Как се чувстват младите афроамериканци след смъртта на Джордж Флойд?

Три пъти по-вероятно е да бъдеш убит от полицията, ако си чернокож
1 юни 2020 21:31, Нели Христова
189
Как се чувстват младите афроамериканци след смъртта на Джордж Флойд?
Снимка: БГНЕС

Хиляди хора излязоха по улиците на Минеаполис, за да искат справедливост за смъртта на Джордж Флойд. Чернокожият мъж бе задушен от полицай по време на арест, а мирното недоволство бързо прерасна в бунт. Вече трети ден Минеаполис, а и много други градове в САЩ, изглеждат като сцени от военен филм. Горят се сгради, подпалват се автомобили, стреля се, но с гумени курушуми, плячкосват се магазини.

Още по темата

Четирима души са арестувани за смъртта на Флойд, полицаят, който го е задушил, ще бъде съден за убийство. Доналд Тръмп заяви, че случилото се е "ужасно, ужасно нещо" и увери, че е направил всичко възможно разследването да протече по-бързо. Но също така президентът критикува протестиращите, дори ги заплаши с насилие. А това още повече ги разгневи.

Сред търсещите справедливост е Кайла Берджис.

"Чувствам се неспокойна като черна американка. Уплашена съм. Няма абсолютно никакво извинение за това въоръжен полицай да притисне с цялото си тегло врата на мъж, който е невъоръжен", казва тя пред BBC.

"Можеше да съм аз. Всичко това ме кара да се чувствам сякаш системата ни обръща гръб вече повече от 300 години. Какво трябва да направя, за да променя нещо?", пита Дулче, който също излиза на улиците за да защити паметта на Джордж Флойд.

"Като жена със смесена раса в тази страна, аз не знам какво е да се събуждаш всяка сутрин и да се страхуваш за живота си заради цвета на кожата си. Това е моя привилегия и сега разбирам това повече от всякога", казва Изабел Левийн.

Смъртта на Джордж Флойд напомня за смъртта на много други афроамериканци, които са убити по улиците на Америка.

Калил Мохамед е професор в Харвард, който специализира в расова и публична политика. Според него думите на Флойд "Не мога да дишам" носят и спомена за Ерик Гарнър, който също е убит от полицейски служител.

"Той е убит на улицата в Ню Йорк през 2014 година заради това, че продава нелегално цигари. Гарнър също е попада в полицейска хватка и се оплаква, че не може да диша. По-късно умира", разказва Мохамед. И тогава смъртта на чернокожия мъж води до протести в цялата страна. Полицаят, който убива момчето, е уволнен, но не и съден.

Съвсем наскоро 25-годишният Ахмад Арбери е убит от бели баща и син. Момчено просто тичало на улицата, а те си помислили, че е престъпник. В продължение на два месеца полицията не предприема никакви действия, преди случаят да се разпространи по медиите по цял свят. Чак тогава бащата и сина са арестувани.

26-годишната Бриана Тейлър пък е убита от полицията, докато била в апартамента си. Те влизат на грешен адрес, а сега ФБР разследва случая.

"Отново и отново ние виждаме видео доказателства, че полицията използва крайна сила срещу афроамериканци, които са просто заподозрени за престъпления, които нито са насилствени, нито включват оръжия. Три пъти по-вероятно е да бъдеш убит от полицията, ако си чернокож, отколкото бял", казва Мохамед.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
я преди 3 години
До Анонимен 102 И това е така , ама действията му не заслужават да бъдат наказани със смърт посред бял ден . Нито е имал оръжие , нито нищо . И вече е с белезници Ако полицаите убиваха всеки , който в някаква степен се съпротивлява , затворите щяха да са празни . Има тейзъри , имат си спрейове и оооооще 100000 начина как да " кротнат " човек без да го убиват
84
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бил ли е Джордж Флойд престъпник? Да бил, така че не ми жал за такива, без значение от расата им. Между другото един от полицайте беше азиатец - и той ли е закоравял расист или само белите?
83
2
 
