САЩ и Китай дадоха началото на нова Студена война

Двете свръхсили в конфликт на много географски полета и и по много направления
25 юли 2020 14:06, Бойчо Попов
566
САЩ и Китай дадоха началото на нова Студена война
Снимка: архив, БГНЕС

Внезапното затваряне на китайското консулство в Хюстън е поредното събитие в бързо изострящия се конфликт между Китай и САЩ. Бъдещите историци вероятно ще се съсредоточат върху 2020 г. като момента, в който засилващото се стратегическо съревнование между САЩ и Китай се е превърнало в нова студена война, пише в цитиран от БТА анализ за Ройтерс Джон Кемп.

Двете свръхсили сега участват в конфликт на множество географски полета (Южна Азия, Югоизточна Азия, Австралия, Европа, Африка и Латинска Америка) и по множество направления (търговия, инвестиции, технологии, шпионаж, международни институции, здравна политика, военноморска, военновъздушна мощ, ракети и териториални спорове).

Свръхсилите посочват разрастващ се списък с оплаквания и почти никакви значими общи интереси. И двете се опитват да вкарат трети страни в съюзническа система, която може да доведе до свят, разделен на два откъснати един от друг блока. Червен срещу син. С нас или против нас. Пълно противопоставяне.

По същество това е определението за студена война.

Някои политически дейци и анализатори по стратегически изследвания все още се колебаят да използват концепцията за студена война, като внимават да правят аналогия с продължилия десетилетия конфликт между САЩ и СССР и неговите последици за международните отношения и средно- и дългосрочен план.

Още по темата

Няма обаче съмнение, че двете страни все повече разглеждат и описват конфликта като засягащ тяхното съществуване. Ако изглежда като студена война и звучи като студена война, той вероятно е студена война, а концепцията повече осветлява, отколкото скрива.

Предшестващите признаци

Сегашната студена война между САЩ и Китай набира сила от няколко години, подобно на опита със Студената война между САЩ и СССР, която обикновено се смята, че започва през 1947 г., но за която има очевидни признаци в края на Втората световна война, когато двете страни все още са формално съюзници в Обединените нации.

От почти десетилетие има увеличаващи се оплаквания за кражба на интелектуална собственост, търговски дисбаланси, шпионаж, дипломатическа сдържаност и обкръжаване и териториални спорове. Следователно подобно на Студената война между САЩ и СССР, която всъщност започна много по-рано (тя беше вече очевидна през 1945 г.), студената война между САЩ и Китай започна преди доста време.

Но ако говорим за момент, в който засилващото се стратегическо съперничество се превръща в същински студен конфликт, изглежда, че 2020 е количествената и качествената повратна точка и служи като също толкова удобна дата, колкото 1947.

Пандемията от коронавирус и най-острата икономическа рецесия от век повишават напрежението и сега конфликтът става главна тема на президентските избори в САЩ, като и двамата основни кандидати са решени да изглеждат твърди към Китай.

Подобно обаче на Студената война между САЩ и СССР, тази между САЩ и Китай вероятно може да продължи при управлението на множество американски правителства и поколения китайски лидери, с редуване на периоди на по-изострен конфликт и разведряване.

Това не е личен конфликт между американския президент Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин. Той все повече обхваща по-голямата част от елитите в двете страни.

В момент, когато патриотично настроени "ястреби" настояват за твърд курс, има все по-малко политическо, дипломатическо и интелектуално пространство за подкрепящи ангажирането гледни точки в САЩ или Китай.

Смяна на най-висшите лидери на едната или другата страна няма непременно да сложи край на конфликта, също както смяната на Труман или Сталин не спря конфликта между САЩ и СССР.

Възможното решение

Подобно на Студената война между САЩ и СССР конфликтът между САЩ и Китай вероятно ще продължи, докато цената не стане непоносима за едната или и за двете страни.

Конфликтът между САЩ и СССР остана предимно студена война, при която действителните военни битки се ограничаваха до войни чрез подставени субекти в развиващи се страни като Корея, Виетнам и Афганистан.

