САЩ и Китай дадоха началото на нова Студена война

Двете свръхсили в конфликт на много географски полета и и по много направления
25 юли 2020 14:06, Бойчо Попов
566
САЩ и Китай дадоха началото на нова Студена война
Снимка: архив, БГНЕС

Внезапното затваряне на китайското консулство в Хюстън е поредното събитие в бързо изострящия се конфликт между Китай и САЩ. Бъдещите историци вероятно ще се съсредоточат върху 2020 г. като момента, в който засилващото се стратегическо съревнование между САЩ и Китай се е превърнало в нова студена война, пише в цитиран от БТА анализ за Ройтерс Джон Кемп.

Двете свръхсили сега участват в конфликт на множество географски полета (Южна Азия, Югоизточна Азия, Австралия, Европа, Африка и Латинска Америка) и по множество направления (търговия, инвестиции, технологии, шпионаж, международни институции, здравна политика, военноморска, военновъздушна мощ, ракети и териториални спорове).

Свръхсилите посочват разрастващ се списък с оплаквания и почти никакви значими общи интереси. И двете се опитват да вкарат трети страни в съюзническа система, която може да доведе до свят, разделен на два откъснати един от друг блока. Червен срещу син. С нас или против нас. Пълно противопоставяне.

По същество това е определението за студена война.

Някои политически дейци и анализатори по стратегически изследвания все още се колебаят да използват концепцията за студена война, като внимават да правят аналогия с продължилия десетилетия конфликт между САЩ и СССР и неговите последици за международните отношения и средно- и дългосрочен план.

Още по темата

Няма обаче съмнение, че двете страни все повече разглеждат и описват конфликта като засягащ тяхното съществуване. Ако изглежда като студена война и звучи като студена война, той вероятно е студена война, а концепцията повече осветлява, отколкото скрива.

Предшестващите признаци

Сегашната студена война между САЩ и Китай набира сила от няколко години, подобно на опита със Студената война между САЩ и СССР, която обикновено се смята, че започва през 1947 г., но за която има очевидни признаци в края на Втората световна война, когато двете страни все още са формално съюзници в Обединените нации.

От почти десетилетие има увеличаващи се оплаквания за кражба на интелектуална собственост, търговски дисбаланси, шпионаж, дипломатическа сдържаност и обкръжаване и териториални спорове. Следователно подобно на Студената война между САЩ и СССР, която всъщност започна много по-рано (тя беше вече очевидна през 1945 г.), студената война между САЩ и Китай започна преди доста време.

Но ако говорим за момент, в който засилващото се стратегическо съперничество се превръща в същински студен конфликт, изглежда, че 2020 е количествената и качествената повратна точка и служи като също толкова удобна дата, колкото 1947.

Пандемията от коронавирус и най-острата икономическа рецесия от век повишават напрежението и сега конфликтът става главна тема на президентските избори в САЩ, като и двамата основни кандидати са решени да изглеждат твърди към Китай.

Подобно обаче на Студената война между САЩ и СССР, тази между САЩ и Китай вероятно може да продължи при управлението на множество американски правителства и поколения китайски лидери, с редуване на периоди на по-изострен конфликт и разведряване.

Това не е личен конфликт между американския президент Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин. Той все повече обхваща по-голямата част от елитите в двете страни.

В момент, когато патриотично настроени "ястреби" настояват за твърд курс, има все по-малко политическо, дипломатическо и интелектуално пространство за подкрепящи ангажирането гледни точки в САЩ или Китай.

Смяна на най-висшите лидери на едната или другата страна няма непременно да сложи край на конфликта, също както смяната на Труман или Сталин не спря конфликта между САЩ и СССР.

Възможното решение

Подобно на Студената война между САЩ и СССР конфликтът между САЩ и Китай вероятно ще продължи, докато цената не стане непоносима за едната или и за двете страни.

Конфликтът между САЩ и СССР остана предимно студена война, при която действителните военни битки се ограничаваха до войни чрез подставени субекти в развиващи се страни като Корея, Виетнам и Афганистан.

