След 15 юни властите с план по дни, при скок на болните връщат част от мерките

Началото на пандемията било много тежко
228
След 15 юни властите с план по дни, при скок на болните връщат част от мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Информационната система просто откри грешка на старата система, даже развенчахме един мит, оказа се, че 12 сме изпуснали, че са умрели. Нито плашим, нито лъжем, просто цифрите се актуализираха. Това каза bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Още по темата

"След 15 юни имаме план по дни. Ако се увеличават случаите, ако имаме затруднения в ликвидиране на огнищата, някои от мерките може би ще се върнат, това е лично моето мнение", каза още той.

"Маските от плат по-лесно се приготвят, много лесно се дезинфекцират. Гладенето с ютия - абсолютна дезинфекция. Някои маски могат да се слагат в микровълнова с чаша вода. За маските какво ли не чухме - твърдение на СЗО, че маските не помагат. Нямаше в болниците и казаха, че не помагат. Моето мнение е, че маската пази. Вирусът не витае, винаги е в слюнка, затова маската помага. Не помага на 100%, с изключение на маските тип "респиратор", но маската намалява вероятността да се заразиш", добави проф. Кантарджиев.

"Ръкавици трябва да ползва само служител, който работи с пари. През кожата на ръцете вирусът не прониква, той за 10 минути умира. Важно е да не се събираме много хора на едно място, по-добре да има отстояние", каза още той.

"В началото беше много тежко. Щабът има 129 брифинга, множко е. Началото беше трудно за всички ни - трябваше да се приготвят болници, в лабораториите в началото беше ужасно, започнахме с 2 лаборатории, сега са 32. Почти всеки ден сме се виждали с премиера. С опитни политици спорът е труден.", каза Кантарджиев

"Страх ме беше да не се заразя, да не заразя майка ми, тя е на 87 години. Тя е истински герой. Само й даваме продукти, лекарства", каза още той.

"Гледам да си мия ръцете още по-често. Като влизаме вкъщи да слагаме бързо чехлите", призна проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
20
 
! Отговори
Берлин преди 3 години
Цирка продължава, гледам от далече (остров Рюген в Германия). Отивам да закусвам.
18
7
 
32
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Хахаха 12 изпуснали, че са умрели. Трябват им трупове на тези. И лъжете и мамитите...Обяснете ни как изчислихте, че са 100 починали от корона вирус като аутопсии не правите на никой...как тогава установихте това? Измислените статистики си ги дръжте за вас ние не вярваме...Публична тайна е, че на всеки починал в болница лепвате диагноза COVID-19
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си жив и здрав при ромеите.
16
10
 
16
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Успех на теб и на останалите 4ма нека.дър.ници, които ще отидат. Нормалните хора имаме работа, бизнес, учене, планирани почивки. те на които всеки друг им е виновен за мизерния живот, могат да си протестират ако искат всеки ден.
15
7
 
40
 
! Отговори
Цоко преди 3 години
Чакай бре, Кантарджиев, почти всички от новозаразените са в два клъстера от етноса. На какво основание ще затваряш отново цяла държава заради две махали, дето думата хигиена е на чужд език?! Реално новозаразени освен тия няма.
14
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо все неграмотници ни управляват? Очевиден признак за неграмотност е да се говори за цифри вместо за числа, а какво е цифра и какво е число се учеше по мое време в първи клас. Тези от щаба все за цифри говорят, а не за числа.
13
9
 
29
 
! Отговори
Корлеоне преди 3 години
Харесва ми как дебелата тиква се пече в собствения си сос. Не е лесно да си мафиот.
12
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 13 юни ще има голям международен протест срещу Бил Гейтс. Всички сте добре дошли и да натикаме престъпника в затвора.
11
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно защо в нито една друга държава няма Щабове от генерали, макар и с подарени пагони, които да се борят с гадната корона и с вълните от ярост?Как мислите?
10
3
 
38
 
! Отговори
Берлин преди 3 години
Махайте се. Индустрията движи мерките, а не обратно.
9
6
 
43
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Ако тези *** пак решат да ни ''стягат'', ще получат това което става зад океана! Ако го желаят, нека опитат!
8
10
 
4
 
! Отговори
до ха-ха преди 3 години
"Цирк", ама на голия ни Бъз.
7
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОРОНАВИРУСА ЩЕ УБИЕ ВСИЧКИ НА ПОЗИТАНО
6
5
 
27
 
! Отговори
отегчен преди 3 години
Лъжете като скъсани за ликвидиране на българите.Но ще дойде и вашия ред.
5
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък си помислих, че властите ще вземат да се разкарат, защото са напълно излишни. Хората знаят как да се пазят и как да се лекуват. Да не би този свирчо плешив генерал да е помогнал с нещо?
4
2
 
28
 
! Отговори
северозапад преди 3 години
Ами то друго не се и очакваше.Винаги някой друг да е причината само и само да има извънредно положение.Направо и скафандри да въведат та м...ците да се успокоят.
3
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето тази новина няма да чуете по нашите медии. В петък главния прокурор на европейския съюз -Лаура Кьовеши е изпратила официално предложение към укриващия се в Дубай бизнесмен-Васил Божков същия да приеме на стане защитен свидетел на европейската прокуратура и да свидетелства пред нея за корупцията по високите етажи на властта в България...Е след такива събития и след разкритията на Черепа за Борисов,Пеевски Севда Арнаудива и Горанов,как няма изведнъж да започнат да се (увеличават) заразените
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако скочат болните ще паднат здравите.
1
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остави си вратичка Боко, ако се вдигнат хората да ги затвори... Ако ни затворят втори път ще е заради Божков...