Кой беше Джордж Флойд - мъжът, чиято смърт подпали Америка?

Той оставя 6-годишна дъщеря сираче
Обновена: 3 юни 2020 09:01 | 2 юни 2020 09:43, Нели Христова
388
Кой беше Джордж Флойд - мъжът, чиято смърт подпали Америка?

Вече седми ден протести в САЩ искат справедливост за смъртта на Джордж Флойд. Вече в 40 града и 23 щата има шествия, на които се настоява за край над полицейското насилие над афроамериканци. За да се справят с тях, властите помолиха националната гвардия за помощ и наложиха вечерен час. Той обаче не се спазваше, за това над 4000 американци бяха арестувани. Сред тях има и световно известни звезди, като актьорът Коул Спроус. Певицата Холзи пък бе ранена от шрапнел и гумени куршуми.

Още по темата

Вчера 9 камиона с военни се появиха пред Белия дом. Срещу протеста, който бе мирен, започна да се стреля с гумени куршуми и сълзотворен газ, за да може Тръмп да отиде на църква. Това допринесе за ескалиране на напрежението. Изведнъж светлините на Белия дом изгаснаха. Все още никой не знае защо, но се твърди, че това действие се е предприело за да може тайните служби и снайперистите да виждат по-добре хората.

Но кой бе Джордж Флойд - мъжът, чиято смърт подпали Америка?

"Не мога да дишам", това са думите, които се отпечатаха в съзнанието на всички американски граждани, а и на хората по света. Чернокожият мъж бе задушен, след като полицай притисна с коляно врата му. Според аутопсията, не само той, но и останалите двама полицаи, са допринесли за смъртта на Флойд.

Те били повикани, тъй като от магазина, в който 46-годишният мъж пазарувал, се усъмнили, че той се е опитал да си плати с фалшива банкнота от 20 долара. Флойд оставя шестгодишна дъщеря сираче в Хюстън.

Джордж Флойд е роден в Северна Каролина, но отрасва в Хюстън. Той е звездата на футболния отбор в гимназията му, където се запознава със Стивън Джаксън - баскетболен играч от НБА.

"Той беше страхотен човек, винаги ме подкрепяше", казва Джаксън, който нарича Флойд "свой брат". Флойд също е част от хип-хоп движението в Хюстън. През 90-те той записва музика под псевдонима Big Floyd.

Но приятелите на Флойд разказват, че той така и не успява да намери истински шанс за развитие в Хюстън. За това през 2007 година срещу него са повдигнати обвинения за въоръжен грабеж и влизане с взлом. Той прекарва 5 години зад решетките.

Когато излиза от затвора през 2014 г. Флойд отива в Минеаполис със свой приятел. Там намира сигурна работа като шофьор на ТИР и охрана в нощен клуб. В същия този нощен клуб работи и убиецът му.

Според шефа му, "всички обичали Флойд", но когато пандемията настъпила, той трябвало да го освободи, заедно с няколко други служители. Джордж се опитвал да оцелява, но като много други американци не успявал.

"Омръзна ми да виждам как чернокожи мъже умират", казва брат му, избухвайки в сълзи. Той се опита да се свърже с Доналд Тръмп, за да поиска справедливост. Президентът дори не го остави да говори. За това не е изненада, че протестиращите се събраха и пред Белият дом и принудиха Тръмп да се скрие за кратко в бункера под масивната сграда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
фалшиви 20 долара в него и наркотици в кръвта. какъв да е-ПРЕСТЪПНИК.
240
2
 
24
 
! Отговори
Додо преди 3 години
До зелена карта: 47 милиона са т.нар. Хиспаник, което е 17% от населението на САЩ и наистина са почти толкова криминални, колкото и африканците. Една подробност, в безумията на наративите на мултикултурализма, когато латинос извърши престъпление, за статистиката го водят извършено от бял. Когато обаче латинис е жертва на престъпление, го водят person of color.
239
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Емииии... това му е работата на полицая, да задържа престъпници, те какво са очаквали, да го покани на софра с бъклица и дрян?Като е невинен оня кво се дръвчи?Айсиктир...
238
4
 
9
 
! Отговори
зелена карта преди 3 години
целия проблем -е че техните испанци са 70 процента от населението -и са тежко въоражени наркопласьори и престъпници , не са ато наще с коня и каруцата,другия проблем е ,че армията невлиза -че и там са 80н процента черни-не се знае кой ще го удари с6чмата и ще почне да помага на братята си испанци и тогава става чудо *** чудесата
237
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стадо овце са хората в големите градове.
236
5
 
