QAnon - конспирацията, според която Доналд Тръмп ще спаси света от педофилите

Броят на поддръжниците й се е увеличил със 700% след началото на пандемията
24 юли 2020 21:47, Нели Христова
77
QAnon - конспирацията, според която Доналд Тръмп ще спаси света от педофилите
Снимка: БГНЕС

През последните месеци се появи нова откачена конспиративна теория. Тя се разпространява главно от крайнодесните в Америка. Те се заклеват във вярност на QAnon - един миш-маш от различни конспиративни теории, според които Доналд Тръмп е спасителят на света. Някои от вярванията им също са притеснителни - според тях пандемията не е истинска, нито борбата за расово равноправие в САЩ. Вярата в QAnon успява дори да разбие семейства.

Според разследване на BBC интересът към тази конспиративна теория е нараснал от началото на пандемията. Но какво е QAnon?

"Това е много сложна конспирация, според която светът се управлява от елитна клика почитащи Сатаната педофили. Според тях, тази клика контролира всичко, включително и медиите, Холивуд и най-вече политици, като Хилари Клинтън. Доналд Тръмп пък, с помощта на военни от висок ранг, публикува анонимно информация във форуми като 4chan, 8chan и 8kun", обяснява ютубърът Травис Вю.

Накратко QAnon се превръща в култ, почитащ Доналд Тръмп. Не всички последователи на конспиративната теория обаче са били последователи на президента на САЩ преди това.

"Никога не съм гласувал преди това. Не вярвам в системата за гласуване. Когато Тръмп се появи си мислех, че той е просто още една пионка на илюминатите ", казва Ник Нитоли, който е част от QAnon, пред BBC. Той е музикант, но като много други последователи на теорията, прекарва по 16 часа на ден онлайн. Според него, Кенеди е убит от ЦРУ, 11 септември също е бил "вътрешна работа", хората от правителството на Америка се опитват да контролират обществото. Всъщност, почти няма конспиративна теория, в която Нитоли да не вярва.

Преди пандемията QAnon се споменава сравнително рядко в социалните мрежи. Но през март броят на постовете рязко скача. Членовете в най-големите групи, които подкрепят конспиративната теория, са се увеличили със 700%. Повечето поддръжници са от САЩ, но се откриват и последователи във Великобритания, Германия и дори Бразилия.

"Това увеличение идва във времето на обществена нестабилност, във време на сътресение за много хора. Обществото търсеше отговор на въпроса: "Защо се случва всичко това?" Също така те бяха затворени в домовете си, залепени за компютрите и телефоните си по цял ден. За това те бяха изложени на всичко това онлайн", обяснява Ауфи Галахар от Института за стратегически диалог. Организацията й се занимава с изследване на екстремизма, но започва да анализира и QAnon.

"QAnon бе класифицирано като "национална терористична заплаха" от ФБР миналата година. Конспирацията се появи в платформи, които се свързват с белите супремасисти и крайно десните екстремисти. И въпреки че не можеш да наречеш последователите на QAnon екстремисти, конспирацията се намира в периферията именно на този екстремизъм", допълва тя.

В Reddit пък се появява страница, в която членове на различни семейства споделят тревогата си, че техни роднини са били погълнати от QAnon теорията. По-голямата част от тези хора са възрастни - родители или баби и дядовци.

"Тя вярва, че Бил Гейтс е създал пандемията от коронавирус и е създал бъдещата ваксина, която съдържа микрочипове, с които да ни следи. Трябва да свикна с факта, че човекът, който познавах като своя майка, вече не е същият и тя няма да се върне."

"Твърди, че COVID-19 е биологично оръжие, което засяга само педофили. Белината била лекарство.

"Попитах го: "Нали осъзнаваш, че тези хора вярват, че Демократите и известните личности буквално се хранят с бебета?" А той отговори - "Да. И аз го вярвам."

Тези хора смятат, че са изгубили своите близки заради култ. QAnon има и евангелистки аспект - последователите му са насърчавани да привлекат свои приятели и близки в редиците му. Поддръжниците на конспирацията наричат това "да им дадеш червеното хапче" - препратка към "Матрицата".

Някои семейства трудно приемат факта, че хората, подкрепящи QAnon, вярват, че пандемията е измислица.

