Бригади към САЩ ще има, САЩ отлагат началото на програмата с 13 дни

Очакваха се първите студенти към 1 май, сега ще заминат към 13-и
1 апр 2020 07:10, Боряна Павлова
170
Бригади към САЩ ще има, САЩ отлагат началото на програмата с 13 дни
Снимка: Pixabay

Студентски бригади в САЩ ще има въпреки изказването на ген. Мутафчийски, че нашите студенти не се готвят да пътуват никъде. Това казаха от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен. Програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ и към настоящия момент не е спряна. Засега преки откази вследствие от изказването на ген. Мутачийски няма, предава БНТ.

Студентите изпаднаха в смут незабавно след изказването на ген. Мутафчийски, въпреки че беше почивен ден започнаха да звънят по телефоните, да изпращат имейли с въпроси дали това, което каза ген. Мутафчийски е вярно, ние ги успокоихме. Вярно е, че би трябвало да бъде информирано населението, но нека това да става само за реални и актуални мерки, които са в действие, каза Светлан Данев, собственик на агенция.

Още по темата

Програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ и наистина нейният старт е отложен с 13 дни. Сега тя ще започне на 13 май. Обикновено обаче повечето ни студенти пътуват през юни.

На този етап поне от тяхна гледна точка като държава, която би приела нашите студенти за лятото, те не са казвали нищо, което да отменя програмата и да ги спира да пътуват. Става дума за един период, който е след обявеното извънредно положение, което привършва поне към момента на 13 април, така че всички се надяваме и очакваме ситуацията не само в България, но и в целия свят да се нормализира след този период, коментира Станимир Найденов, мениджър по програмата.

Очаква се около 6 000 български студенти да участват в бригадите. Обикновено те се включват в сезонния бизнес- магазини, хотели, национални паркове, работят дори в Аляска. За жалост, по различни причини включително и коронавирус, има и такива, които вече са се отказали.

Поне към момента успяха да запазят спокойствие нашите клиенти... Засега преки откази вследствие от изказването на ген. Мутафчийски няма, добави той.

Хората, които се занимават с този бизнес казват още, че след края на бригадите в САЩ чрез спечелените пари студентите внасят 100 млн. лева в икономиката ни. Средства, които сега ще бъдат особено важни за малкия бизнес - кафенета, заведения за бързо хранене, фризьорски салони.


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
33
 
34
 
! Отговори
Irenaira 1 преди 3 месеца
Четейки изказванията не мога да повярвам колко жалки , завистливи и долни човечета има . Дъщеря ми е една от тези студенти заминаващи на бригада в САЩ . Въпреки че аз бях против , детето ми си събра пари работейки , успоредно с това че е пълна отличничка .Всички тези заминаващи студенти са страхотни деца , за които жалките душици леейки злоба , могат само да мечтаят . Сигурна съм че жалките коментари са от хора отгледали деца , които с мъка са избутали до 12 клас и цял живот ще са отпадъка .
68
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нека да ги оставят да заминат. Някои от тях няма и да се върнат. Други ще се върнат болни, та да разболеят семействата си. Глупостта се наказва. Може би това е СЪДБАТА. Не е чудно ако ДЯВОЛА седи на рамото и шепне - ОТИДИ, ОТИДИ, ОТИДИ. Ще заработиш долари. Американците или ще са умряли, или болни, или заразоносители и им е нужна работна ръка. ВЪРВЕТЕ!!!!!!
67
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дано да се оправи положението по света, че хората да могат да заминат.
66
0
 
28
 
! Отговори
ужас преди 3 месеца
Какви 100 милиона в икономиката, какви 5 лева, бе алчни душици? Сестра ми беше на бригада през 2007-8 в пика на кризата, която да припомня беше ФИНАНСОВА, не ЗДРАВНА и едва си изби парите, които вложи за да замине, при това работеше на 2 места. Защо лъжете децата, че ще има къде да отидат там? Хотели, заведения и паркове не работят, не се знае кога ще отворят. Масово са в извънредно положение с мерки като нашите. Санитари в болниците и гробари ли ще им пращате?
65
1
 
9
 
! Отговори
Бивш мияч на чинии преди 3 месеца
Абе аз да си питам - в пакета за заминаване включено ли е интубирането на студентите?
Щот ако някой мисли, че сега при 20к случая / дневно и експоненциален растеж на същата нещата ще се стабилизират, то имам лоши новини за бригадирите.
64
1
 
7
 
! Отговори
идея преди 3 месеца
Но се съмнявам, защото огромен процент от тях се записват за студенти именно заради тези бригади и за нищо друго!
63
2
 
16
 
! Отговори
!: преди 3 месеца
Я се дръжте по-серизно , какви са тези легенди, че в САЩ се вадят по 250 долара на ден...Много малка част от американското население получават такъв месечен доход. И, изненада, тази част нито къса билетчета на лунапарка, нито сервира. Понякога човек да изглежда много велик се излага. Всеки, който е ходил по бригади ще ви каже , че от САЩ можеш да се върнеш с пари, само ако си намери втора работа, иначе ти остава само изживяното. От бригади пари се вадят от селското стопанство в Европа.
62
3
 
2
 
! Отговори
идея преди 3 месеца
Предлагам на бълг. студенти, ако наистина им се работи, да поработят в България. Напр. крайпътните пространства са потънали в *** - вижда се с просто око и ако искат да работят - да ги почистват /след карантината/. Труд на въздух, досущ като в американско село. Пък и държавата ще им плати, няма как да не плати. Така ще спасяват страната си от зарази, защото тези *** са си живата зараза. И ще са живия упрек към всеки и..диот, на който му мине през ума да метне от колата нещо.
61
1
 