0
 
! Отговори
дам преди 3 години
Както е казал един полицейски шеф на Тръмп"Keep your mouth shut,' police chief responds to Trump"Лично аз предпочитам Тръмп пред Байдън , Обама и разните други неолиберали , ама на моменти е страшно неадекватен . Все едно гледаш наш ББ . Ама този е шеф на САЩ , респективно има власт да затрие цял свят .
82
0
 
1
 
! Отговори
някоя_си преди 3 години
99- нашия НК ясно казва- "...Който прокара в обращение подправени парични или други знаци или платежни инструменти...", така, че- сори, но "дребното" в сащ престъпление "прокарване в обращение на фалшиви парични знаци, в България е ТЕЖКО престъпление, защото НК Чл. 93. Указаните по-долу думи и изрази са употребени в този кодекс в следния смисъл:7. (доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) "Тежко престъпление" е това, за което по закона е предвидено наказание лишаване от свобода повече от пет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До не , неАко твоя светец Флойд не се беше направил на интересен и беше влязал в патрулката като нормален човек, сега щеше да е жие и здрав.
80
1
 
0
 
! Отговори
а тук преди 3 години
До някоя_си 96 Един случай от скоро пак Получава се повикване за отворена врата на къща . Отива полиция , промъкват се , без да извикат ,че са полицаи и т.н . и накрая гръмват някаква жена , която си гледала племенника . Че жената е бил черна , да кажем подробност е това Както казвам -- страшно некадърни , комплексирани и неставащи работят в американската полиция . Явно като свършат читавите кандидати , взимат който се яви ...
79
2
 
1
 
! Отговори
не , не преди 3 години
До някоя_си 96 Официалната инфрмация е , че полицията е извикана за лице , опитващо да плати с фалшива 20 доларова банкнота " няма намерени ни оръжие , ни дрога , ни тонове фалшиви банкноти Може да не е знаел , че е фалшива . Затова си има съд . Затова идва полиция и трябва да отведе заподозрения в управлението . Това е работата на полицейския служител , а не да екзекутира даден човек
78
1
 
1
 
! Отговори
някоя_си преди 3 години
Как е в България? НК Раздел IV. Престъпления против паричната и кредитната система Чл. 244. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 24 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., доп. - ДВ, бр. 101 от 2017 г.) Който прокара в обращение подправени парични или други знаци или платежни инструменти по чл. 243, ал. 2, приеме, придобие или си служи с такива, като знае, че са подправени, или ги пренесе през границата на страната или ги превозва, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.(2) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Наказанието п
77
2
 
0
 
! Отговори
да , да преди 3 години
До 87 Същата работа , както и и убийството на Милен ЦветковПовдигнаха ли му обвинение за умишлено убийство на дрогираното ....- повдигнаха му Щом е предвидено ,ч е може - прокуратурата ще доказва. А той едва ли го е познавал , едва ли е правил планове да го убива , ама може да му се повдигне подобно обвинение Че и с убиеца на Флойд е така , макар че може и да са се познавали , защото са работили на едно и също място година време
76
2
 
7
 
! Отговори
някоя_си преди 3 години
"...Три пъти по-вероятно е да бъдеш убит от полицията, ако си чернокож..." Тцъ- тази статистика е за наркопласьорите и наркобандите от черните гета. Хайде, стига сме ожалвали наркопласьорите и наркобандите- някои съвсем се смахнаха! Изтече инфо, че починалото лице е пласирало фалшиви банкноти- в цял свят това е тежко престъпление,но нищо чудно в сащ да не е , особено ако извършителят е цветнокож...
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп говори в момента. Гледайте в туитър! Либералите приключиха. От днес всички помии ще са смазани!!
74
1
 