"Баща ми пребори рака, но е имуно-компрометиран. Ако и той започне да вярва в това, животът му ще е поставен под риск."

"Тя е на 81 години и не носи маска. По никакъв начин не спазва социална дистанция."

"Тя твърдеше, че майката на приятелката ми е имала COVID-19, защото е педофил. Тогава се притесних много."

"Пандемията е измислица. Слуховете на улицата гласят, че президентът Тръмп се опитва да вкара всички тези хора в затвора заради педофилия и пренасяне в жертва на деца. Но подземната клика контролира медиите и затова се разпространява тази история - за да се спасят", категоричен е Ник Нитоли. Има вероятност поне един от вярващите в QAnon да попадне в Конгреса. Нитоли коментира и това: "Така ще си върнем държавата. Не си губим времето".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
33
 
! Отговори
Още конспирацийки преди 3 години
Я да напомним и за онези каменни "скрижали" в щата Джорджия, издигнати по поръчка на анонимна група богаташи преди повече от 40 години. И те ли не съществуват? Да не са мираж? Който не знае, да провери в нета какво е написано на тях. Най-важното - "Населението на Земята да не надхвърля 500 милиона". Нямало програми за депопулация, тоест премахване на "излишните", а?
12
4
 
40
 
! Отговори
бг преди 3 години
Артисти, музиканти, повечето медии да слуги на Илюминатите - сатанисти. Те контролират света чрез измама, фалшиви постановки които пускат по техните медии.
11
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скандалът с Джефри Епстийн за какво е? Ами Pizza Gate? Все за педофилски и сатанински мрежи става въпрос. И в двата случая бяха замесени Клинтънови.
10
0
 
49
 
! Отговори
мисирка под прикрити преди 3 години
Я да помислим - ако някой преди беше писал, че съществува педофилски остров, където със самолет наречен Лолита експрес водят непълнолетни да забавляват известни политици, учени и актьори, дали мисирките щяха да го нарекат конспирация? Ама излезе истина - бивши президенти, принцове са ходили там. После що вярвали хората, че елита били педофили, ами гледаха как сводникът им дето управляваше "острова на педофила" се "самоуби" пред камерата в затвора, ама камерата случайно изключи и не го засне
9
2
 
46
 
! Отговори
Педофили няма ли? преди 3 години
Като оставим настрана откачалките, защо милиардерът сводник на високопоставените си приятелчета умря толкова набързо и удобно в панделата? Не им ли е осигурявал малолетни? И това ли е "конспирация"?А който е учил поне мъничко теория на вероятностите, хайде да каже какъв е шансът всички от десетките "случайно умрели" около Хилари Клинтън наистина да са самоубийци, жертви на злополуки, на бандити?На някои доста им се иска да отпишат всички вонящи историйки като "конспирология". Не минава номерът
8
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поп изпълнителката и звезда Кети Пери съвсем откровено в интервю казва,че ако не си сатанист и педофил няма да успееш в шоу бизнеса.
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не бе Бил Клинтън, принц Андрю и Гилейн Максуел ще го спасят.
6
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Посетители на острова на Уайстийн където са се организирали педофилските оргии са семейство Клинтън,Барак Обама Джордж Буш -младши ,много звезди от шоу бизнеса,както и сегашния кандидат за президент от демократическата партия Джо Байдън.Само убийството на Уаистийн в клилията му спаси кожите на гореизброените
5
36
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доналд Тръмп е милиардер и се изявява като циркаджия.В България нещата са сериозни, защото ако ковид19 ни "налази" сериозно, няма кой да ни помогне.Здравната ни система е пробита и окрадена, а здравната каса дава парите на данъкполатеца на мошеници.За пенсионите фондове, ще се разбере следващата година?!
4
1
 
39
 
! Отговори
BBC преди 3 години
според BBC всички, които не се свързват с платформите на ANTIFA и BLM са "бели супремасисти и крайно десни екстремисти"
3
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес беге се опитва неумело да иронизира, но не им се получава. Хората започват да разбират истината и движението тепърва ще става все по-мощно в целия свят!
2
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами общо взето, прави са.
1
44
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доказателство за масовото затъпяване на населението