Гранати, гумени куршуми, газ – колко опасни са оръжията на полицията в САЩ?

Твърди се, че те не убиват, но реалността е друга
4 юни 2020 15:10, Нели Христова
102
Гранати, гумени куршуми, газ – колко опасни са оръжията на полицията в САЩ?
Снимка: БГНЕС

Хората в САЩ протестират срещу полицейското насилие, а органите на реда отвръщат с... насилие. Срещу протестиращите се използват различни оръжия, за които се твърди, че не са смъртоносни. Но гумените куршуми, химическите дразнители и зашеметяващи гранати може и да не са чак толкова опасни, но все пак са оръжия и крият своите рискове. Някои от тях водят до сериозни увреждания и дори убиват.

"Тези оръжия трябва да се използват само в краен случай, ако наистина има неконтролируемо ниво на насилие, което заплашва обществената безопасност", коментира Рохини Хаар, лекар по спешни случаи, който е изучил въздействието на оръжия за контрол на тълпата, пред Vox.

"Използването на оръжие срещу невъоръжени цивилни е изключително неоправдано."

Гумените куршуми са все пак куршуми. Куршумите убиват

Най-често в репортажите от протестите през последните дни съобщават за използването на гумени куршуми срещу протестиращите. Те се наричат "кинетични ударни снаряди". Някои са направени от втвърдена пяна или пластмаса. Други съдържат метална сърцевина. Дървените куршуми също се намират в тази категория. Те също са опасни, но все пак се използват срещу протестиращите.

Независимо от материала, от който са изработени, те се изстрелват от пушки със скорост, сравнима с тази на обикновен куршум. Когато те улучат целта си, те могат да я осакатят, ослепят или дори убият. Каучуковите куршуми са предназначени да бъдат  "по-малко смъртоносни"  и се използват в контрола на тълпата. Но изследванията показват колко брутални могат да бъдат последствията от тях.

"Няма безопасен начин да използваш гумени куршуми", казва Хаар. Той е ръководител на група, която провежда 26 изследвания и документира 1984 наранявания от гумени куршуми. 15% от тях са довели до инвалидност. 3% - до смърт. Когато са насочени към очите, в 84% от случаите те водят до ослепяване. Тези оръжия могат също да причинят вътрешно кървене в областта на корема, сътресения, наранявания по главата и шията и увреждане на кожата и меките тъкани. Освен това тези оръжия трудно могат да бъдат насочени към конкретни цели.

"Ако те ударят от близо те могат да чупят кости, да увредят черепа ти. Ако уцелят лицето ни, могат да причинят трайни увреждания и инвалидност. На дълги разстояния те рикошират, имат непредвидена траектория. Така че със сигурност не могат да бъдат насочени към конкретна, по-безопасна част на тялото или определен индивид", обяснява Хаар.

По време на протестите в Минеаполис фотожурналист е бил ослепен, след като е ударен от гумен куршум. На след протестите в Лос Анджелис, журналист показа какви рани има на врата от тях. В Калифорния възрастна жена е простреляна между очите, а тийнейджър е уцелен в лицето и ще се нуждае от операция на челюстта.

Зашеметяващите гранати водят до загуба на слух и изгаряния

Тези гранати имат свойството да избухват със силна светлина и звук. Звуковата вълна е между 160 и 180 децибела. Подобен шум "не е безопасен". Той може да повреди тъпанчето, да причини временна глухота, а светлината може да заслепи човек. Парчетата от гранатата също излитат, а шрапнелите нараняват хората, които са на близко разстояние. Върховният съд в Северна Каролина ги определи като "оръжие за масова смърт и унищожение".

Според проучване на ProPublica поне 50 американци са убити от подобни гранати от 2000 до 2015 г. Въпреки това те се използват срещу протестиращите и днес.

Не можеш да използваш сълзотворен газ по време на война, но можеш срещу протестиращи

Под определението "сълзотворен газ" има няколко вида химикали. Те засягат очите, носа, устата, белите дробове и кожата. Всички са забранени за използване по време на война, но могат да бъдат използвани от полицията при справяне с вътрешни конфликти. Химикалите причиняват светкавично раздразнение на очите и белите дробове, но дълготрайните им ефекти са по-малко познати.

"Все още не е напълно ясно какви дихателни увреждания причинява сълзотворния газ", казва Анна Фейгенбаум, професор по журналистика и автор на книга за историята на сълзотворен газ. "Всъщност не знаем какви са въздействията му по отношение на различни видове астма и белодробни заболявания. Това, което знаем, е, че за хората, които имат каквито и да било предпоставки, за тях е изключително опасно да се намират в пространства, които имат сълзотворен газ", обяснява тя. Газът е най-опасен за малки деца и възрастни хора.