6
 
! Отговори
До 92 преди 3 години
Тук всичко се върти на расистка основа - това са жалките фактите! Черните са добри и репресирани, белите са зли и с привилегии, това е. В крайна сметка си има закони и ако полицейско насилие то се наказва, останалото са свободни съчинения!
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако полицая беше черен, а жертвата бял, сега щяхме ли да четем за този случай? Не разбира се, защото расизъм има само когато лош е белия човек. Белия човек и най-вече белия мъж днес е виновен за всичко, абсолютно всичко за което можеш да се сетиш.
72
0
 
0
 
! Отговори
дали преди 3 години
До 89Явно не четеш , какво съм написал Споменавам и бели и черни . Полицейската бруталност не я деля по цвят Пак ти казвам , пълно е с подобни клипове . Има страшно неадекватни и комплексирани полицаи в САЩ . каквото съм видял , това коментирам Ако си направиш труда , и ти ще намериш много подобни видеа Нито оправавам черните , или с друг цвят нито нищо . Който си е изършил престъпление да си отговаря . Ама не може да трепиш наред и да репресираш , само защото даден човек не ти харесва
71
1
 
0
 
! Отговори
емииии преди 3 години
До Анонимен 87 Аз ти цитирам какво е казал адвокатът на семейството на Флойд . Към него отнасяй забележките си"Чуваме как един полицай казва, че Флойд няма пулс и вероятно трябва да бъде обърнат на една страна. Полицаят Човин обаче отказва и заявява, че той (Флойд) ще бъде държан в това положение. В това има умисъл", изтъква Кръм."
70
2
 
0
 
! Отговори
да продължа преди 3 години
Наистина е смешно да видиш как големи бели мъже , се държат и пелтечат като ученик пред директор , когато сгафил нещо . Слуша им още малко време глупостите и само щракна с пръстчетата на 2-те ръчички и казва " Момчета , може ли да вида картите " И се чува на клипа . Как сърцата им изпопадоха в петите и спряха да тупкат :))). Казва единия " в колата са , ама няма да ходя , ще го напиша на листче " .С две думи - рано или късно , всяко расиситко ченге попада на неподходящия черен"
69
0
 
2
 
! Отговори
До 86 преди 3 години
И какво трябва да значи практика? Може би за да си полицай в САЩ трябва да си убил човек, а ако убиеш дузина получаваш бонус? Пишеш глупости! В САЩ има много дела за полицейско насилие, всеки може да се оплаче, на това се гледа много сериозно. Но тук едни хора искат да изкарат политически дивиденти, като извадят от гардероба безотказния расизъм. Лошите бели, още по-лошите бели мъже, срещу безкрайно добрите черни - колко трябва да си за да вярваш в това?
68
1
 
0
 
! Отговори
интересн случай преди 3 години
Има един интересен клип . Спират 2 ченгета някаква черна караща скъпа кола/ без да е направила някакво нарушение/ и си викат сигурно" оооо ще покажем кой е шефът тук ". Дава си документите , явно по някакви цифри си личи ,че е на много високо ниво в правораздавателната система. Може да мине и като шеф на техните шефове . Разбирайки това , си глътнаха граматиката и започнаха - " няма да ви пише нищо , ама за 10 неща можем да ви глобим поне " Обичайна практика е това , много такива случаи имаме"
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До същоЗнаеш ли како е умишлено убийство?Не знаеш.И дори не знаеш,че се нарича умишлено,а не "предумишлено".Умишлено убийство е,когато предварително си направил план как да убиеш даден човек,а полицая едва ли е планувал такова нещо и да си съсипе живота,заради убийство.Умишленото убийство е с доста тежко наказание и не може да го лепиш на всеки човек,който е убил неумишлено.
66
1
 
1
 
! Отговори
но преди 3 години
До Анонимен 84 Обаче се оказва , че подобни действия на полицаите са практика , а не изключение И пострадали от полицейска бруталност, са не са само черни, има и бели .От всичко изгледано от мен покрай случая се оказа - има добри полицаи , но не са малко и тези , които са некадърни , комплексирани , негодни - и въпреки това са се добрали до полицейска служба