Как се чувстват младите афроамериканци след смъртта на Джордж Флойд?

Три пъти по-вероятно е да бъдеш убит от полицията, ако си чернокож
1 юни 2020 21:31, Нели Христова
189
Как се чувстват младите афроамериканци след смъртта на Джордж Флойд?
Снимка: БГНЕС

Хиляди хора излязоха по улиците на Минеаполис, за да искат справедливост за смъртта на Джордж Флойд. Чернокожият мъж бе задушен от полицай по време на арест, а мирното недоволство бързо прерасна в бунт. Вече трети ден Минеаполис, а и много други градове в САЩ, изглеждат като сцени от военен филм. Горят се сгради, подпалват се автомобили, стреля се, но с гумени курушуми, плячкосват се магазини.

Още по темата

Четирима души са арестувани за смъртта на Флойд, полицаят, който го е задушил, ще бъде съден за убийство. Доналд Тръмп заяви, че случилото се е "ужасно, ужасно нещо" и увери, че е направил всичко възможно разследването да протече по-бързо. Но също така президентът критикува протестиращите, дори ги заплаши с насилие. А това още повече ги разгневи.

Сред търсещите справедливост е Кайла Берджис.

"Чувствам се неспокойна като черна американка. Уплашена съм. Няма абсолютно никакво извинение за това въоръжен полицай да притисне с цялото си тегло врата на мъж, който е невъоръжен", казва тя пред BBC.

"Можеше да съм аз. Всичко това ме кара да се чувствам сякаш системата ни обръща гръб вече повече от 300 години. Какво трябва да направя, за да променя нещо?", пита Дулче, който също излиза на улиците за да защити паметта на Джордж Флойд.

"Като жена със смесена раса в тази страна, аз не знам какво е да се събуждаш всяка сутрин и да се страхуваш за живота си заради цвета на кожата си. Това е моя привилегия и сега разбирам това повече от всякога", казва Изабел Левийн.

Смъртта на Джордж Флойд напомня за смъртта на много други афроамериканци, които са убити по улиците на Америка.

Калил Мохамед е професор в Харвард, който специализира в расова и публична политика. Според него думите на Флойд "Не мога да дишам" носят и спомена за Ерик Гарнър, който също е убит от полицейски служител.

"Той е убит на улицата в Ню Йорк през 2014 година заради това, че продава нелегално цигари. Гарнър също е попада в полицейска хватка и се оплаква, че не може да диша. По-късно умира", разказва Мохамед. И тогава смъртта на чернокожия мъж води до протести в цялата страна. Полицаят, който убива момчето, е уволнен, но не и съден.

Съвсем наскоро 25-годишният Ахмад Арбери е убит от бели баща и син. Момчено просто тичало на улицата, а те си помислили, че е престъпник. В продължение на два месеца полицията не предприема никакви действия, преди случаят да се разпространи по медиите по цял свят. Чак тогава бащата и сина са арестувани.

26-годишната Бриана Тейлър пък е убита от полицията, докато била в апартамента си. Те влизат на грешен адрес, а сега ФБР разследва случая.

"Отново и отново ние виждаме видео доказателства, че полицията използва крайна сила срещу афроамериканци, които са просто заподозрени за престъпления, които нито са насилствени, нито включват оръжия. Три пъти по-вероятно е да бъдеш убит от полицията, ако си чернокож, отколкото бял", казва Мохамед.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българин в САЩ 146 И какво видя , като живееш там 30 години Кажи нещо конкретно
124
0
 
0
 
! Отговори
жалко преди 3 години
До Той 148подиграваш се , ама да не ти идва на главата кофти е да видиш ,че навсякъде има хора с мислене като твоето Нечовешко едно такова . Кога натрупа тази омраза ?
123
3
 
