В САЩ уволненията заради сексуална ориентация са незаконни

Решението е на съда, правителството на Тръмп е на друго мнение
40
В САЩ уволненията заради сексуална ориентация са незаконни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Върховният съд на САЩ постанови, че сексуалните малцинства са защитени от механизмите за борба с дискриминациите на работното място, противно на позицията на правителството на президента Доналд Тръмп по този въпрос, предаде Франс прес.

"Днес трябва да решим дали един работодател може да уволни някого само защото служителят е хомосексуален или транссексуален, отговорът е ясен - законът го забранява", се казва в решението на ВС, подкрепено от шестима от деветимата съдии.

Федерален закон от 1964 г. забранява дискриминациите "по полов признак", но някои съдилища, както и администрацията на Тръмп, смятат, че това се отнася до разликата мъже/жени и не важи за сексуалните малцинства.

През 2015 г. Върховният съд на САЩ разреши еднополовите бракове, но защитниците на сексуалните малцинства се опасяваха, че двамата върховни съдии, които Доналд Тръмп номинира след избирането си за президент, ще направят съда по-консервативен.

Всъщност именно един от тези двама съдии, Нийл Горсъч, написа решението на мнозинството и се присъедини към четиримата прогресивни съдии и председателя на съда Джон Робъртс, отбелязва Франс прес.

Върховният съд на САЩ реши да не изслушва няколко дела, които оспорват доктрината за квалифицирания имунитет, която на практика защитава полицията от съдебни дела за тормоз и неправомерно поведение, предаде ДПА.

За изслушване на дело са нужни поне четири гласа в деветчленния съд.

ВС отказа също да гледа 10 дела за разширяване на правата за притежание и носене на огнестрелно оръжие, съобщи Ройтерс. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема е там, е не са се родили така ;)
16
10
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Структурата на мозъка на гейовете е по-различна.Ето от това ме е страх. Знаеш ли го какво може да предприеме в даден момент? Къде е гаранцията, че нещо няма да отключи порив за опасни действия спрямо околните.И, моля ви, не започвайте да ми обяснявате, че тези разлики в структурата са нещо различно от психичните заболявания. Мозъкът все още не е проучен напълно, това ще ви го каже всеки специалист.
15
3
 
11
 
! Отговори
Антон преди 3 години
Ама защи си усложняват живота? Просто не ги назначавайте, което е много по-лесно, отколкото да ги уволнявате после! Сами си създават проблеми, отсвирвайте ги такива кандидати, пък нека после ходят да доказват дали са достатъчно подходящи за длъжността. Толкова е лесно. Аз не искам емоционално сбъркаки хора да посещават офиса
14
2
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 3 години
Засяга ни наглата и шумна демонстрация на сексуалната им ориентация.Давам ти пример. В държавите, в които правата на гейовете са максимално защитени, всеки мюсюлманин може да пожелае да бъде махнато изображение на разпятие, защото това обиждало религиозните му чувства. Но те свободно накърняват етичните ни представи масово д/пейки се извън джамиите.Пак в същите държави никой не защитава накърнените етични представи на хетеросексуалните по време на гейските прайдове из най-оживените булеварди.
13
1
 
6
 
! Отговори
До хахах преди 3 години
Не те знам какъв работодател си, но явно не си се сблъсквал наистина с назначаване или освобождаване на персонал. Всеки юрист с малко повече опит в трудово право ще ти каже, че "несправянето" е на практика недоказуемо. За щастие. Значи, че стигне ли се до съд ще плащаш. Та ако искаш да се правиш на страшен шеф вземи се консултирай с някой, който разбира.
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече не е нормално да си нормален. Нямам нищо против артистичните, но хайде не ни ги налагат като модел за поведение и живот. И да не ни облъчват децата.
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сед операцията може да осъмнеш хомосексуален. *** разправяй след това, че така си се родил.
10
1
 
4
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
До 9Браво, много оригинално. Обаче няма ги трогнеш. Ще питат къде са ти бикините, що не приличаш на лесбийка, що не те виждат по техните клубове с латексови камшици... Брато, с извратеняците оправия няма освен... *** то каквото трябва, ще си стане.
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там още малко и ще стане незаконно да си бял нормален мъж.
8
3
 
9
 
! Отговори
:D преди 3 години
Ами ако им кажа че съм лесбийка, 'щот съм мъж който се мисли за жена и спи само с жени? :-> :s
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СветЪт полека си става турция!!!
6
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в България кога
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
....прогресивни съдии....блякккк....П.с.Този,който от квотата на Тръмп е гласувал "за"....,с какво ли са му стегнали Фаберже-то...Едно разследване за потенцялна зависимост би било интересно.
4
2
 
11
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Тази зараза тръгна от САЩ, Содом и Гумор..
3
1
 
10
 
! Отговори
Конц лагер сащ преди 3 години
Не може да бъде, нали там са най най демократични и свободни?!
2
1
 
24
 
! Отговори
На практика преди 3 години
обаче законът се тълкува в смисъл, че нямаш право изобщо да уволняваш сексуално изчанчени (queer). Да не говорим за това, че няма да ти пуснат сериала в ефир, ако поне половината от героите не са извратени.
1
6
 
24
 
! Отговори
pipo преди 3 години
Правилно, аман от извратеняци навсякъде. Не може психично болни да си показват отклоненията на предтавителни места.