Конфликтът между САЩ и СССР често е описван като успешен пример за управляване на международни напрежения.

Но по онова време не беше очевидно, че конфликтът може да остане студен и да не прерасне в горещ, например при Кубинската ракетна криза.

Сегашният конфликт между САЩ и Китай също така е класически пример за капана на Тукидид, при който една надигаща се сила (Атина в древността, Китай в днешно време) отправя предизвикателство към господстващата сила (някога Спарта, сега САЩ).

Историята предполага, че подобни конфликти често завършват с непреднамерено, но действително военно противопоставяне - като това между Великобритания и Германия в началото на 20 век ("Предопределени за война: могат ли да избягат Америка и Китай от капана на Тукидид?", Алисън, 2017).

Освен икономическия конфликт има дълъг списък с евентуални горещи теми, които могат да възпламенят истинска битка, включително Тайван и Южнокитайско море. Някои "студени воини" от двете страни приветстват "стратегическата яснота" на по-открито съревнование и конфликт между САЩ и Китай.

Евентуален дуалистичен конфликт между два блока, откъснати един от друг в икономически и дипломатически план, предлага изкушаващо повторение на големия конфликт от втората половина на 20 век, завършил с победа на САЩ и разпадане на СССР.

Този конфликт обаче доминираше в световната политика четири десетилетия и крайният изход не беше очевиден през 60-те и 70-те години на 20 век.

Няма гаранция, че студената война между САЩ и Китай ще следва същата траектория или ще завърши по същия начин.

Поддръжниците на конфронтационен подход между двете свръхсили би трябвало да внимават какво си пожелават.
 

Подобни анализи четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


566
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
1
 
! Отговори
252 преди 3 години
бла бла бла
232
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основното в политиката на САЩ е да не допуснат друга държава да стане достатъчно силна икономическо или военно отношение, така че да конкурира САЩ. Това за тях е най-голямата заплаха за националната им сигурност, Затова преди около 40 години, когато Япония беше на път да стане първа икономическа сила в света, САЩ така ги удариха икономически, че Япония още не може да се съвземе от удара. Сега с Китай дали ще стане същото?
231
0
 
1
 
! Отговори
До 151 преди 3 години
Инфото ти е доста лимитирано - бих казал..... плоско?
230
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нострадамус е казал че ,,жълтите'' ще стигнат до Европа,а в Македония ще разбиват главите на новородените в градските стени.Но ще бъдат спрени от ,,двуглавият орел'',защото няма да могат да преминат планините.Има предвид Швейцария,най-въоражената и милитаризирана държава в света.Там всеки гражданин притежава дадено му от армията оръжие.А бойната готовност се държи по закон под леглото.Когато китайците тръгна,ще ги интерисува единствено златото в Швейцария,и от където минат,трева няма да остане.
229
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости не ми се четат. Има 5 ядрени държави в съвета за сигурност, Китай е една от тях. Троленето ти е плоско.
228
5
 
0
 
! Отговори
Привет преди 3 години
Може би виждаме на живо, как идва новия господар на света.Вече не ми е смешно. Ако Жълтурковците спрат да им изкупуват свинското,говеждото и зърното, Америка наистина ще стане отново силна.
227
3
 
3
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Интерестно как някой с военна мощ да те ликвидира за 1 ден буквално го държиш на каишка? Усещаш ли иронията в случая :))))
226
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
246 ако го хвърлят няма кой да го купи и америката колабира. Добре че в Китай мислят по иначе и си медитират докато чакат сами да се ритнат вместо да ги събарят изведнъж. Между другото набулбакани с американски дълг са японците. И ги карат още да купуват, а самата Япония е вече с около 200% спрямо бвп
225
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците търгуват в юани, една трета от запаса на ЕЦБ от кошницата с вашути е в юани.Китайците имат и световна банка, даже англичаните си напъхаха парите там, а американците изпищяха.Китайците имат покупателна способност, търсене също. Търсенето определя предлагането, а не някакви фикции на супермени. САЩ са на каишка, Тръмп се опита да къса синджира, но не се получи. Лаком *** кръв ***.
224
3
 
