Капсулата на SpaceX с двамата астронавти на борда се скачи с МКС

Мисията е определяна като историческа
Обновена: 31 май 2020 18:10 | 31 май 2020 18:00, Анисия Иванова
292
Капсулата на SpaceX с двамата астронавти на борда се скачи с МКС
Снимка: БГНЕС

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX с астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен на борда успешно се скачи с Международната космическа станция. Скачването се излъчи на живо на уебсайта на Националното управление по аеронавтика и изследване на космическо пространство (НАСА), съобщи Нова тв.

Това стана минути преди очаквания момент - 17:30 ч. българско време.

Още по темата

Очаква се двамата американски астронавти да бъдат посрещнати от Експедиция 63,които са на МКС.

Процедурата бе напълно автоматична - никакво усилие не бе необходимо от тяхна страна, освен в случай на неочакван технически проблем.

Очаква се мисията на Бенкен и Хърли да продължи около 3 месеца. Полетът до Международната космическа станция продължи 19 часа.

В последните 24 часа човечеството направи огромна крачка към бъдещето и отвори нова глава в космическата история. Снощи, точно в 22 часа и 22 минути българско време, космическият кораб Dragon на SpaceX излетя успешно на първата частна мисия с екипаж на борда.

Преди дни първото изстрелване на ракетата беше отложено 17 минути преди старта заради лошо време.

Мисията е определяна като историческа, тъй като през последните 9 години американските астронавти летят до Станцията с руски кораби след спирането на програмата със совалките на НАСА. С тази мисия за първи път в историята частна компания изпрати хора в Космоса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
4
 
1
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До АнонименАми прочети за Мъск и неговата програма пък тогава пиши. Близко бъдеще не означава утре.
118
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До ЧебурашкаТия тикви още не са разбрали, че МКС има максимален живот до 2030 и че става дума за съвсем други неща тук.:))))))
117
4
 
1
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Bad CompanyИ в списание "Български воин" са описали скачването и черпенето с луканка.
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 147Пак не позна :))))Боинг получава 4.8 Спейс Хикс 3.1 милиарда. Капсулата на Боинг има две места повече реалистично (иначе и двете могат до максимум 7, рушката шушулка има максимум 3(:))))))))))
115
3
 
3
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... След 50 години може. Сега е много рано, понеже космическите технологии.... Тук не става дума единствено за пилотирани полети до МКС. А и тя си има срок на годност и ако не я финансира а американците досега щеше да падне. Става въпрос за изстрелване на сателити, които ще бъдат на много по ниски цени и за полети до Луната в близко бъдеще. Русия изостава, това е истината и затова русофилите са побеснели.
114
1
 
4
 
! Отговори
ами преди 3 години
До Анонимен 142 като е толкова лесно защо някой друг не го е организирал и постигнал ? мъкс не е най богатият нали ? просто човека прави нещо със зелание за нещо ново а не само за печалба !!не казвам ,че сам го е постигнал но защо не са го направили другите където преди това са работили неговите инженери ?? колко държави имат космически програми а тук един частник за 9 години успя
113
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Bad CompanyТва и аз си го спомням. Ахахахаха. Лелеле, мила родна картинка. Иначе за минусите, те пак ще ти боднат няколко ей така за успокоение на нервите.:))))
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 132 ти не позна Идея нямам защо , ама на Боинг се плаща 2 пъти повече накъде , и мястото му струва 2 пъти повече / приблизително/. Боинг взимат 4 и нещо милиарда долара да направят апарат , Мъск - 2 млрд. и нещо
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цената на мисията на Драгон демо2 е 209 милиона долара, толкова ще плати НАСА на Елон Мъск за ползването на кораба Драгон който също е на СпейсЕкс както и транспорта до МКС и връщането на Земята. НАСА изрично държи бустерите и кораба драгон за нейните мисии да бъдат първа употреба заради което и плаща и доста по-висока цена. Но дори и при такъв вариант при 4-*** астронавти на борда на Драгон цената за човекомясто до МКС няма да превиши 55 милиона долара. Седалката в Союз струва 85 милиона долара.
110
4
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До българинАмериканофили няма! Когато видиш д ебили да развяват и да се намятат с американски знамена, да носят тениски с лика на Тръмп и да разнасят портрети на Линкълн и Рузвелт, тогава можеш да говориш за американофили. Засега има единствено русофили. А русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи!
109
2
 
11
 
! Отговори
Bad Company преди 3 години
До не/българин 124Помня "каква еуфория" беше с Георги Иванов, как да не помня! Помня го като вчера!Помня как милиционерите обикаляха като улави по будките да прибират парцала "Народна Младеж" ,че гафа беше чутовен. На първа страница имаше хвалебствена статия как са се скачили, прегърнали и после похапнали българска луканка. :)))) А те не само , че не се скачиха ами на косъм оцеляха! И не ми пишете минуси щото запазени екземпляри от парцала има! :))
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 129Значи пак рушките конспирации. Ако е така, американска програма въобще няма, *** то и МКС е филм заснет в Холивуд. Да не ви дреме.:)))))))))
107
3
 
2
 
! Отговори
учуден преди 3 години
Чебурашке ,има ли някаква тема , която да не можеш да политизираш или да не залееш с простотиите си Какви комплекси имаш към Русия , не знам Ако те интересува космонавтиката - кефи се на станалото Ако те интересува ,че Мъск направи космически апарат - кефи се на него Що под всяка тема , независимо от коя сфера на живота , не коментираш събитието - ами русия това , русия онова Ама твоя работа де
106
1
 
1
 
! Отговори
gosho преди 3 години
До Анонименmi to drugo otkakto sluguvame na rusnatsite ima li
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо много клепнали има...
104
2
 
3
 
! Отговори
странно преди 3 години
защо тук коментиращите приравняват мъкс на америка ?? това е достижение на отделен човек започнал от нулата в област която не познава,влага собствени средства и усилия и постига това за 9 години !! това наистина е значимо като отчетем , че роскосмос е държавна фирма с бюджетно финансиране а и наса съюо е бюджетна и пак не успя . просто браво на човека
103
3
 
2
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До хммммТова са сегашните разчети. Когато има конкуренция цените ще паднат.
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хммммНе позна. И за Боинг и за Спейс Хикс е към 58 милиона на място.
101
0
 
0
 
! Отговори
хмммм преди 3 години
До Чебурашка 109 Май наизуст Едно място на Боинг ще струва 90 млн долара И Мъск не може да си обясни що е тази разлика , на него му излиза 55 млн . Да се види какво ще стане с тях . Бяха много по-напред от Мъск , а след инцидента миналата година , им се закучиха нещата
100
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха май врътнаха кранчето на руснаците.