Конфликтът между САЩ и СССР често е описван като успешен пример за управляване на международни напрежения.

Но по онова време не беше очевидно, че конфликтът може да остане студен и да не прерасне в горещ, например при Кубинската ракетна криза.

Сегашният конфликт между САЩ и Китай също така е класически пример за капана на Тукидид, при който една надигаща се сила (Атина в древността, Китай в днешно време) отправя предизвикателство към господстващата сила (някога Спарта, сега САЩ).

Историята предполага, че подобни конфликти често завършват с непреднамерено, но действително военно противопоставяне - като това между Великобритания и Германия в началото на 20 век ("Предопределени за война: могат ли да избягат Америка и Китай от капана на Тукидид?", Алисън, 2017).

Освен икономическия конфликт има дълъг списък с евентуални горещи теми, които могат да възпламенят истинска битка, включително Тайван и Южнокитайско море. Някои "студени воини" от двете страни приветстват "стратегическата яснота" на по-открито съревнование и конфликт между САЩ и Китай.

Евентуален дуалистичен конфликт между два блока, откъснати един от друг в икономически и дипломатически план, предлага изкушаващо повторение на големия конфликт от втората половина на 20 век, завършил с победа на САЩ и разпадане на СССР.

Този конфликт обаче доминираше в световната политика четири десетилетия и крайният изход не беше очевиден през 60-те и 70-те години на 20 век.

Няма гаранция, че студената война между САЩ и Китай ще следва същата траектория или ще завърши по същия начин.

Поддръжниците на конфронтационен подход между двете свръхсили би трябвало да внимават какво си пожелават.
 

Подобни анализи четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


566
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
4
 
4
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
До 230) Те хубаво ще си пренасочат износа за Америка за вътрешна консумация ама ще трябва да подаряват а не да продават, че средния китаец е гол като пушка с покупвателната способност на зелена ябълка....
212
2
 
2
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
До 232) Тези които дърпат юздите в Америка го знаят това много добре и за това за разделили щатите с отделни закони и тн. Един ден като дойде време от една държава ще се пръкнат 50 и те така както стана в Югославия, иронично нали? Тогава тези с напълнените гуши ще си преместят щаб квартирата на друго място... може би Австралия, може би Сибир, кой знае....
211
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 10 г. сащ ще се разпаднат
210
5
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Може би най добре е как то СССР се разпадна така да стане и със САЩ да станат РАЩ разделените американски щати не е нужно дадена страна да налага свой те интереси на света не да има война просто на 4-5 републики всичко ще се решава мирно без войни.
209
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До JAGUARES DE CORDOBAне знаех, че има генетично запазени тракийци от преди хиляда години! мислех, че са асимилирани отдавна от прабългари, славяни, византийци, османци и преминаващи на път за божи гроб!!
208
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най големият пазар на Китай е китайският вътрешният им. Там са милиард и половина. Дори да не са със същата покупателна способност американците като число са 5 пъти по малко. Китайците могат да пренасочат американският си износ към вътрешният си пазар ако се наложи. Отдешно китайците в последните години се запасиха и със злато, направиха банка алтернатива на МВФ. Номерата на американците няма да минат.
207
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Martin Bormannзатова си взимат от технологиите! и печелят много повече!
206
3
 
3
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Това което съм че за бизнес отношенията между Китай и САЩ е, че Америка е най-големия клиент за китайски стоки тоест най-големия работодател на Китай. Китайците изкарват повече пари от Американците от колкото която и да е друга държава. От тази гледна точка за какво им е да враждуват? Ами защото Американците пазаруват на версия така се оказва и дължат сумата и трилиони на жълтите които обаче поради странни причини не си искат парите и продължават да работят за слава..... странно нали? Много даже
205
0
 
