Протестите в САЩ разпалиха поредните конспирации срещу Сорос

Според някои хора, той е инсценирал смъртта на Джордж Флойд
22 юни 2020 18:29, Нели Христова
116
Протестите в САЩ разпалиха поредните конспирации срещу Сорос
Снимка: Getty

Казват, че той плаща на протестиращи и наема автобуси да ги превозват. Някои казват, че негови хора складират тайно тухли, които да бъдат хвърляни по витрини на магазини или по полицаи, пишат в анализ за Асошиейтед пред Дейвид Клепър и Лори Хинънт, предаде БТА.

Джордж Сорос, милиардерът инвеститор и филантроп, който отдавна е мишена на конспиративни теории, сега е несправедливо обвинен, че организира и финансира протестите срещу полицейските убийства на чернокожи, които тормозят САЩ. Разпространявани от все повече хора от крайната десница, вкл. някои републикански лидери, през последните седмици броят на онлайн постовете за Сорос главоломно нарасна. придружени са от онлайн реклами, платени от консервативни групи, в които се отправя призив към властите "да разследват Джордж Сорос за финансиране на вътрешен тероризъм и продължаваща от десетилетия корупция".

Осемдесет и девет годишният Сорос е дарил милиарди долари лични средства за либерални и антиавторитарни каузи по света и затова е предпочитана мишена за мнозина от десницата. Този унгарски американец, който е евреин, е от десетилетия предмет на антисемитски атаки и конспиративни теории.

Понастоящем подобни измислици могат да стигат по-далеч и по-бързо чрез социалните мрежи. Само за четири дни в края на май негативните постове в "Туитър" за Сорос са скочили от 20 хиляди дневно до над 500 хиляди на ден, сочи анализ на Лигата срещу обругаването (Anti-Defamation League). Институтът за стратегически диалог - лондонски мозъчен тръст, който изследва екстремизма и поляризацията - също установява значителен скок във Фейсбук, където през май е имало 68 746 споменавания на Сорос. Предишният рекорд от 38 326 споменавания на Сорос бе през октомври 2018 г, когато в гневни постове се твърдеше, че той помага на мигрантите, насочили се към САЩ.

Сега се надигна нова вълна от демонстрации заради смъртта на Джордж Флойд, причинена от полицията в Минеаполис. Някои настояват, че Сорос финансира протестите, а други казват, че е заговорничил с полицията, за да се инсценира смъртта на Флойд миналия месец. Но всички налични доказателства свидетелстват, че протестите са такива, каквито изглеждат: събират се хиляди американци, обезпокоени от полицейската жестокост и расовата несправедливост.

"Мисля, че това е отчасти опит да бъде отклонено вниманието от реалните проблеми пред нас - пандемията, протестите или движението "Животът на чернокожите има значение", казва за конспиративните теории Лора Силбър, шеф по комуникациите във Фондацията "Отворено общество" на Сорос.

"Доста е унизително за хората, които протестират, ако някой твърди, че те всички са платени. Това е обидно", добавя тя.

Експерти, които изследват конспиративните теории казват, че новите обвинения срещу Сорос са средство да бъдат делегитимирани протестите и действителната причина за тях. Някои виждат антисемитизъм или съживяване на прастарата теза, че сенчести интриги на богати хора - илюминати, семейство Ротшилд, семейство Рокфелер, Бил Гейтс или Сорос - манипулират събитията в света.

Теориите имат последици в реалния свят. През 2018 г., по време на новините за короните от мигранти, тръгнали към границата между Мексико и САЩ, онлайн дезинформация за Сорос бе свързана с насилие. Сизър Сайок от Флорида, страстен почитател на Тръмп, споменава името на Сорос десетки пъти в социални мрежи, преди да изпрати самоделни бомби до медии, видни демократи и самия Сорос.

Въпреки сериозното проучване досега не е открито доказателство за връзка между мигрантите и Сорос. Обаче Тръмп помогна за раздухването на огъня, когато бе запитан дали Сорос е замесен. "Не бих се изненадал. Много хора казват, че е", каза президентът.

Все пак някои републиканци започнаха да се дистанцират от неверните твърдения за връзка на Сорос с протестите и от разпространителите на слухове. След като някои ръководители на Републиканската партия в един окръг в Тексас споделяха постове, че Сорос стои зад демонстрациите, щатският партиен лидер ги призова да подадат оставки.

Експерти казват, че конспиративните теории могат да се превърнат в проблем, когато доведат до заплахи за насилие или накарат хората да изгубят доверие във важни институции. Тези теории може да заглъхват, за да се появят наново във времена на кризи.

