В Лос Анджелис: Плача вечер, когато децата ми си лягат гладни!

"Не е било толкова зле от Голямата депресия през 1929"
12 сеп 2020 14:06, Елка Василева
99
В Лос Анджелис: Плача вечер, когато децата ми си лягат гладни!
Снимка: Дойче веле / Инес Пол

"В Лос Анджелис не е било толкова зле от Голямата депресия през 1929." Всеки втори в този район с 13 милиона жители изпитва сериозни финансови затруднения. Без социалните кухни хиляди биха били обречени на истински глад, пише Дойче веле.

Огромният купол прилича на космически кораб, приземил се на голям паркинг в Лос Анджелис. Много подходящо за Холивуд - фабриката за сънища, която десетилетия наред отвличаше хората в други светове.

Новият стадион SoFi ще струва общо 5 милиарда долара, осигурени с частно финансиране. На строителната площадка гъмжи от жълти жилетки. Човек може да си помисли, че с някаква машина на времето се е пренесъл в месеците отпреди началото на пандемията. Стига да не бяха множеството разхвърляни по паркинга кашони и дългите опашки от автомобили с отворени багажници, чиито собственици са тук, за да получат безплатна храна.

Да нямаш пари да нахраниш децата си

„Плача вечер, когато децата ми си лягат гладни", казва 38-годишната Мария Рохас. Доскоро със съпруга ѝ имали порядъчен доход, който позволявал на семейството с пет деца да води нормален живот. Мария работела като фризьорка, а съпругът ѝ - като майстор.

Но през март всичко се променило: Холивуд затворил, туристическият поток секнал, ресторантите заключили вратите си. Много хора изгубили работата си, спрели да ходят на фризьор и да правят ремонти. Така изведнъж семейството на Мария се оказало без никакви доходи. А наемът и разходите за живот си останали същите.

Вярно е, че президентът Тръмп раздаде великодушно чекове, но мярката важеше само за семейства, подали данъчна декларация. А семейство Рохас не е сред тях. А формулярите за получаване на пари за безработни се оказали толкова много и толкова сложни, че Мария и мъжът ѝ просто не се справили.

Мария признава, че се срамува да бъде тук - на паркинга пред стадиона, където раздават безплатна храна. „За първи път прибягвам до услугите на социалните кухни", казва жената. Всяко семейство получава четири кашона с хранителни продукти - сирене, ориз, фасул, консерви, замразено месо. Доброволци помагат при товаренето - за да става по-бързо, а и за да бъдат максимално ограничени контактите между хората.

Последна надежда за хиляди в Лос Анджелис

„Все повече гладуващи хора търсят помощ при нас. Напоследък броят им расте стремително", казва шефът на Хранителната банка в Лос Анджелис Майкъл Флуд. Според него САЩ са свикнали да се справят с кризисни ситуации, но специално в Лос Анджелис не е било толкова зле от световната икономическа криза през 1929 година. „За съжаление нямаме социалните системи на Европа", добавя Флуд.

Той все пак е благодарен за това, че властите са реагирали бързо, като са закупили от земеделските производители всички продукти, които заради затворените ресторанти и училища иначе щяха да се развалят. „Помагаме при разпределянето на тези храни, а с дарения закупуваме и още", обяснява Флуд.

Храна за близо 1 милион души

Три часа е отнело през този септемврийски ден раздаването на общо 9000 кашона с храна, която ще стигне на 2300 семейства за около две седмици, изчисляват организаторите. Преди пандемията Хранителната банка в Лос Анджелис е осигурявала с подкрепата на други организации храна за 300 000 нуждаещи се месечно. Сега броят им е достигнал 900 000.