15
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
до 146Аз пък познавам повече българи живеещи в сащ, отколкото ти си виждал. Живеете затворено, поединично или в малки групи. Никакви контакти с други. На всички ви е сменен чипа и само пари ви вилнеят из главите. Кракът ми няма да стъпи в америка. Да живее България и Европа.
122
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Три пъти по-вероятно е да бъдеш убит от полицията, ако си чернокож, отколкото бял" а аз ще добавя 8 пъти по вероятно да извършиш престъпление и 6 пъти по вероятно да убиеш друг човек ако си черен (източник Уикипедия, us crime rate). Така че ако се погледне картината по-общо нещата си идват на мястото и полицията има защо да е нервна когато "обработва" чернокожи....
121
4
 
18
 
! Отговори
Той преди 3 години
Умрял от задушаване!От улицата,до болницата не дишал!Само "викал",че се задушава и карал на наркотици!Абеобщо казано,мъченик!
120
4
 
19
 
! Отговори
----------- преди 3 години
Колко по тъмно,толкова по мързеливо и с претенций.
119
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чувстват, че трябва да си наберат малко маратонки и телевизори от разбитите магазини :)
118
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цела нощ не съм спал за да разбера как се чувстват н....те в САЩ ! Какво ми дреме на мене за н....те в америка бе ? Нема ли какво друга да пишете та ни занимавате с това ?
117
2
 
15
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
кажете си че са *** ей!!! печки ей те ще разрушат Света с тяхния мързел!!!!готованци - оп като кой е как като кой - като нашите моралес!!!!престанете с тези модернизминешасници!!!
116
1
 
30
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Абе как не обраха една книжарница или библиотека?
115
1
 
28
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Мулти-култови обществото си показа кирливите ризи.През деня полицията и белите са виновни ,а вечер пустите му магазини и ресторанти,които искат пари!
114
4
 
6
 
! Отговори
Даскала преди 3 години
Въпросът към САЩ - "Защо биете ***" , вече прерастна в "Защо убивате ***"?
113
9
 
12
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
САЩ са зеченати в грях и насилие , продължават да живеят с насилие и това накрая ще ги затрие !Убиха надеждата си в лицето на Кенеди и сега вървят подир рижата *** надолу , надолу!
112
1
 
28
 
! Отговори
това ще е Европа преди 3 години
Ами, хора, гледайте и се учете. След като храним май_му_ни и римляни, те пък се плодят, в един момент и те ще станат на бунт, ако случайно им спрем малко помощите.Der Führer hatte leider doch Recht...
111
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдааа още протестирайте за да плъзне заразата хубаво, да измре повече народ. Така както си мислим че най лошото е приключило идва наново с пълна сила. Палежите пък са ясен признак за диващина, ниско образование и напълно незачитане на другите около теб, да не се стреснат сега като почне да ги мачка армията
110
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички империи са изгорели, защо трябва черните да се съобразяват със законите на белите - те си искат да живет като във гетото. Белите искат да живет по друг начин, нормално е да изгори до основи всичко. Мултикултурализъма е невъзможен
109
2
 
7
 
! Отговори
somi преди 3 години
Това е свързано с оръжието. Всеки има оръжие. Полицаите са настроени че всеки е максимална заплаха за тях. За тях това са варагове не граждани на които да се помогне. Всички са виновни до доказване на противното. Особенно ако са ***.
108
0
 
4
 
! Отговори
2 преди 3 години
До някоя_си 128 Така е Преди мислех , че хората си се страхуват помежду си . Ама се оказва , че доста полицаи просто не са наред . И с тяхната власт е много лоша комбинация Стресът ли им идва в повече , там почти всеки има оръжие , и очакват едва ли не непрекъснато да ги стрелят . Знам ли ...
107
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да живее България!
106
1
 
4
 
! Отговори
странна работа преди 3 години
До Анонимен 126Направо ненормална работа . Полицаят през цялото време контролира ситуацията . Нито жертвата дава индикации , че няма да се подчини. В един момент спира да им пука , дали ще убият някого , не знам . Или просто го имат всичко това някаква игра и човешкия живот не струва нищо за тях . Ще си остане загадка за мен