, а бригадите в Кравария били нещо добро. Странно.
80
1
 
11
 
! Отговори
Идва монархия! преди 4 години
Ще заминат студенти, ще се върнат короновани принцове и принцеси. Гответе хладилните камиони!
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да има бригади в САЩ...Защото, ако някой студент се разболее там с този вирус , никой няма да му гарантира същото лечение ,което ще прилагат за техните си граждани. А недай си боже се случи най-лошото.
78
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 3 бригади съм ходил като студент, сумарно изкарах над 45000$ (голф игрища, добра работа не е за всеки, изисква се перфектен език и дрескод, минава се специално интервю), днес вече ходя в САЩ по бизнес редовно. Едно време заплатите у нас не бяха това, което са сега. Последната ми година студент започнах в една американска компания тук за мижави 1500лв.. Днеска само удръжките от заплатата ми са повече. Братовчед ми е със средно, работи в склад, взима 3500лв. до София. Така че бригадите са закеф
77
2
 
7
 
! Отговори
предложение преди 4 години
До Irenaira 1Скъпа госпожо, като така я мислите, за студентите като наше бъдеще и че чрез бригадите ще се реализират в живота, пратете дъщеря си на бригада в България... Има селскостопански производители, които лятото под дърво и камък търсят работници, срещу солидно заплащате. А един, завалията, търсеше хора за кравеферма и даваше 3 000 лв. месечна заплата. Ето и такава възможност!