При това Флуд не очаква скорошно подобряване на положението, дори обратното - не е изключено нещата да се влошат още повече, казва той. По думите му всеки втори човек в Лос Анджелис, в един район с около 13 милиона души население, изпитва междувременно сериозни финансови затруднения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
10
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
Пандемията е лошо нещо , или не.
53
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОНЕЖЕ СТАНА НА ВЪПРОС ЗА РОМИТЕ В БЪЛГАРИЯ...КОГАТО ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАТ ОТ ДЪРЖАВАТА-ЕЛА ДА ВИДИШ ВСИЧКИ ФОРМУЛЯРИ ЗНАЯТ ДА ПОПЪЛНЯТ...И ДА НЕ ЗНАЯТ ВСЕ СИ НАМЕРЯТ НЯКОЙ ДА ГО НАПРАВИ,ДАЖЕ И СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ ОТ ТЯХНА СТРАНА.КОГАТО ОБАЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВА НА ДЪРЖАВАТА НЕЩО КАТО ТАКСИ,ДАНЪЦИ,ОСИГУРОВКИ ЗДРАВНИ И ЗА ПЕНСИЯ,ДОРИ ПЛАЩАНЕ НА СМЕТКИ ЗА ТОК,ВОДА И Т.Н-ТУК ВЕЧЕ СЕ ЗАПОЧВА С ТЕАТЪРА-НЕ ЗНАМ,НЕ РАЗБИРАМ,НЕ МОГА,НЕ СЪМ ГРАМОТЕН.
52
1
 
24
 
! Отговори
пепи преди 3 години
Добре де - лос Анджелис е 13 милиона.В началото с гръмки думи пише - половината имат проблеми с храната.После стават хиляди а накрая стигат до 900 000 - последно
51
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do 54a ти откъде знаеш на кого му се работи и на кого немусе работи или само си пишеш дежурния коментар?
50
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази Мария е от ония кафевите социалки където хич не им се работи!
49
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
американофилчета нали америка беше рай,а тя каква мизерия била
48
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5 deca...kolko от вас тук имат 5 деца?бати наглите ....
47
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като нямаш пари да храниш децата си, НЕ ПРАВИШ ДЕЦА!
46
7
 
35
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Айде стига с тая дойчевелевска пропаганда! В Щатите има между 15 и 20 милиона нелегални и по-голямата част от тях са в Калифорния и живеят от социални помощи, отделно някои от тях работят на черно без да плащат данъци. При това тези, които са на социални помощи освен пари в брой всеки месец, не плащат за квартира, ток, вода, телевизия и дори имат и безплатни мобилни телефони включително и предплатените минути.
45
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мария Рохас е пример какво не трябва да бъдеш в живота си. В обслужващия сектор, иначе казано сред слугинажа на средната и високата класа, безработицата е огромна. При средната класа я има 0.5% засегнати, я- не.
44
11
 
7
 
! Отговори
Чичо Сам преди 3 години
До ЧебурашкаДнеска Чебурашката се е развихрил!Щото ако не хули Русия достатъчно освен ,че няма да си получи пенитата ,ами ще има дърпане на големите уши!
43
0
 
29
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Тук гладни няма! Под мъдрото ръководство на Партията прекарахме кризата с коронавируса най-леко! Да идват в България !
42
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мария Рохас с пет деца не била подала данъчна декларация?! Ами да си ходи обратно в Латинска Америка за да не гладува. Или да бяга при Путин.
41
7
 
34
 
! Отговори
не знам защо е така преди 3 години
В сряда се чухме с дъщерята и тя каза че вече изнемогва от работа,от май за пръв път има два почивни дни в седмицата, а в август е почивала само по половин ден на седмица и работата вместо да намалява се увеличава??????2
40
15
 
21
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Дъртият доносник Васил Проданов ги пише подобни материали за гладуваща Америка в антибългарските Факти.
39
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всичко са виновни Борисов,Гешев , троловете на Герб и жените им.
38
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Човекабе стига с тия глупости за нашите роми,че са неграмотни...не знаели да попълват формуляри за данъци...а могат да попълват формуляри за майчински добавки,за помощи за безработни и за бързи кредити.
37
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименза да получиш трябва да дадеш!
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Амиии...не аз си мисля за вашингтон при милион плюс с е такива дет нищо не плащат...
35
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименто така и трябва...да се научат някои да си плащат осигуровки и данъци.аз откакто работя винаги съм се осигурявал...сега останах без работа и естествено регистрирах се в бюрото по труда и получих парично обещетение.имам един познат,който също остана без работа,но умишлено не беше плащал никакви осигуровки с години,а си получаваше заплатата кеш без лев данък за държавата.и познайте какво получи от държавата-0 лв.