Оказва се, че и кашлицата, която предизвиква сълзотворният газ, може да доведе до по-лесното разпространение на COVID-19 измежду протестиращите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
9
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Всичко това ще отмине и ще има неприятни последствия за тези метежници, стига разбира се либер....те да не спечелят президентските избори в лицето на педоfила Байдън, опипващ деца пред камерите...
30
1
 
9
 
! Отговори
Край преди 3 години
Държавата за това е държава защото има монополно право законно да упражнява насилие. Като не искат -да не разграбват магазини и да не вандалстват.
29
4
 
10
 
! Отговори
Здравия преди 3 години
САЩ бяха привлекателни през 90-те когато ги мислехме за голямата работа и носителите на демокрацията по света.Последните 20г показват точно обратното, дори *** в Америка се дразнят и подсмихват на пропагандата която се лее в Щатите.Избраха Обама и негротата с едно наум си затраяха, те белите повече го харесваха Обама отколкото гетото, въпреки че направи някои повърхностни промени в куцото им здравеопазване.Ако ми говорите за успели черни - актьори, спортисти и т.н
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Само един въпрос: ти някога попадал ли си под струята на водно оръдие?
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който нож вади от нож умира, полицаите утре вдругиден пак ще са по двойки и тълпата може да ги изненада някъде, в САЩ всички имат оръжия. Като намерят 200-300 полицаи мъртви и никой няма да иска да е полицай. Ако изкарат армията ще кажат, че Тръмп е диктатор и ще завърши като Асад ама Путин няма да помогне на американски Асад. САЩ са свършени ще дойде ден озверялата тълпа ще се попита защо не са използвани водни оръдия, а средства доказващи полицейска бруталност.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко АлекоКомунистите не правят разлика между протест и вандализъм. Това обяснява защо:1) ги е страх от всякакви протести, явно си мислят, че протестиращите са вандали и потушвата всеки опит за протест все едно си имат работа с мародери2) когато в демократична страна има вандализъм срещу който трябва да се вземат мерки, те реват, че това не е демократично
25
4
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Тези които излизат на улицата за да трошат, разбиват, мародерстват и палят, трябва да са наясно ще ще ги посрещат с гумени куршуми, гранати и газ, а ако това се окаже недостатъчно за да спре вандалите, то куршумите могат да станат и бойни ... и да бъдат последвани от чували за трупуве ... дори и демокрацията трябва да има своите защитни механизми и да може да се чисти от отпадъците ... !!!
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауКакъв страх бе, ти не виждаш ли как палят и грабят всичко наред? Това не е страх, а агресия. А такава агресия се спира само с дебела тояга.
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конституцията на САЩ защитава мирно протестиращите щом почнеш да чупиш чуждо имущество и нападаш хора ставаш престъпник.
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехх, и в България да имаше такава полиция, като в САЩ ! Полицията на сащ не е опасна за нормалните хора, а за бандити и третополови глезльовци!
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой доставя палети с тухли и молотовки на "протестиращите"?
20
10
 
4
 
! Отговори
от Германия преди 3 години
Полицията в САЩ трябва да спре с насилието което упражнява върху мирно протестиращите. Инъче ще запреличат на Северна Корея.
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Америка вече и някои либерали търсят огнестрелни оръжия за да се пазят от обезумяли тълпи.
18
9
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
короната до голяма степен е виновна за протестите. Народа си намери причина/отдушник на събраната злоба/страх с/у мерките ...
17
2
 
16
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Значи "протестиращите" ги е страх от палки, гумени кypшyми и сълзотворен газ, но нямат спирка да организират палежи, грабежи и вандализъм. Странна работа.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се чудя защо не са си взели по един противогаз протестиращите като знаят че на 100% ченгетата ще им изтрелят съзотворен газ??? Толкова ли е скъп? те си купуват пистолети и пушки свободно, а един противогаз нямат.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 11Не знам човек, там има доста еманципирани, с неясен пол, ще вземат да им предложат "разпръскване" с неподходящия полицай, и после оплаквания от полицейско насилие, едно друго. Мисля, че ще е най-добре ВЪОБЩЕ да няма полиция, а? Така най-добре ще реализират протестите си
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Калифорния мексиканските райони са дали сериозен отпор на метежниците има надежда за САЩ.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗдравенякЕм, те биха могли да отидат в друга европейска държава, ако толкова бяха недоволни от САЩ. Да не се заблуждаваме .... Имам две братовчедки в САЩ, нито една от тях не е тръгнала да се прибира.
12
2
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Да така е, истина е това което си написал, не са шега работа тези пухени възглавници, даже сега разбирам че били забранени от женевската конвенция. Трябва да преосмислим методите за овладяне на безредици и арести на престъпници. Аз си мисля, че е крайно време полицаите да се облекат в розово, в духа на новото либерастко време и да противодейст със секс до изтощение на престъпните елементи.