"Конспиративните теории са като вирусите", казва Джош Интроун, професор по информатика в Сиракюзкия университет, който изследва конспиративните теории. - "Характеристиките може малко да се променят и теорията може да мутира. Но те не умират", добавя той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
13
 
! Отговори
българин преди 3 години
Пак ще го кажа! През социализма до 1989 г.Не бяхме и чували за тоя! Тогава не се интересуваме за " личностите" в Америка тогава.Не че и днес ме вълнуват лично!-:) Тоя грохнал старец ционист.Тогава е бил по млад.След 1989 г чухме за него чрез " фондацията" му. Тоя има трески за дялане ама яко и то! Лицемер Империалистически! Скоро да го посети оная с косата! Време му е! -:)
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГаньоБойко е десен,не е Шоросоид,шоросоидите са леви,но в България и по целия свят се управлява така,както се управлява в САЩ,който е на власт в САЩ,той дава инструкциите как да се управлява по света и какво да се прави.Иначе вкарани отделни шоросоиди има в почти всички партии,Кулезич е Шоросоидка и затова плюе по останалите нешоросоиди и въпреки,че е баш комунистка,има чадър и никой не споменава за комунистическото и минало,НПО-тата също са Шоросоиди.
32
0
 
14
 
! Отговори
Гробище преди 3 години
Този рептилоид все още жив
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя ако го видя някъде направо му режа главата и я давам на бездомните кучета да я въргалят като футболна топка!
30
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
става като едно време -за всичко е виновен лошия сорос и четирите годишн сезона
29
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я да не лъжете!Точно неговите организации вкарваха бежанците в Европа.Не,че няма и такива хора,които наистина бягат от война и имат нужда от помощ,но тези "бежанци" влизаха на тълпи незаконно и вероятно,за да запалят Европа отвътре,ориентираха ги чрез телефони накъде да вървят и какво да правят,което означава,че някой ги контролира и вкарва умишлено!
28
3
 
15
 
! Отговори
Astarot преди 3 години
Истината е по средата. Да му се лепва заговор с полицията е нелепо. При техния рейт на стрелба, е просто въпрос на време да дадат повод.А че финансира организации, които участват в протестите е пределно ясно :)Като във всеки протест ти трябват едни 5% контролирани и овцете са твои.
27
1
 
14
 
! Отговори
рептилоид преди 3 години
тоя няма ли да пука вече ?
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не дочетох статията,защото е фалшива пропаганда,но Шорос го мразят дори и евреите и няма как да са "антисемитски" изказванията срещу него,мразят го по целия свят,толкова го "обичат" ,че както казаха някои американски политици,направиха Тръмп президент на САЩ, именно,за да не влезе Шорос в президентството им чрез Клинтън,щом и американците се страхуват от него,какво да кажат останалите?
25
0
 
17
 
! Отговори
41428 преди 3 години
Точно днешният либерализъм и новто политкоректно представлява тнай-зловещ тоталитаризъм.
24
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евреите и по точно евреите в сащ много искат да прецакат целият свят и да станат доминираща нация, ама ще го барат гол! Китай става по голяма сила от сащ, както и Русия набира скорост, Иран също, турция не кляка на евреите така, че и на евреите ще им дойде видов ден, или по-скоро ядрен ден в Исрел! И тогава ще млъкнат най-после!
23
1
 
18
 
! Отговори
обективен до червено преди 3 години
Тръмп ги мачка наред. Скоро това мощно ехо ще отекне и у нас, колкото и да си *** либерacтките ***.
22
0
 
27
 
! Отговори
Сорос стана противен преди 3 години
с НПО-тата си,които си врат носа навсякъде.Нямаше да е лошо.ако те бяхачестни и почтени и със законни средства се бореха срещу неправдите.Засъжаление тези НПО-та(говоря за действащите у нас,които незаслужено секичат с името"български".Нищо българско няма у тях освен гражданствотона работещите в тях ренегати,продали си съвестта )провеждат чуждаполитика,несъобразена с особеностите на страната.Толерират се малцинстваза които се търси да живеят по-добре от мнозинството,което ги издържа.
21
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя рептил още ли е жив?!как не го хвана короната да го изпие бе?!!
20
0
 
28
 
! Отговори
Рени преди 3 години
До Н А С О Ч В А Т Е ЛМежду другото, в това интервю, уважаваният от всички проф. Христов казва, че когато белите скочат (а работите вървят натам), тогава нещата ще загрубеят истински. Гледах клипове на националната им гвардия. Където застанат ония, няма протести, няма ***, няма неприятни миризми...
19
4
 
11
 
! Отговори
Ганьо преди 3 години
Бойко Соросойда :)
18
1
 
23
 
! Отговори
Те си го просят преди 3 години
Без никакви конспирации. Некво си цветнокожо с португалско име (я от Бразилия, я от Ангола или Мозамбик) от некъв си съюз на цветнокожите в Германия туитнало призив за събаряне на всички статуи на Исус, щото били "бяла расистка фалшификация". Малко остава да настъпят мотиката и ще видят на какво са способни стотици милиони бели християни. Така става, като пуснеш прасето под одъра, както казват старците.
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Н А С О Ч В А Т Е ЛВалентин Вацев също дава много професионални мнения по темата. Той си казва също казва в прав текст, че това си е поредната сopocияда. Добре е да се изгледат и неговите анаризи.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност Сорос е дърт нацист никакъв евреин не е евреин с име Дьорд не съществува.Та той е като хитлер в последните си месеци когато е почнал да разрушава Германия тъй като е смятал че германците не са се доказали като силна нация и доминираща такава.
15
1
 
12
 
! Отговори
Милен преди 3 години
До Н А С О Ч В А Т Е ЛДа, каза го мното точно професора.