0
 
! Отговори
хех преди 3 години
в тея вестници само глупости пишат чули недочули разбрали недоразбрали студена война! страшна тревога опасна работа ! а години наред Китай налива пари на САЩ имат си някакви дългове и си живеят отвреме на време поскърцват със зъби правят цирк за пред медиите и колелото се върти схемата си работи в интетес и на 2 те страни куп прпизводства САЩ са в Китай и куп пазари на Китай са у САЩ акобискаха да се избиват ехеее толко шансове са имали да си забият нож ...само ний сме на никъде: Бойче и Корнела
204
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако си нямат горбачов са я спечелили китайцитекраваршингтон не е вече недосегаем непотопяем самолетоносачкойто събира парите на воюващите европейци през две световни войните ако имаха граница с хитлер щеше да ги глътне за две седмицикато се има предвид че краварчетата с германско потекло по онова време са половината население
203
3
 
2
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Кордоба, стигам до извода, че ако наистина си в Бали и ако си същото лице като Българин Будист, то тия жълтури са ти взели здравето човече. Нз с кво те поят и тъпчат там ама тук има нещо много грешно в цялата работа. Кажи къде се намираш точно ако знаеш, излез на улицата, тъмно ли е светло ли е? Прочети някоя табела, къде е слънцето или луната - дай някъв знак да дойдем да те приберем, че нещата излизат извън контрол *** тяхната маммичка жълта проклета/.....
202
3
 
2
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Кордоба, какво ДАкаш. Туку що казах, че Аспарух е от монголоиден произход, но племето му е било абсорбирано от Славяните - демек различни хора, ти на дете ли се правиш или си някой пъпчив пубер с лакирани нокти пред компа на тати?
201
1
 
2
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Според мен Сърбите се дразнят от това, че не те а по скоро ние сме дърпали конците на север от Византия на Балканите. Поради обясними причини, те са по чиста нация от нас - част от Прабългарите са се отделили от Аспарух и са продължили в Сърбия и Хърватия, но много по малко от колкото при нас. Там също няма тракийски потомци или толкова роми и мюсулмани както при нас, но те идват с Османската Империя и е нормално да са повече в България - от там те ни драчат че сме някакви уж *** а те са чист
200
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На образованите и "умни" им чyкaт дъщерите и раждат всякакви *** докато родителите им се успокояват колко нормално и либерално е това.
199
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 211Всъщност германците от Саксония и по-специално от Майсен изнамират напълно самостоятелно метода за изработка на порцелан на висока температура, а различни собствени формули за порцелан са имали и французите и англичаните. Що се отнася до коприната, италинаците са внасяли груба коприна, която след това са рафинирали и са я продавали обратно на китайците. Сегашната представа за коприна е базирана на европейската коприна, а не на китайския груб продукт.
198
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
215 Бягал си от часовете по история, нали? Ходи чети за Кубер, и за идването на славянските (не сръбските) племена на балканите след завладяването на Сирмиум от Баян. И тук се коментира съвсем друго.
197
1
 
2
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
До 215) Принципно Прабългарите са били малцинство когато идват и бързо са били асимилирани от Славяните. Четох, че само около 10% от новосъздадена България са били потомци на Прабългарите с 60% Славяни и 30% от тракийски произхода, така, че от това Татарско с течение на вековете не е останало почти нищо. Виждал съм портрет на Хан Аспарух - типичен Монголец, дръпнати очи, скулест с Монголската шапцица с пискюл, но това е било малцинство и вече нищо няма от него, Сърбите за друго се дразнят май
196
2
 
2
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Кордоба, съветвам те да посетиш Андаманските Острови в Индийския океан и най-вече North Sentinel Island. Там ще намериш това което търсиш а какво е то? Само ти имаш отговора на този въпрос :)))
195
1
 
2
 
! Отговори
До 221 преди 3 години
Отчасти си прав, даже много. Но причината, сърбите да ни наричат татари е, че произхода ни е от Азия. Един вид, дошли сме на Балканския полуостров и сме се смесили със славяните. Тоест чуждоземци идват и завладяват. За тях сме чужди. И не само за тях. И за останалите от полуострова.Имал съм спорове с тях и им казвам дошли сме от Азия но не сме татари. Но за останалото, както казах си прав.
194
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хартията също е китайска.