20
 
! Отговори
Додо преди 3 години
До Братан: Не само, че няма да му дадат 120 години, но и нито ден няма да лежи полицая, обвинен в убийство. Не могат да го осъдят. Така наречения нийлинг е полицейска практика, официално разрешена от полицейския участък на Минесота. Ако си гледал видеото, *** започва да крещи, че се задушава, още преди да е свален на земята. Излязоха и данни, че се е познавал с убиеца си от минимум 17 години и са били колеги в нощен клуб. Въпроса беше да предизвикат предизборно безредици и хаос.
235
10
 
6
 
! Отговори
Братан преди 3 години
До АнонименРешението е много просто. Удрят 150 години присъда на полицая и всичко приключва. Черни , бели, хората са еднакви, но различни по възможности. Ред и дисциплина, това е.
234
1
 
44
 
! Отговори
Двоен аршин преди 3 години
А коя е Джъстин Даймънд ? Защо ли питам? Никой не си спомня вече за нея .Само защото е имала нещастието да е БЯЛА жена застреляна от ЧЕРЕН полицай ...пак там в Минеаполис една година по рано.Нямало е протести... нямало е обширни статии по вестниците .... никакъв интерес от общественоста . Просто една бяла безинтересна жена застреляна от черно ченге . Скучно завършила университет като ветеринар. Сгодила се за американец . Не е била в затвора . Не е пробутвала фалшиви пари... Обикновен гражданин.
233
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ябълката на раздора е смърт при арест, която някои се опитват да изкарат за убийство. Да има смърт, но това е при арест и съпротива на арест на престъпник в момент на извършване на престъпление.Квалификациите убийство и умишлено убийство са опит да се прехвърли проблемът от болната глава на здравата. Нима всички полицаи са хладнокръвно убийци? Нима всички които арестуват са арестувани без причина и са чисти като ангели?Погледнете фактите, а не предразсъдъците си.
232
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът с расизма в САЩ е омагьосан кръг от който няма излизане. Каквото и да се пъчат онези там, зад голямата вода, това им тежи на ВСИЧКИ (раси) като воденичен камък и хич да не ми се плюнчат колко са велики.Такъв е проблемът и в Израел, където на практика братовчеди се избиват кърваво и безмилостно.Ако някой вижда решение, нека да го сподели.
231
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, в америка има расизъм и той не е от вчера, но много хора удобно пропускат да забележат и с каква посока е расизма.Расизмът днес е реваншизъм за расизма преди 200 години. Ситуацията у нас е същата. Малцинствата имат вече привилегии вместо права и ползват всеки изгоден случай за реваншизъм и отмъщение, без значение колко истина има в него.
230
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 245Аз коментирам само какво е престъплението (след като чух патоанатомите).
229
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото и да кажа, ако ти си решил, че полицаят е закоравял убиец, ще ми донесеш вода даже и от сухия кладенец, даже, така че това не е спор с аргументи, а надлъгване и надвикване.
228
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 243Това което казваш може да оневини полицая за умишлено убийство, но не и за неумишлено. Полицая си го утрепа като стой та гледай.
227
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От този случай черните просто се опитват да правят актив и капитал.На всички им е ясно, че когато имаш арест няма да те черпят с кафе и кроасани, особено при съпротива за арест.Всички също така много добре знаят и виждат, че намеренията на полицая не са били да го убие, както се опитват да лъжат, защото ако беше така, той просто щеше да стреля.В такива моменти никой не мисли, че може да има летален изход, това е противоборство между две страни и едната е на страната на Закона, а другата, не.
226
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не беше се направил на юнак пред полицаите,още щеше да си е жив и здрав.
225
2
 
8
 
! Отговори
така като гледам преди 3 години
До Защомного си е адекватен президента даже!
224
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Флойд е тьповато момче, гледах му клипа с интрото, преди порно сесията с някоя си Кимбърли Бринкс. Или пък го е било срам, ако му е било за първи път. Жалка история, и за него, и за ченгето Дерик Шовин. На него жена му пък подала за развод, от страх да не пострада от отмъщение. А пък той живял с нея и детето и, което и е от предишен брак.
223
4
 
22
 
! Отговори
G преди 3 години
"Омръзна ми да виждам как чернокожи мъже умират" А не ти ли омръзна да гледаш как бели умират? После кой бил расиста. Не, не е редно това, което се случи с този човек. Но расизмът не е само между бели срещу черни, а и обратното
222
2
 
9
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Крадец на колела.