2
 
! Отговори
пери преди 3 месеца
До Студент

Щото има кой да те храни. Като опре ножа до кокала, друга песен ще запееш.
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дори и да ги пуснат да заминат за САЩ, не виждам с какво. Освен може би с презокеански кораб? Като Титаник? Но дори тогава надали щяха да пуснат евентуалните пътници да слязат от него на брега.
Почти всички полети са спрени по цял свят. На интерактивна карта се вижда огромната разлика преди и по време на пандемията.
Отскоро и Турция спря всички полети. Полетите от Истанбул до Щатите бяха от най-евтините и се използваха и от много българи. Вече и тях ги няма.
59
3
 
5
 
! Отговори
Бригади под цунами преди 3 месеца
Масовото заразяване и високата смъртност в Щатите са неизбежни.
Няма повсеместно ваксиниране с БЦЖ, която (странно, но факт) засилва имунния отговор и към коронавируса.
Огромна злоупотреба с антибиотици в хуманната и във ветеринарната медицина. Болниците бъкат от резистентни бактерии, които довършват пациентите с усложнения.
Невъзможност поради особеностите на стрваната да се приложат мерки като в Китай.
Жаждата за малко доларчета в случая е стремеж към "Наградата Дарвин". Халал да им е.
58
0
 
17
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 месеца
Пълни глупости, щатите са под блокада, няма полети до там, ама щели да отидат студентите, хахаха най много да се направи някое изключение за помощен медицински персонал, ама тия бригади не са за това. Прибрали са им парите фирмите и ще лъжат до последно, после фалит и пийте по една студена вода, случвало се е вече.
57
4
 
8
 
! Отговори
майка преди 3 месеца
До Анонимен 66 - АЛЧНОСТТА И ГЛУПОСТТА НЕ ПОЗНАВАТ ГРАНИЦИ, ПРИЯТЕЛЮ! СТРЕМЕЖА КЪМ ПАРИ Е ПО-СИЛЕН ОТ ЧУВСТВОТО ЗА ЛЮБОВ, ПРИВЪРЗАНОСТ И САМОСЪХРАНЕНИЕ! ЗА ПАРИ НЯКОИ СА ГОТОВИ ДА УБИВАТ. ЩЕ НИ ДОКАРАТ ВТОРА ВЪЛНА ОТ ПРОКЛЕТАТА ЗАРАЗА - ДА ОСТАВАТ ТАМ! А РОДИТЕЛИТЕ - МИ НАЛИ ТЕ ТАКА СА ГИ ВЪЗПИТАЛИ!!??? ДА ИМ БЕРАТ СЕГА СТРАХА И......СРАМА!
56
5
 
9
 
! Отговори
nobi преди 3 месеца
а после ще реват да ги прибират за наша сметка. да подпишат декларация, че няма да се върнат никога повече
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До: 66

Съгласен съм с теб, аз не бих пуснал детето си при такива обстоятелства.
Има обаче един проблем: Повечето студенти са навършили 18 години.
А като такива според българските закони са пълнолетни, тоест не са деца.
Могат сами да взимат решения без съгласието на родителите си.
Но иначе съм съгласен - всеки родител би се притеснявал.
И аз ако имах студент не бих го съветвал да заминава точно сега.
Още повече че има и по-мрачни прогнози заразата да се повтори пак през есента.
54
0
 
14
 
! Отговори
отл преди 3 месеца
Ако бригадата е на транзитната зона на летището - да, щото в страната никой няма да ги пусне. Пикът там тепърва предстой ...
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще има, защото вече са им взели парите и не искат да губят. Да идат, да се изпоразболеят и тогава без здравни застраховки в САЩ какво ще правят? Ами като се върнат тук болни?
52
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сериозно ли има родители, които биха пуснали детето си на 10 000 км. от България, и то по време на епидемия?
51
4
 
15
 
! Отговори
майка преди 3 месеца
ВТРЕЩЯВАЩА БЕЗОТГОВОРНОСТ И АЛЧНОСТ!!! ТЕЗИ ХУМАНОИДИ И МАЙКИТЕ СИ СА ГОТОВИ ДА ЗАЧЕРНЯТ - ЗА ПАРИ!!!! АЛООО, АМЕРИКАНЧЕТААА, КАКВО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ПРАВИТЕ??? ЗА ПАРИ Е ВСИЧКО, НАЛИ???? Е, АКО ЗАМИНЕТЕ - НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ!!!! СТОЙТЕ ТАМ, В ТАЗИ АМЕРИКАНСКА ПОМИЯ, В ТОВА СВЕТОВНО ГЕТО!!! БЕЗУМЦИ НЕ МИ ТРЯБВАТ ТУК - ОТ ВАС ПОЛЗА НЯМА! ХАЙДЕ БЕГОМ КЪМ ДОЛАРИТЕ! И ЗАБРАВЕТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!
50
2
 
12
 
! Отговори
!: преди 3 месеца
Какъв *** трябва да си, че в този момент да се забиеш в едно американско село, където трябва да работиш на две места, за са ти се вържат сметките.....ама те иповрчето студенти толкова им е и грамажа. Държавата спокойно може да забрани на свои жители да посещават друга страна...