Помпео призова за прекъсване на връзките с китайските компании

Напрежението в Южнокитайско море нараства
10 сеп 2020 18:37, Петя Славова
31
Помпео призова за прекъсване на връзките с китайските компании
Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ призова Югоизточна Азия да прекъсне връзките с китайските компании, които помагат за изграждането на острови в Южнокитайско море. Апелът е отправен седмици след като САЩ постави в черния списък две дузини фирми, работещи в спорните води.

Коментарите на Майк Помпео прозвучаха на регионална азиатска среща на върха, белязана от съперничеството между САЩ и Китай по редица въпроси, от търговията до коронавируса.

Напрежението в Южнокитайско море нараства, откакто миналия месец САЩ санкционираха 24 китайски държавни компании, които според Вашингтон са помогнали за натрупването на военни сили на Пекин в богатия на ресурси воден път, предава БГНЕС.

Помпео заяви, че е време правителствата на страните в Югоизточна Азия да преразгледат собствените си отношения с фирмите, работещи в морето.

"Не просто говорете, а действайте", каза той на 10-те външни министри от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) по време на онлайн среща на върха.

Още по темата

"Преразгледайте бизнес сделките с много държавни компании, които действат грубо по отношение на крайбрежните държави от АСЕАН в Южнокитайско море.

"Не позволявайте на китайската комунистическа партия да пренебрегва нас и нашите народи."

Тазгодишната среща на върха на АСЕАН идва дни след като Пекин изстреля балистични ракети в Южнокитайско море като част от учения.

Виетнам, който председателства срещата на върха, изрази “сериозна загриженост” относно милитаризацията на Южнокитайско море.

“Това подкопа доверието, повиши напрежението и подкопа мира, сигурността и върховенството на закона в региона", каза външният министър Фам Бин Мин.

Филипините вече заявиха миналата седмица, че няма да последват американския лидер, тъй като се нуждаят от китайски инвестиции, дори когато новият спор между двете нации за Скарбъро Шоул – една от най-богатите риболовни зони в региона – стана тема по време на преговорите.

А китайският външен министър Ван И обвини САЩ за напрежението, твърдейки, че Вашингтон “се превръща в най-големия двигател” на милитаризацията на водния път

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм чул да са продали тиктоксамо защото доналд тръмп поискалтова да стане.Но във всички случаиКитай е спечелил.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американският военен флот сесъстои от 293 кораба, а китайският-- от 350. Американските военнивече официално си признаха, чене са първа военноморска сила в света.Същата ситуация се развива и завоенновъздушните сили.
27
1
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Плямпао призова ,ама в бизнеса интереса клати феса ! После юаните имат покритие за разлика от зелените хартийки от Форт Уърт
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква суперсила са САЩ след като една Северна Корея се гаааври с тях както си поиска.
25
0
 
5
 
! Отговори
Холокост за жидовете преди 3 години
Тоя клоун от кой цирк е избягал?
24
5
 
2
 
! Отговори
Да преди 3 години
Можете и да не харесвате Америка, но каквото тя каже, повечето страни го правят!Донанд каза на китайците, продайте ни TikTok, и те го направиха!
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ потъват като Титаник, половината им градове горят в гражданска война, а влиянието им по света се топи като сняг през пролетта. Но умиращият звяр е най-опасен, а военно все още са огромна сила.
22
0
 
6
 
! Отговори
Китайците преди 3 години
също започват да се намесват във вътрешните работи на САЩ в Китайско море.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай изпрати оня ден капсула в космоса напредват бързо.А тва дето Мъск се хвалеше че връщал кораби на платформи индииците го направиха след няколко дена.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПУмпълЧо :) птедлагам САЩ да поставят във черен списък и *** ми на вилата :)))
19
7
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Абе дрОгарю, от къде ги измисли тия три супер-сили, като всички знаем, че супер-силата е само една и това е Космическа Америка. Да си представяш за супер-сили феодална Рус и кичозния комунистически Китай е смешно и несериозно. Чети повече и се ограмоти, защото си смешен. читател
18
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
А ний в европа се радваме янките като строят бази.Европейски ценности.
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай беше създаден от Сащ като се надяваха че ще се избият с руснаците и накрая Сащ ще оберат ресурсите както беше кказала Олбрайт не е честно толкова много ресурси само в една държава.Обаче сметките излезнаха криви.
16
4
 
12
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
Помпео да ходи да помпа балони за панаирите някъде, отдава му се да развеселява хората (нормалните имам предвид)!
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алчността и преяждането никога не свършват добре.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой засипа жълтите с технологии,а те ги доразвиха за оръжия?Кой ги направи технологичен гигант?Къде бяха жълтите на икономическата карта преди 35г?Криви излязоха сметките на янките.Създадоха си огромен проблем от алчност.Ми изтегли американските компании от Китай бре.Да има не!Другите да сторят това....
13
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как ще ги ликвидираш 1.5 млрд срещу тях какво?А да атомно оръжие ама и те имат и то не лошо.Какво ще направят другите.Тръмп предложи бизнеса да се върне в Сащ бизнесмените му се изсмяха това е огромен пазар.Китай 1.5 млрд Швеция 8млн Норвегия 5 колкото едно китайско село.С джендъризъм и либералност толкова.
12
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ са новият Съветски съюз. Ще се разпадне на индианци, африканци и европейци.
11
17
 
13
 
! Отговори
covid преди 3 години
Света трябва да помни и никога да не забравя какво ни причини Китай с китайския вирус. Всякакви химеpи на тези мъpлячи да стават водеща световна сила трябва да бъват ликвидирани.
10
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Късно е либе за китка,тия толкова вече са напред във всичко,че просто е немислимо да бъдат бъдат спрени.