Протестиращите в САЩ събориха статуя на Христофор Колумб

Поредното посегателство срещу паметник
92
Протестиращите в САЩ събориха статуя на Христофор Колумб
Снимка: БГНЕС, архив

Протестиращите в американския град Балтимор събориха статуя на Христофор Колумб, предава "Фокус" като цитира AFP.

Статуи на фигури, свързани с колониализма и робството, биват сваляни от техните пиедестали в Съединените щати и по света, след като протестите на Black Lives Matter започнаха като отговор на убийството на Джордж Флойд от бял полицай в Минеаполис през май.

Кадри, публикувани от Baltimor Sun, показаха протестиращи, използващи въжета, за да свалят статуята на Колумб, който достигна до Америка през 1492 г. и го хвърлиха в пристанището.

Дълго приветстван като т. нар. Откривател на "Новия свят", Колумб се смята от мнозина, че е предизвикал години на геноцид срещу местното население в Америка. Той бива критикуван наравно с генералите от Конфедерацията, защитавали Американския Юг.

Президентът Доналд Тръмп по-рано спомена мореплавателя в речта си по случай националния празник 4 юли, когато американците отбелязват обявяването на независимост през 1776 г. от Великобритания.

"Заедно ще се борим за американската мечта и ще я защитаваме, пазим и съхраняваме американския начин на живот, започнал през 1492 г., когато Колумб откри Америка", каза той в обръщение, в което се противопостави на протестиращите, изискващи расова справедливост.

"Сега сме в процес на борба с радикалната левица, анархистите, агитаторите, грабителите и хората, които в много случаи нямат абсолютно никаква представа какво правят", каза той.

„Никога няма да позволим на ядосана тълпа да ни събори статуите, да заличи историята ни, да индоктринира децата ни“, заяви Тръмп.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
31
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Явно филма "Планетата на мaймyнитe" не е фантастика, а реалистичен поглед в бъдещето.
18
2
 
17
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
До PfДопреди 2-3 години никога не бих казал това, но явно по времето на КККК американците са били по-читав народ.
17
5
 
22
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
Виждаме как една велика страна просто загива, виждаме ужасяващите последствия от либерастията и фанатичната търпимост дори към най-долните човешки отпадъци, виждаме колко страшен е троцкисткия комунизъм. Тука нашите руско-източноевропейски комунисти поне градяха, а не рушаха !!!
16
7
 
9
 
! Отговори
Pf преди 3 години
Американците тръгнали света да оправят,а в собствената им страна цари анархия. В такива ситуации си личи колко е читав един народ.
15
3
 
25
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
Цивилизованите закони са само за цивилизовани хора. Тръмп да проумее това - и да въвежда военно положение или САЩ отиват по дяволите. На Четвърти юли да съборят статоя на Колумб, това е все едно ние на трети март да събаряме паметници на Левски и на Хан Аспарух. Всички тия трябва да бъдат арестувани (при съпротива да се стреля на месо) и - за белите *** - по 10 години каторжен робски труд - чepните - да ги товарят на корабите, оковани във вериги и да ги стоварват на африканския бряг.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще слагат паметник на бай Дончо.
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък съм за "Животът на БЕЛИТЕ има значение"! И не само животът, а и благосъстоянието. И "Всяка жаба да си знае гьола" - африканците - в Африка, белите - в Европа и Америка и Австралия, азиатците - в Азия!
12
4
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
АМЕРИКА НЕ Е *** ДЪРЖАВА!!!МОЖЕШ ДА БУТНЕШ СТАТУЯ НА НЯКОЙ СВЪРЗАН С РОБСТВОТО НО ДА БУТНЕШ СТАТУЯ НА ХРИСТОФОР КОЛУМБ ЗАВОЕВАТЕЛЯ И ОТКРИВАТЕЛЯ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ САМО СЪС РЕФЕРЕНДУМ ВЪВ СЪОТВЕТНИЯ ЩАТ ИЛИ ГРАД!
11
3
 
22
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
БРАВО НА ТОВА ИЗКАЗВАНЕ НА ДОНАЛД ТРЪМП ! Левите екстремисти искат да заличат историята и да научат децата ни на нихилизъм, да убият патриотизма и да създадат една кафява смесена консумативна маса от немислещи същества без Родина и род, без традиции и история.
10
2
 
17
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Е те така започват гражданските войни. Разбесняла се тълпа, която иска промяна и чупи всичко по пътя си. Дано да успеят да овладят положението Американците, че иначе много лошо ще стане.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирнете ги откъдето са протестиращите ревльовци черните в Африка,, а белите либерали на южния полюс.
8
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия хем са неграмотни, хем искат да казват какво да се случва. Комунистите, ако завземат властта в САЩ блм и разни борци за социална справедливост първи ще отидат в лагерите, другаря Ленин такива ги е наричал полезни *** оти.
7
4
 
33
 
! Отговори
ист преди 3 години
Варвари. Ако нямаше Колумб, сега протестиращите щяха да живеят още по клоните в Африка, а червените щяха да гонят бизоните с лъкове. Явно добрия живот води до психични разстройства. Всичко ще си дойде на място след изборите в САЩ.
6
3
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТЕЗИ НЕ СА ДОБРЕ!!!ТОВА ЗНАЧИ ДА БУТНЕМ ВСИЧКИ СТАТУИ НА ВСИЧКИ ЗАВОЕВАТЕЛИ ОТ НАПОЛЕОН ДО ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА!
5
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте ги наричали "протестиращите"! Това са просто едни вандали.
4
3
 
27
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Като съборят всички такива паметници, като затрият всичко от историята и след 200 години като е забравено някой ще излезе и ще каже: "Имам страхотна идея, дайте да направим роби!"....... колко са умни просто.....
3
3
 
48
 
! Отговори
Актуално предложение преди 3 години
Нека да им посадят палми на мястото насъборената статуя, та да се катерят по тях.Нали точно това щяха да правят сега, ако навремето техните деди не са били докарани в Америка и научени да работят?В последно време обаче богатата Америка ги разглези със социални помощи и те се отучиха да работят. Щом няма да работят, какво друго могат да правят? Ами да скачат от клон на клон и да се замерят с кокосови орехи.
2
5
 
32
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Що не свалят и статуята на свободата? Народ който не си спомня собствена история рано или късно е обречен
1
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Дончо, време е да пердашиш!Някои хора от друго не разбират.