След 15 юни властите с план по дни, при скок на болните връщат част от мерките

Началото на пандемията било много тежко
228
След 15 юни властите с план по дни, при скок на болните връщат част от мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Информационната система просто откри грешка на старата система, даже развенчахме един мит, оказа се, че 12 сме изпуснали, че са умрели. Нито плашим, нито лъжем, просто цифрите се актуализираха. Това каза bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Още по темата

"След 15 юни имаме план по дни. Ако се увеличават случаите, ако имаме затруднения в ликвидиране на огнищата, някои от мерките може би ще се върнат, това е лично моето мнение", каза още той.

"Маските от плат по-лесно се приготвят, много лесно се дезинфекцират. Гладенето с ютия - абсолютна дезинфекция. Някои маски могат да се слагат в микровълнова с чаша вода. За маските какво ли не чухме - твърдение на СЗО, че маските не помагат. Нямаше в болниците и казаха, че не помагат. Моето мнение е, че маската пази. Вирусът не витае, винаги е в слюнка, затова маската помага. Не помага на 100%, с изключение на маските тип "респиратор", но маската намалява вероятността да се заразиш", добави проф. Кантарджиев.

"Ръкавици трябва да ползва само служител, който работи с пари. През кожата на ръцете вирусът не прониква, той за 10 минути умира. Важно е да не се събираме много хора на едно място, по-добре да има отстояние", каза още той.

"В началото беше много тежко. Щабът има 129 брифинга, множко е. Началото беше трудно за всички ни - трябваше да се приготвят болници, в лабораториите в началото беше ужасно, започнахме с 2 лаборатории, сега са 32. Почти всеки ден сме се виждали с премиера. С опитни политици спорът е труден.", каза Кантарджиев

"Страх ме беше да не се заразя, да не заразя майка ми, тя е на 87 години. Тя е истински герой. Само й даваме продукти, лекарства", каза още той.

"Гледам да си мия ръцете още по-често. Като влизаме вкъщи да слагаме бързо чехлите", призна проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
20
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 34Поздравявам те за тази констатация, сложих ти плюсче!!!Тодор Кантарджиев го мислех за образован човек.Със всеки ден започна да ми пада в очите.Наистина прав си - живи са бактериите, вирусите не!Те са сложно органично съединение - РНК или ДНК в протеинова обвивка наречена капсид. И доктора или не го е учил това, или ни лъже!Да не говорим, че беше разпрвял че като пекне слънцето, щяло "да трепе вируса"!?!?И Доналд Тръмп не би го казал по-добре!
38
0
 
7
 
! Отговори
До 36 преди 3 години
Ти ще си последния който ще излезне, ти си форумем драскач и излизаш само за бира и чадел :) народ отдавна няма и никога не е имало! 5 века ни го показват и още толкова ни чакат.
37
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов се оказа най-големия -----! Срам ме е че гласувах засмешната му партия!!
36
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Началото на пандемията за България не е било през март. За самата медицинска система у нас ще е добре да со направи преглед на пациентите още от декември, за да бъде въпросът по-добре изяснен.
35
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А може ли накрая народа да излезе и да ви помете и изхвърли като това което сте? ОСТАВКА!!!!!
34
19
 
16
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ВРЪЩАИТЕ МЕРКИТЕ НЕДЕЙТЕ СПА КВИ СА ТЕЗИ МАЧОВЕ С ПУБЛИКА И РОМСКИ СВАТБИ ПО 250 ИНДИВИДА.
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вирусът не прониква, той за 10 минути умира.-------нещо което по дефиниция не е живо няма как да умре .
32
3
 
14
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 12Имахме от 13.03 до 04.04 Медицински съвет към Министерския Съвет обаче Борисов го закри!Щото тези от НОЩ били по красиви на ТВ!Интересно кой е специалиста-вирусолог на НОЩ?! Знае ли някой?
31
10
 
32
 
! Отговори
ДОЛУ МАСКИТЕ преди 3 години
Т.е. вируса се разпространява с маски или без маски с мерки или без мерки а тоя мустакат некадърник и неговата шайка ми говорят за връщане на мерки?? Т.е. мерките не са за предпазване от вирус а за пазене да не падне власта заради ежедневните скандали! Апропо в тази връзка на протестите на 14 май хорат абяха един до друг без маски повечето, защо няма пик бум или там както го наричат тия ЛЪЖЦИ В НОЩ от коронавирус??
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А В МОМЕНТА В СЕЛСКИТЕ УЧИЛИЩА СЕ ВОДИ ПРИСЪСТВЕНО ОБУЧЕНИЕ!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Като ти хлопа дъската трябва ли други да са виновни?
28
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БерлинЦелия вирус беше създаден от Китай, за да унищожи големите икономики.Китай спретна постановка.Отначало Тпъмп не се хвана ама заради натиска на медиите се наложи да се затваря Сащ.Нашия ББ се хвана на въдицата още при първия заразен и обяви извънредно положение.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като минат матурите и в 7 клас айде пак у дома.
26
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така както гледам 90 процента от Българите се спасихме от масовата психоза а другите 10 процента ще напълнят лудниците. Не знам дали ще стигнат местата обаче или ББ ще трябва да нареди да се построят нови.
25
3
 
11
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Пука ме на някой за заведения и магазинери. Айде у лево с тези маргинални професии. И без това работещите им плащат социалните помощи дето получават.
24
2
 
17
 
! Отговори
българин преди 3 години
Ох... не знам какво да кажа!Заради бълхата искаме да изгорим юргана, тъй ли?Ми нали вие самите предложихте, че могат да се изолират така наречените "клъстъри" с огнища?Еми, ето на, имате ги, действайте!Карантини-марантини, за 14 дни, знаете вече, аз ли да ви уча?Стана ясно, че заразата е най-страшна там, където има бедност и мизepия!Всъщност... сега ми дойде на ум, че думата мизерия е от италиански произход!И у нас не е по-различно нали?Някои просто не са учили песничката "Хей ръчички!"
23
3
 
19
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 15 Прав си!Цифри са от 0 до 9, а числата се образуват с цифри!Този специално разбира от микози и кандидози/гъбички/!А аритметиката се учи до 4 клас, ама ха де!
22
6
 
8
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Т.е. манипулират във всяка една държава по света? Това някакъв световен заговор срещу българина с 5 лева в джоба ли е?
21
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кантарджиев, сега и ти ли започна с нагнетяване на обстановката, смoтaняк такъв? След 15 ти юни какво ще направите, ако имаме повечер заразени? Ама защо имаме повече заразени? Щото започнахте да правите не по 300 теста на ден, а по 1200.И к'во? Ще затворите пак заведенията и публичните места на закрито? Писна ни от вас бе !!!
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е одобрил информационната система, заслужава солидна глоба. Като ще информирате с цел превенция, бъдете точни. За София може да ви е бъркотия, защото ги пренасочвате в болници по усмотрение, не знам, но при нас в провинцията селища на 60 км се водят за местна зараза.