2
 
! Отговори
Привет от Албания преди 3 години
Не се кахърете,бе хора.От личните ми впечатления,още преди 2-ве,3-ри години по доста икономически показатели Жълтурковците изпреварват Краварите. Разбира се с военните технологии са все още назад,ама това не е защото не ги развиват,не е и защото не могат,а пък какво имат може само да гадаем ,както за едните така и за другите ,смятам че те по скоро насочват големи парични потоци за инфраструктура и търговия. Въпросът сега е ще хвърлят ли на пазара американския дълг с който се набълбукаха.
223
0
 
4
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Причината за която споменах Хонг-Конг е, че е Китайски с определен статут а този важен статут е, че Хонг-Конг по подобие на Сингапур се води "безмитно пристанище и зона" което означава, че всяка фирма регистрирана там може да търгува безмитно с ЕС, Америка и тн. Така Китайските стоки заобикалят митата на Тръмп и той го знае много добре за което сега иска да промени статута на Хонг-Конг и да махне безмитното споразумение.
222
2
 
2
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
До 242) Кога съм казал, че съм бил в Хонг-Конг? Ти откачи ли?
221
3
 
3
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
До 240) Отново казвам те могат всичко да си сложат на местния пазар, но дали ще има кой да го купи или така за окраса пак става? Американците няма как да са на каиша на жълтурите защото Американците държат сопата а този който държи сопата определя правилата. Световното гориво в долари както и целия морски и въздушен превоз пак е винаги и само в долари. Какво държат малките жълти човечета?
220
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости не ми се четат. По цял ден съставяш историйки бил в хонк конг илиноис ала бала имал това онова. Хонк конг е китайски. Там дори белите якички не тръгнаха след Помпео.
219
0
 
3
 
! Отговори
До 239 преди 3 години
Незнам дали се усещаш каква глупост си написал, но няма компютър в света който да може да обработи толкова информация за това време както и няма фирма в света която до може да обработи толкова пратки за един ден освен ако не дава работата на много други фирми.
218
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега погледнах в американските анализи пише че средната класа в Китай е над 500 милиона. Само средната класа е 1.5 пъти повече от цялото американско население. Отделно богатите, че не остава място и за тях. Дори само вътрешният пазар на Китай може да поеме целият американски им американски износ. Спестяват и от транспорт мита данъци такси и всяквите американски регламенти.Въпросът е не дали могат да го направят, а защо не ге са го направили. Влияние? САЩ в момента са на каишка
217
4
 
2
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
До 237) А колко от тези продукти разпродадени за 85 секунди отидоха в Хонг Конг знаеш ли или ти задавам трудни въпроси? Ще ти кажа защо те питам като ми отговориш :)))))
216
2
 
4
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Средната покупвателна способност на един Американец е 67426 долара а на един китаец е 10872 долара, 6 пъти по малко при население което е около 4 пъти американското. Няма място за стравнение. А когато започнеш да ми говориш за "скритата" средна класа в Китай, ми говориш за спекулации които не ме интесуват по обясними причини... Ако имаш нещо конкретно черно на бяло говори а хипотезите ги остави за таблоидите :)))
215
4
 
4
 
! Отговори
Ба тия зелени ябълки преди 3 години
До Martin BormannСредния китаец направи оборот на Алибаба от 1 милиард долара само за 85 секунди на техния Singles Day .331 милиона пакета разпратени само за един ден.Само за Китай. Без да са включени продажбите от другите китайски сайтове .... ама ти от къде ще ги знаеш тия работи . За сравнение - Амазон прави толкова оборот за едно денонощие .
214
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
235 доста се залъгваш. Прикритата средна класа в Китай е сигурно колкото по голямата част от американското население. А в щатите не всички са богати има 40 милиона бедни.Отделно се спестяват разходи от транспорт данъци и такси. А като е и местно проузводство имат по голям мотив да го купят.