Тръмп: Ще усвояваме ресурси от Луната

Космосът не е е всеобщо достояние на човечеството, смятат САЩ
7 апр 2020 21:21,
100
Тръмп: Ще усвояваме ресурси от Луната
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, подкрепящ усвояването на ресурсите на Луната и други небесни тела с търговска цел, предаде ТАСС.

Още по темата
Според указа "американците трябва да имат право да провеждат търговски изследвания, добив и използване на ресурси в съответствие с приложимото законодателство", отбелязва агенцията.

"От юридическа и физическа гледна точка космическото пространство е уникално пространство за човешката дейност и САЩ не го смятат за всеобщо достояние. Политиката на САЩ трябва да бъде да се стимулира добивът и използването на ресурси в Космоса от страна на държавни и частни действащи лица", се казва още в документа, който отхвърля Споразумението относно дейностите, извършвани от държавите върху Луната и другите небесни тела, прието от Общото събрание на ООН през 1979 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ресурси ще събирате само на снимачната площадка
51
8
 
6
 
! Отговори
Лунатици преди 4 години
Първо да си оправят бакиите с коронавируса Да измрат няколко милиона - това не съм го измислил аз, а лично оная откачалка наречен за кратко - президент, който им обеща, че това ще се случи след 2 седмици ( а според мен и след доста повече ).После да се закрепят да не фалират в следващите няколко години на криза и ако все още са оцелели като брой хора и като икономика, тогава да подписват разни хвърчащи хартийки наречени "указ" за някакви несъществуващи неща които са само в сънищата им.
50
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за лунните китайски противоракетни установки дали са помислили.
49
10
 
6
 
! Отговори
АдолфПутлер преди 4 години
Наполеон прекара последните си дни на остров Света Елена а Путин ще бъде заточен на някоя от луните на Нептун. Говори се, че ще бъде арестуван като обикновен военнопрестъпник когато отиде в Ню Йорк за новата сесия на ООН.
48
6
 
11
 
! Отговори
Шефа преди 4 години
Типична американска наглост - всичко им се полага като тяхна собственост!Дали? Надали Русия ще го допусне!
47
7
 
7
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Набирам миньори за Луната и Марс,предимно симпатизанти на БСП,с цел създаване на комуна и Ленински съботник.Ще осигурим постоянна конферентна връзка с Корнелия,Мая и Станишенко.На оцелелите след завръщане, ще има грамоти с благодарствено слово от партията,за да се надувате като пуяци!
46
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роскосмос беше поканен да участва в окололунната космическа станция, но им се видя много скъпо участието и се отказаха. Сега недоволничат че тях вече никой никъде не ги кани. САЩ и ЕС поемат разходите по нейното изграждане и експлоатация и всякакви руски плюнки по тях са просто от завист. Ми Русия да се кооперира с Китай и да отиват да берат памук от обратната страна на Луната където китайците вече заложиха семето.
45
3
 
7
 
! Отговори
Руски тираджия преди 4 години
Първите заселници ще им раздават ли безплатна земя и инвентар? Питам само за един приятел.
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 7 април 1788 г. американски пионери забиват колчета на мястото, където ще се издигне столицата на Охайо. Днес забиха колчета и на Луната.
43
6
 
6
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Чудесна новина, Вселената ще бъде уредена по англо-саксонската правова и икономическа система а не по модела на руския допотопен олигархиат.
42
4
 
6
 
! Отговори
Не е честно преди 4 години
НАСА да изчака 40-50 години Роскосмос за да може и руснаците да се облажат от космическите ресурси.
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин веднага да организира протестно движение на лунните жители срещу американския империализъм, който ще им открадне ресурсите и ще ги остави голи и боси като руски крепостници.
40
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добре, всички Тромпетисти да се преселят на Луната барабар с кравите си.А, най-добре и "гущерите" къде печатат - и тях да си вземат там.И всичко еднопосочно.
39
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се преместят на Луната ще е супер.
38
4
 
3
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Дошло е време да се разселим сред звездите и Америка пак ни показва как. По са безаналогови дори и от руснаците.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Земята е плоска а Луната е холограма. Там не може да се ходи.
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краварите ги бива само на холивудски изпълнения. Очаквам да строят Звездата на смъртта.
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досега човек не напускал земната орбита и няма изгледи това да се случи в близките 200-300г.
34
1
 
6
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Елон Мъск, Джеф Безос, сър Ричард Брансън, Питър Бек, сигурно пропускам някого...На Запад почти не остана уважаващ себе си бизнесмен без собствена космическа програма.
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Технически погледнато да се вземат ресурси от луната е просто абсурдно!Каквито и ресурси да има там, дори и много злато, паладий или платина да намерят разходите за добив и транспорт не могат да бъдат избити по никакъв начин.В момента с най съвременните технологии извеждането на 1кг. товар само до околоземната орбита струва минимум 1500 долара. Това прави 1 500 000 долара на тон. като умножим това по две и добавим разходите пътуването между Земята и Луната 384 400 км......